File de sarbatoare, la 90 de ani (III)

Astazi, dupa ce jubileul de 90 de ani al Marii Uniri s-a consumat, cateva concluzii pot fi trase. Mai intai, memoria si instinctul binelui nu sunt inca la locul lor. Aceasta da ceremonialului public o anume ambiguitate, inconsistenta si gust de neimplinire.

Oamenii nu sunt lipsiti de bunavointa, ci de stiinta de a face lucrurile. Ieri a castigat democratia, nu identitatea, nici mandria sau demnitatea.

Nu este rolul Casei Regale de a da lectii de nici un fel. Pana cand sarbatorile prezentului vor ajunge sa fie tot atat de demne si de armonioase cu cele ale trecutului, ma multumesc sa inchei adnotarile din jurul zilei de 1 decembrie prin cateva imagini, foarte frumoase si 100% legitime. Priviti si comparati cu ziua de ieri!

193.jpg

225.jpg

317.jpg

610.jpg

92.jpg

1112.jpg

76.jpg

86.jpg

139.jpg

152.jpg

162.jpg

144.jpg

173.jpg

4 comentarii

  1. Gheorghe Matei says:

    Sunt un admirator a tot ce inseamna onoare, adevar, idee, … Dar, cu toata buna credinta si dorinta, se poate foarte usor cadea in groapa de iluzii. De cate ori vrem sa facem ceva concret avem nevoie de date certe, chiar evidente, cu care efectiv sa facem ceva. Intentiile Casei Regale — ca simbol sfant ce ne poate conduce catre mai bine — sunt bazate pe onoare, adevar, idee, … dar realitatea in care se afla Romania este una foarte speciala.

    Marea masa a cetatenilor este speriata de cosmarul comunismului. Ion Iliescu a fost si este inca un simbol al fricii. Romanul merge la vot de frica. Romanul este in genunchi. In Romania a existat intotdeauna o clasa de “oameni” care au stors aur de unde nu-i nci paine (l-am citat pe Dinu Sararu, din Clipa). Sub “conducerea” acestui personaj sinistru, in Romania s-a inchegat perfect o clasa de hoti de meserie. Inca foarte multi ani acest haos va imbogatii tot mai mult aceasta clasa si va saracii pe toti ceilalti.

    Romania se afla intr-o situatie extrema: se fura tot, se minte continuu, se merge spre un adevarat sclavagism. Romania devine o rusine a civilizatiei pe planeta pamant. Ma opresc aici. Nu scriu cu placere. Dar, de cate ori vrem sa facem bine, este necesar sa analizam daca nu cumva suntem pe urmele iluziei de bine!

    Cu respect si consideratie,
    Gheorghe Matei

  2. Raspuns dlui Matei says:

    Domnule Matei,

    Va multumesc pentru acest mesaj, ca si pentru acceptul ulterior de a comunica in paginile acestui jurnal. Sunt de acord cu dumneavoastra ca distanta intre intentiile noastre si realitate se transforma uneori in iluzie. Istoria a dovedit-o mereu, mai ales in ultima suta de ani.

    Regalitatea din Romania acestor ani se bazeaza, in afara de valori si principii, pe speranta ca romanii vor intelege, cat mai repede, ca forta acestei tari sta nu numai in democratie si libertati.

    Daca societatea romaneasca va intelege ca viitorul sta in institutii solide, intr-o statalitate respectata si in predictibilitate, atunci ceea ce s-a obtinut pana acum, din 1989 pana in 2009, poate fi fructificat.

    Asadar, speram ca exista o cale inspre instinctul binelui, nu atat datorita generozitatii politicienilor sau preferintelor monarhice ale oamenilor, ci datorita utilitatii regalitatii intr-o Romanie care are sanse sa devina un Mall.

    Totodata, am constatat ca nu societatii romanesti in profunzimea ei ii lipseste instinctul binelui. Vulnerabilitatea vine din lipsa de viziune a elitei romanesti, din comoditatea si inertia ei, uneori egoista, alteori iresponsabila.

    Va rog sa nu ezitati sa scrieti in aceste pagini, ori de cate ori simititi nevoia.

    Cu toata consideratia,
    Radu al Romaniei

  3. George Ifrim says:

    De ce Romania nu poate redeveni monarhie?
    Ce o impiedica?
    Stim,ca din ’90 si pana in prezent,toti conducatorii acestei tari fie ei presedinti,premieri,senatori,deputati s.a.m.d. au slujit inainte de ’89 cu buna credinta secera si ciocanul.Mai stim ca aceasta secera si acest ciocan ne-a lasat cu vre-o 40 de ani in urma tarilor civilizate.
    Oare fostii comunisti sa fie motivul?

    Cu mult respect,
    George Ifrim

  4. maria-tereza cojocaru says:

    Eu nu am mers la vot “de frica “, ci pentru ca nu vreau ca altcineva sa decida in locul meu !
    Si nu sunt nici ” in genunchi “, domnule Matei !
    Iar parintii mei si toti ai nostri, desi regimul comunist le-a luat tot, nu au fost niciodata infranti !

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53713023
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate