Filmul “Regina Maria” la Ateneul Român

 

Luni, 14 mai 2012, seara, la Ateneul Român a avut loc premiera filmului “Regina Maria”, realizat de Sorin Ilieșiu sub genericul “Ultima romantică, prima femeie modernă”. Gala de la Ateneu a reunit sute de personalități din cultură și artă, din mediul economic, oameni de presă și, desigur, un mare număr de cineaști.

Principesa Moștenitoare și cu mine am admirat filmul puternic, plin de profunzime și simbol, o creație artistică de mare echilibru, caracter, altruism și discreție.

Sperăm ca filmul să aibă o lungă viață și să fie privit în cât mai multe case de români.

 
‘Regina Maria’ – un emoţionant film istoric despre diplomaţie şi iubire pentru neamul românesc

 

Marţi, 15 Mai 2012 08:52, Agerpres

Premiera filmului “Regina Maria” a avut loc luni seara, la Ateneul Român, în prezenţa principesei Margareta a României şi principelui Radu, precum şi a numeroase personalităţi din lumea culturală, artistică, academică, diplomatică.

Filmul, regizat de Sorin Ilieşiu şi realizat sub egida Centrului Naţional al Cinematografiei şi a Filarmonicii George Enescu, prezintă, mai bine de o oră, fragmente din viaţa celei care a fost Regina Maria a României, care a venit în ţara noastră ca străină prin căsătorie cu Regele Ferdinand I, dar care a iubit poporul român cu toată fiinţa sa, având totodată un rol determinant în Primul Război Mondial, dar şi în întregirea teritorială a României Mari.

Momentele principale care au marcat viaţa Reginei Maria, supranumită şi “Mama răniţilor” sau “Regina soldat”, odată cu venirea sa în România, sunt povestite, pe tot parcursul filmului, de consacrata actriţă Maia Morgenstern, fiind însoţite de imagini sau de fotografii cu cea care a fost sfătuitoarea Regelui Ferdinand “Întregitorul României” până la moartea sa, în 1927. “Ţării mele şi Poporului meu, Când veţi ceti aceste slove, Poporul meu, eu voi fi trecut pragul Tăcerii veşnice, care rămâne pentru noi o mare taină. Şi totuşi, din marea dragoste ce ţi-am purtat-o, aş dori ca vocea mea să te mai ajungă încă odată, chiar de dincolo de liniştea mormântului. Abia împlinisem 17 ani, când am venit la tine; eram tânără şi neştiutoare, însă foarte mândră de ţara mea de baştină, şi am îmbrăţişat o nouă naţionalitate m’am străduit să devin o bună Româncă. (…) Mi-a fost dat să trăiesc cu tine, Poporul meu, vremuri de restrişte şi vremuri de mari îndepliniri. Pentru un timp mi-a fost dat să-ţi fiu călăuză, să-ţi fiu inspiratoare, să fiu aceia care a păstrat flacăra vie, aceia care a devenit centrul de îndârjire în zilele cele mai negre. Aceasta ţi-o pot spune astăzi căci nu mai sunt în viaţă. În acele zile mi-ai dat un nume ce mi-a fost drag; m-ai numit ‘Mama tuturor’ şi aş vrea să rămân în amintirea ta aceia care putea totdeauna să fie găsită în clipele de durere sau pericol. (…) Eu am ajuns la capătul drumului meu. Dar înainte de a tăcea pentru veşnicie vreau să-mi ridic, pentru ultima dată, mâinile pentru o binecuvântare. Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară, care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă ţară pe care am văzut-o întregită, a cărei soarta mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veşnic îmbelşugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre naţiuni, să fii cinstită, iubită şi pricepută”, spune Regina Maria în Testamentul său, cu care Maia Morgenstern încheie filmul.

“Epilogul” îl are în centru pe Regele Mihai I, care povesteşte, timp de 12 minute, cum a văzut-o cu ochi de copil pe bunica sa, fiinţă cu o charismă deosebită, plină de lumină şi căldură umană şi care a “ştiut în mod deosebit cum să se comporte cu cei de jos care au iubit-o ca pe mama lor”.

“Acest film reprezintă un contact între poporul nostru şi regina pe care poporul român a adoptat-o, regina care s-a îndrăgostit de poporul român şi de ideea de România, ideea de România Mare care a reprezentat un vis devenit realitate în mare măsură datorită Reginei Maria. Pentru că, fără Regina Maria, clasa politică nu ar fi reuşit să împlinească acest vis de sute de ani al românilor din toate provinciile”, a declarat pentru AGERPRES regizorul Sorin Ilieşiu.

El a dat apoi câteva detalii despre textele care stau la baza filmului “Regina Maria”, acestea având la origine zeci de mii de pagini. “Am citit zeci de mii de pagini scrise de Regina Maria în jurnalul ei, în care scria zilnic, începând din 1916, când a intrat România în război, până în 1938, când a murit. Ultima pagină din jurnal este scrisă cu două-trei zile înainte de a muri. Sunt, nu vă vine să credeţi, 102 caiete care înseamnă jurnalul Reginei Maria scris în limba engleză. Manuscrisele se află în păstrare la Arhivele Naţionale Bucureşti. Şi, din aceste zeci de mii de pagini, precum şi din paginile ‘Povestea vieţii mele’ – romanul autobiografic al reginei – şi din alte scrieri de asemenea, am selectat fragmente scurte pe care le-am pus cap la cap şi care au alcătuit împreună osatura narativă a acestui film. Deci, tot ce se aude în film este gândul Reginei Maria, tot ce se vede este rodul acestor gânduri”, a explicat Sorin Ilieşiu.

Regizorul Sorin Ilieşiu are şi un mesaj pentru tinerii români şi nu numai: “Să urmeze modelul propus de Regina Maria şi acceptat de poporul român, în timp ce Regina Maria a fost regină”.

Peste aproximativ o lună, filmul “Regina Maria” va fi disponibil în librăriile din întreaga ţară, sub formă de DVD, subtitrat în limba engleză, astfel încât acesta să reprezinte, potrivit celor care l-au creat, o “bună carte de vizită” şi în afara României.

Sorin Ilieşiu a mai colaborat, la realizarea acestui film, cu Andrei Tănăsescu – compozitor, Mălin Muşatescu – director de imagine şi cu Maria Zaharia, o tânără care a debutat odată cu acest film în montaj şi sunet. AGERPRES

 
http://www.agerpres.ro/media/index.php/cultura/item/121798-Regina-Maria-un-emotionant-film-istoric-despre-diplomatie-si-iubire-pentru-neamul-romanesc.html

Trailerul filmului este publicat la adresa http://www.youtube.com/watch?v=R5BdC8OKqiI

9 comentarii

  1. Zordan Gabriella says:

    Thank YOU for posting it !

  2. Gianina says:

    Alteta voastra,
    Exista vreo cale ca si noi sa putem vedea acest film?

  3. Gabriela Bucur says:

    Am citit testamentul REGINEI MARIA si nu pot descrie sentimentul care m’a cuprins.Numai senzatia pe care am avut’o:pielea mi s’a furnicat.Te patrund adanc aceste cuvinte.Sa dea Dumnezeu sa ajunga tara la ceea ce i’a dorit MAREA REGINA MARIA , cat mai curand posibil.

  4. Cristina-Adriana Popescu says:

    Altete Regale,
    fiecare dintre noi a fost miscat pana la lacrimi de acest film, care este si o imagine a poporului roman, asa cum a fost si speram cum o sa isi recapete hotararea si bunatatea. Felicitari domnului S. Iliesiu, dnei Maia Morgenstern, dnei Dimisianu si directorului Ateneului Roman, care au demonstrat, ca toate artele au acelasi loc comun si pot coexista si conlucra cand sunt puse in valoare in armonie. Stiu, ca cel mai important urmeaza la final conform protocolului si etichetei. Majestatea Sa Regele Mihai 1 m-a impresionat in epilog, caci putine sunt printre noi personalitatile, care isi asuma o datorie pana la capat. Ceea ce a remarcat la popoarele latine, este perfect adevarat. Numai cine nu ne iubeste nu ne spune adevarul.

  5. Dan Ardelean says:

    “Peste aproximativ o lună, filmul “Regina Maria” va fi disponibil în librăriile din întreaga ţară, sub formă de DVD, subtitrat în limba engleză, astfel încât acesta să reprezinte, potrivit celor care l-au creat, o “bună carte de vizită” şi în afara României.”

  6. Ines Pepenaru says:

    Va rog din suflet, cum il putem vedea?

  7. Tivadar Ion-Vasile says:

    Alteta,
    va rog sa ne comunicati, daca puteti, unde putem viziona filmul ( si aici ma refer la orasul Cluj Napoca) sau de unde poate fi cumparat? Va multumesc.

  8. Diana Lucia Zotescu says:

    Alteta Voastra,

    Imi amintesc sentimentele ce m-au cuprins acum mai multi ani cand am citit pentru prima data “Testamentul” iubitei, veneratei noastre Regine Maria, in cartea Annei Pakula : “Regina Maria – Ultima romantica”. Si atunci, dar si acum, recitindu-le, pe langa imensa emotie pe care o simt citindu-I mesajul Sau peste timp adresat noua, poporului Sau – celor contemporani cu Regina Maria dar si celor de azi si celor din viitor – ma cuprind in egala masura sentimente de mandrie de a fi avut o astfel de Regina care nu doar in declaratii, ci mai ales in fapte a trait pentru poporul si tara Sa, dar si sentimente de imensa tristete, chiar manie, ca am lasat sa se scurga nefructificate sansele oferite de istorie dupa revolutie de a ne fi reluat cursul firesc prin revenirea la Monarhie.

    Pentru ca niciunul din cei ce au ocupat scaunul prezidential nu a vrut, sau nu a stiut (neavand in piept o inima care sa bata cu adevarat pentru tara) sa ne lase sentimentul ca le pasa si de altceva inafara interesului ingust al satisfacerii orgoliilor sau intereselor materiale personale. Si niciunuia nici macar nu i-a trecut prin minte sa conceapa ganduri atat de generoase precum cele ale Reginei Maria, si sa le si rosteasca public. Iar daca totusi au iesit declarativ cu astfel de idei, ele au sunat a gol, a tinichea ieftina precum moneda calpa care le acopera prestatia si (non)valoarea ca oameni.

    Regina Maria si Regele Mihai au fost pentru mine, datorita efortului neobosit al parintilor mei care nu au voit sa ma creasca in ignoranta si mi-au vorbit cu dragost si recunostinta despre Familia Regala, un permanent exemplu si subiect de veneratie. Iar eu l-am trecut mai departe fiului meu, ca pe un tezaur de pret.

    Am incercat din toate puterile mele, ca parinte si ca profesor, sa-i luminez pe studentii mei in legatura cu valorile autentice ale istoriei noastre. Nu am facut propaganda politica la catedra (in afara afirmarii profundului meu anticomunism pe care l-am argumentat cu armele logicului), dar DA ! am afirmat mereu ca Regii nostri sunt stalpi de sustinere ai fiintei noastre nationale, garanti ai istoriei noastre si ai valorilor autentice pe care le-am avut ca popor atunci cand Ne erau pastori, si pot continua sa fie astfel daca Le vom da iarasi ocazia.

    Incet-incet, natia se desteapta. Dar inca prea incet. Insa Regina noastra draga, Maria, ne priveste de dincolo de timp si ne asteapta sa ne venim in fire si ne imbarbateaza, prin cuvintele ei de mare iubire, invatandu-ne Ea, o englezoaica, pe noi, romanii, cum sa fim adevarati fii ai acestei tari.

    Sa-I fie amintirea binecuvantata in veci!
    Diana Lucia Zotescu

  9. Stefania says:

    Sunt impresionata deaceasta persoana .Ma inspira foarte mult

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53861762
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate