Fundația Colecției Familiei Regale, la început de drum

Articol de Sandra Gătejeanu-Gheorghe

La 30 decembrie 2010, Majestățile Lor Regele Mihai și Regina Ana împreună cu Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare și Principele Radu au înfiinţat Fundaţia Colecţia Familiei Regale a României, persoană juridică având ca scop păstrarea şi promovarea patrimoniului Dinastiei, apărarea principiilor Casei Regale a României, susţinerea activităţilor sale publice şi private, dar şi aducerea la cunoştinţa publicului larg a obiectelor de patrimoniu şi tradiţiilor Familiei Regale şi ale Coroanei Române.

Primele bunuri intrate în patrimoniul Fundaţiei sunt lucrările din Colecţia Regală de Artă Contemporană. Colecția  reprezintă o parte a colecției de artă a Familiei Regale a României și se numără printre cele mai însemnate colecții private de artă din România, fiind compusă din peste șaptezeci de lucrări de artă semnate de proeminenți artiști contemporani români. Lucrările din colecție variază de la pictură și sculptură până la acuarelă, gravuri și desene și sunt expuse atât la Palatul Elisabeta,  cât și la Castelul Săvârșin. Inițiatorul acestei colecții este Sorin Dumitrescu, membru corespondent al Academiei Române, care, în anul 2001, sub cupola Fundației Anastasia, condusă de domnia-sa, a lansat un apel către cei mai însemnați pictori contemporani români să-și doneze câteva lucrări pentru constituirea unei colecții regale, ca un gest de reparație pentru Familia Regală.

În viitor, Fundația va primi în patrimoniul său o serie de bunuri precum decorații și ordine regale, obiecte de mobilier, veselă, argintărie, fotografii de arhivă, obiecte decorative și costume populare.

În anii următori, multe dintre aceste obiecte se vor regăsi în expozițiile sau evenimentele organizate de fundație, fie în reședințele regale, fie în locații din diverse orașe, în parteneriat cu instituții sau organizații.

Fundația, înființată în anul 2010, este o structură distinctă de Casa Majestății Sale Regelui Mihai și de Fundația Principesa Margareta a României. Activitățile desfășurate de Fundație sunt finanțate din fonduri private, iar sumele obținute prin proiectele dezvoltate de organizație sunt folosite în scop caritabil pentru conservarea operelor de artă și a obiectelor din Colecție, deschiderea reședințelor regale spre vizitare, organizarea expozițiilor tematice și publicarea unor volume de specialitate, cataloage ale expozițiilor și ghiduri dedicate reședințelor regale sau operelor de artă.

Primul proiect al Fundației pe anul 2014 privește vizitarea Palatului Elisabeta – reședința oficială a Familiei Regale din București – de către elevi din capitală dar și din țară. În perioada 10 februarie – 10 martie, pragul reședinței regale va fi trecut de sute de elevi, de toate vârstele. Prin vizitarea acestui edificiu care, în ultimii treisprezece ani, și-a redobândit demnitatea și s-a transformat în ”centrul regalității de astăzi”, elevii se se vor bucura de atmosfera caldă, de familie, a instituției regale, vor înțelege importanța istorică a simbolurilor statale românești, vor lua contact cu cele mai importante momente din crearea și consolidarea statului modern român. Tot aici, elevii vor învăța despre puterea exemplului personal, despre demnitate, respect și încredere, despre mândria de a fi român.

Participanții vor vizita spațiile care găzduiesc de obicei angajamentele publice ale membrilor Familiei Regale – Salonul Mihai I, Salonul Carol și Elisabeta, Biroul Regelui, Salonul Alb, Sala Regilor, Sufrageria Mare și grădina palatului. În plus, elevii vor putea admira operele artiștilor români contemporani din Galeria de Artăa, o expoziție de costume populare din Colecția Regală și Sufrageria Mare pregătită pentru un dineu oficial.

În următoarele luni ale anului 2014, Fundația va derula proiecte ce vizează aniversarea a 100 de ani de la trecerea la cele veșnice a Regelui Carol I, aniversarea a 100 de ani de la vizita Familiei Imperiale Ruse la Constanța sau activitatea Familiei Regale a României în perioada 1930 – 1947.

5 comentarii

  1. Cornelia Prisacaru & familia says:

    Debut cu succes si sub protectia Bunului Dumnezeu!
    Onoare Casei Regale Romane!
    Nimic fara Dumnezeu!

  2. GABRIELA says:

    In memoria tatalui meu care l-a cunoscut personal pe regele Mihai. Urma sa-i fie instructor de zbor. Amandoi au avut o pasiune in comun – zborul. Pana la moarte a pastrat respect si a memorat perioada de tinerete si de inceputurile aviatiei in Romania.

  3. GABRIELA says:

    Matusa mea, sora tatalui meu CORD VARVARA a muncit si trait la Casa Regala. Ultimii ani de viata i-a trait foarte greu, cu multe neajunsuri ascunzandu-se, fiind foarte discreta. A pastrat o prietenie unei Doamne pe care o numea printesa si care a locuit pe strada Matei Basarab. Daca asi putea avea cea mai mica informatie despre aceea persoana , pe care, copil fiind am cunoscut-o. Din pacate matusa este plecata de foarte mult dintre noi dar care pana la sfarsit a tanjit dupa o stire, o veste de la iubitul care a plecat impreuna cu regele. Respect memoriei acestei matusi.. Eram foarte tanara si nestiutoare cand a dorit sa-mi transmita toate amintirile. Pacat, regret. Dumnezeu sa o odihneasca in pace.

  4. Gabriela Bucur says:

    Un gand de mandrie, ca ma aflu contemporana cu AA LL RR, Principesa Mostenitoare Margareta ,Principele Radu al Romaniei.Ma bucura nespus aceste actiuni si activitati care ne dau prilejul sa cunoastem mai bine misiunile Casei Noastre Regale.Felicitari si multa sanatate.Cu acelasi respect,pentru Familia Regala a Romaniei..

  5. Alexandru - Grigore PISOSCHI says:

    Am citit cu bucurie programul Fundatiei Colectia Familiei Regale a Romaniei si sunt convins ca acest program se va desfasura in foarte bune conditii ajutand astfel tineretul in cunoasterea traditiilor si adevaratei istorii. Pe de alta parte, poate ca acest program avansand, va da gandul cel bun celor in cauza sa restituie Familiei Regale bunuri care au apartinut de drept acesteia si care vor reveni Fundatiei, constituindu-se in obiecte de muzeu, fiecare cu povestea sa.
    Felicitari din inima initiatorilor !
    Dumnezeu sa ne ajute !

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53888011
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate