File de sarbatoare, la 90 de ani (I)

A.  Regele Mihai, intervievat in seara de 27 noiembrie de Radio Romania Actualitati, ofera o ora de dialog colocvial, simplu si inimos, cucerind auditoriul cu remarcile sale despre Unire, regalitate, contemporaneitate. Este uneori surprinzator de sincer si de transant in atitudinile fata de realitati tratate, de cele mai multe ori, cu clisee.

136.jpg

Printre multe alte lucruri de importanta fundamentala pentru trecutul recent si prezentul romanesc, Regele spune fara menajamente ca sarbatoarea de la 1 decembrie, desi importanta si solemna, nu este ziua noastra nationala, aceasta fiind Ziua Independentei, adica 10 mai. El mai adauga ca suntem singura tara din regiune care nu isi serbeaza independenta de Ziua Nationala.

Interviul de la Radio Romania ramane unica aparitie publica a Regelui, la aceasta aniversare.

224.jpg

B.  Pe 28 noiembrie, particip la Academia Romana, reprezentand pe Majestatea Sa Regele, la sesiunea solemna dedicata sarbatoririi a 90 de ani ai Marii Uniri. Vorbesc patru dintre cei mai reputati istorici romani, membri ai forului academic suprem, apoi are loc o declaratie privitoare la ridicarea, in Romania, a unui Panteon al personalitatilor natiunii.

Atmosfera este sarbatoreasca, eleganta si cu ritualul regasit al institutiei, veche de un secol si jumatate. Buna parte dintre academicieni poarta uniforma de ceremonie. Este mentionat de mai multe ori Carol I, fondatorul dinastiei si al statului modern roman, independent si apoi suveran, precum si Ferdinand I, intregitorul de la 1918. Sunt mentionate multe nume de istorici si oameni politici, de oameni de cultura si academicieni. Totusi, pe parcursul celor doua ore, nici o vorba despre Regina Maria.

192.jpg

C.  Sambata 29 noiembrie, citesc cu tristete in ziare afirmatii de genul celei ca 1 decembrie 1918 a fost piatra de temelie a evoluţiei noastre moderne. Este nu numai o eroare, ci si o injosire a identitatii, statalitatii si vointei politice a natiunii noastre si a elitelor ei. Piatra de temelie a evolutiei noastre moderne a fost pusa in anii 1848-1866, la finalul carora, prin Constitutia din 1866 s-a consfintit statul roman modern.

Toate evenimentele care au urmat, 1877, 1881, 1918 nu au fost decat acte de „slefuire“ a diamantului statalitatii noastre, puternic incercate dupa 1947.

1111.jpg

Nu este vorba despre o rectificare din punct de vedere stiintific, nici istoric, fiindca nici eu, nici alti membri ai Familiei Regale nu suntem specialisti in domenii stiintifice. Este vorba despre continua incercare de a mistifica, dispretui sau ignora efortul imens al Romaniei de a functiona ca stat, in ultimul secol si jumatate.

Cei care fac astfel de afirmatii publice au grija sa nu sufle un cuvant despre Regele Ferdinand, Regina Maria sau regalitate, in general.

143.jpg

Asadar, afirmatii de genul celei ca Romania s-a nascut ca stat modern in 1918 sau ca a inceput evolutia sa moderna doar acum 90 de ani sunt incercari, voite sau nevoite, de a minimaliza forta institutionala a tarii.

5 comentarii

  1. Agerpres, 28 noiembrie 2008 says:

    28 Nov Haiduc: Ctitorirea ‘Panteonului României’, act de înaltă cinstire a înaintaşilor

    Bucureşti, 28 nov /Agerpres/ – Preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, a apreciat, vineri, că ridicarea în Capitala ţării a unui Panteon al marilor personalităţi ale naţiunii va reprezenta un act de adâncă recunoştinţă faţă de marii oameni ai neamului, o dovadă de înaltă cinstire şi un loc de permanent pelerinaj.

    Haiduc a menţionat că ideea nu este nouă, ea apărând în testamentul regelui Carol I, care îşi manifesta dorinţa ca, după ‘înmormântarea provizorie de la Curtea de Argeş’, să îşi găsească odihna veşnică într-un ‘mausoleu care se va clădi pe o înălţime’ a Bucureştiului.

    Academiei Române, ‘adevărat areopag al ştiinţei şi culturii româneşti’, îi revine în prezent sarcina de a relua această idee, a spus Ionel Haiduc.

    ‘De aceea, nu este întâmplător că astăzi, când sărbătorim scurgerea a nouă decenii de la Marea Unire, când gândul nostru se îndreaptă spre toţi cei care au contribuit la înfăptuirea ei – cărturari şi cronicari, mânuitori de condei, slujitori a altarelor şi ai şcolilor, eroi şi martiri – Academia Română este instituţia care lansează oficial acest proiect, ca un gest de înaltă cinstire a înaintaşilor, pildă pentru generaţiile de azi şi de mâine’, a spus Haiduc.

    Academia Română a lansat oficial, la finalul sesiunii ’90 de ani de la Marea Unire’, organizată de Secţia Ştiinţe Istorice şi Arheologice, proiectul naţional ‘Panteonul României’, prin care propune Parlamentului, Preşedinţiei şi Guvernului, precum şi opiniei publice înfiinţarea unei instituţii destinate slujirii memoriei marilor personalităţi ale ţării.

    Numele edificiului, instituţie de reprezentare naţională, ar trebui să fie, în spiritul tradiţiei europene, Panteonul României, iar pe frontispiciul clădirii ar trebui gravată formula ce se află şi pe frontispiciul Panteonului francez – Aux Grandes Hommes. La Patria Reconnaissante (Marilor Oameni. Patria Recunoscătoare).

    El va concentra ilustre personalităţi din viaţa cultural-ştiinţifică a ţării: scriitori, artişti, oameni de ştiinţă, istorici, inventatori, oameni politici, mareşali, comandanţi străluciţi de mari unităţi, figuri reprezentative ale mişcării naţionale de rezistenţă sau înalţi ierarhi.
    Potrivit secretarului general al Academiei Române, Păun Ion Otiman, ‘cel mai probabil amplasament al Panteonului va fi fostul crematoriu, care are avantajul de a urma cerinţele testamentare ale regelui Carol I, care a indicat un potenţial loc deasupra Bisericii Cărămidari’.

    Membrii fundaţiei, constituită în acest sens în scurtă vreme, vor definitiva, împreună cu Uniunea Arhitecţilor, un caiet de sarcini pe baza căruia va fi organizat un concurs internaţional de concept arhitectural, care ar urma să fie lansat în data de 15 februarie 2009, cel mai târziu la 1 martie anul viitor. Propunerile vor fi primite până la 15 iunie, astfel încât în jur de 15 septembrie să poată fi definitivată selecţia constructorului.

    Lucrările la ambiţiosul obiectiv, ale cărui costuri, estimate la 50-50 de milioane de euro, vor fi stabilite şi aduse la cunoştinţa opiniei publice, ar trebui să înceapă în primăvara anului 2010.

    Păun Ioan Otiman a anunţat, de asemenea, că, în perioada următoare, va fi lansată o campanie de subscripţii şi donaţii, astfel încât ‘proiectul ‘Panteonul României’ să fie cu adevărat unul naţional, finanţarea lui să fie asigurată de către cetăţenii ţării şi prietenii ei, fără a fi implicat bugetul de stat’.

    În cadrul sesiunii ’90 de ani de la Marea Unire’ au vorbit istoricii Dan Berindei, vicepreşedinte al Academiei Române – ‘Desăvârşirea unităţii statale a României’, Alexandru Zub, preşedintele Secţiei de ştiinţe istorice şi arheologie – ‘Basarabia şi Bucovina: preludiu la Marea Unire’, prof. dr. Nicolae Edroiu, membru corespondent al Academiei Române – ‘Etapele unirii Transilvaniei cu România’ şi Florin Constantiniu – ‘După 1 decembrie 1918: consolidarea Marii Uniri’.

    La eveniment au fost prezenţi Ioan Robu, Arhiepiscop şi Mitropolit de Bucureşti al Bisericii Romano-Catolice, membru de onoare al Academiei, principele Radu al Romaniei, fostul preşedinte al României Emil Constantinescu, guvernatorul BNR, acad. Mugur Isărescu, preşedintele Secţiei de economice, juridice şi sociologie a Academiei Române, Nicolae Văcăroiu, preşedintele Curţii de Conturi, maestrul Radu Beligan, membru de onoare al Academiei. AGERPRES/(Daniel Popescu)

  2. Ionut Sauca says:

    Alteta Voastra Regala,

    Daca imi permiteti sa completez in sens pozitiv punctul C, din mesajul de mai sus: am remarcat cu satisfactie in emisiunea “Cap si Pajura” dedicata Unirii de la 1 Decembrie 1918, mentionarile elogioase ale dlui Hurezeanu despre rolul lui Carol I in modernizarea si evolutia Romaniei cat si despre rolul decisiv al Regelui Mihai I in actul de la 23 August 1944; deci se poate! Cum ii puteti insa determina si pe multi alti oameni de media sau formatori de opinie sa mentioneze meritele Regilor si Reginelor Romaniei in dezvoltarea tarii noastre?! Din pacate, cred ca va revine aceasta sarcina, alaturi de ceilalti membri ai Familiei Regale, intrucat observ, ca “cititor de ziare”, ca oamenii nostri de media ignora cu obstinatie aceste subiecte.

  3. Raspuns dlui Sauca says:

    Domnule Sauca,

    Multumesc pentru acest mesaj, ca si pentru celelalte dinainte. Asa cum am precizat in raspunsul pe care vi l-am dat la mesajul dumneavoastra precedent, sunteti binevenit la Palatul Elisabeta, impreuna cu familia dumneavoastra. Daca veti lua legatura cu secretariatul general al Casei Regale (toate coordonatele sunt pe siturile noastre), veti avea posibilitatea sa stabiliti detalii ale acestei vizite.

    In ce priveste completarea dumneavoastra de astazi, ea este imbucuratoare. Totusi, va rog sa tineti cont ca jurnalismul este o profesie platita. De aici decurg o sumedenie de consecinte, nu totdeauna legate de vointa jurnalistului. Astfel, omisiunea nu este intotdeauna vina jurnalistului, tot asa cum, uneori, memoria nu este meritul lui.

    De asemenea, jurnalismul nu este o profesie “definitiva”. Ca si in politica, in jurnalism se poate sustine un lucru in septembrie si cu totul altul in noiembrie, pe parcursul aceluiasi an. Este o dinamica “democratica” si “libera”.

    Nu intotdeauna, insa, istoria si chiar prezentul sunt influentate de argumente cantitative. Desi Familia Regala este mult prea discret prezentata in legatura cu faptele de la 1 decembrie 1918, din ce in ce mai multa lume stie si intelege ca nu cei care se inghesuie, dand din coate, in primul rand, au vreo legatura cu marile gesturi ale acestei natii.

    Aveti rabdare si veti vedea ca totul se asaza, in timp, acolo unde trebuie.

    Va multumesc pentru insufletirea si buna credinta de care dati dovada.

    Cu toata consideratia,
    Principele Radu

  4. Dan Ottiger Dumitrescu (Elvetia) says:

    Altetea Voastra Reagla,
    In articolul de mai sus – in special la punctele B si C – se constata pertinenta luptei pe care o duceti pentru ca, in sfarsit, Istoria recenta a Romaniei sa fie corect prezentata in manuale scolare, in mass media etc. Este o lupta, in acest caz, impotriva DEZINFORMARII PRIN OMISIUNE, practica generala pe vremea dicaturii comuniste dar care, din nefericire, mai subjuga inca, cu forta, pe foarte multi din cei ce se vor (sau sunt considerati) drept formatori de opinie.
    Cu alte cuvinte, daca inainte de evenimentele din decembrie 1989, politica sistematica de spalatura cerebrala (=propaganda si dezinformarea), cenzura, autocenzura, etc. schilodeau crunt Istoria Romaniei, astazi, la aproape 19 ani de la acele evenimentele nu poate fi invocata scuza unei lipse de informatii elementare privind Istoria acestei Tari. Exemplele prezentate la punctele B si C dezonoreaza pe cei ce “sement a tout vent” respectivele mostre, proprii culturnicilor stahanovisti de alta data. Cred ca in atari ocazii, dominanta este o continuitate absurda in a nu DEZGROPA ADEVARUL.

    Nota. In privinta punctului A, consider ca daca “stahanovistii” ar fi disparut cu desavarsire din peisagiul audio-vizual, cum era normal, Majestatea Sa Regele Mihai I putea de multa vreme impartasi cel putin o parte de impresionanta-I experienta poporului Roman.

    Cu deosebita consideratie,
    Dan Ottiger Dumitrescu

  5. Ionut Sauca says:

    Alteta Voastra Regala,

    Sunt deosebit de onorat si, marturisesc emotionat, de invitatia Altetei Voastre pe care voi cauta sa o onorez cu toata dragostea si admiratia pentru Casa Regala!

    Va multumesc!

    Cu multa consideratie,
    Ionut Sauca

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53993829
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate