Festivalul Sergiu Celibidache, prima ediție

Principesa Moștenitoare și cu mine am avut plăcerea să reprezentăm Familia Regală la deschiderea primei ediții a Festivalului Sergiu Celibidache. Evenimentul a avut loc la Ateneul Român, în seara zilei de sâmbătă, 30 iunie 2012.

Festivalul este organizat de fiul dirijorului, Serge Ioan Celibidache și de Fundația Celibidache. Are durata de o săptămână și cuprinde concerte cu dirijori și orchestre de cea mai înaltă calitate artistică.

Memoria formidabilului dirijor de origine română este onorată cum nu se poate mai bine. Sergiu Celibidache a fost unul dintre cei mai mari șefi de orchestră ai secolului trecut și un muzician al lumii cu talent considerat “dumnezeiesc”.

Alteța Sa Regală și cu mine am fost, de aceea, foarte bucuroși să vedem entuziasmul extraordinar al sălii, la concertul de deschidere, precum și evoluția Orchestrei Naționale de Tineret, sub bagheta experimentată și “părintească” a maestrului Cristian Mandeal.

Am ascultat cu surpriză și mare plăcere lucrarea simfonică “Grădina de buzunar” a compozitorului Sergiu Celibidache. Sala a aplaudat frenetic momentul, atât pentru virtuozitatea interpretării, cât și pentru a recunoaște, peste timp, valoarea marelui nostru muzician.

România profundă își iubește artiștii, mai ales pe cei de talie mondială. Am încercat să găsesc în presa românească ecouri de la această seară memorabilă. Nu am prea găsit.

Fotografii de Daniel Angelescu.

11 comentarii

  1. Cerasela Platz ( Esmyana Martisor ) says:

    Sergiu Celibidache, Martisorul Etern al Muzicii si Pedagogiei Romane !
    Sergiu Celibidache, vesnic simbol al Muzicii din lumea intreaga !

  2. Este bine ca Romania a inceput sa-si venereze marii idoli si maestri ai muzicii clasice.Prin acest frumos festival reinviem spiritul marelui compozitor si etern dirijor Sergiou Celibidache,care ne-a reprezentat cu brio peste hotare prin talentul sau memorabil.Fie ca astfel de momente sa redevina realitate intr-o Romanie viitoare monarhica.

  3. Bucur Gabriela says:

    AA VV RR , cred ca nu prea este nevoie de ecourile presei romanesti ,in legatura cu FESTIVALUL NATIONAL SERGIU CELIBIDACHE.Presa noastra, are de urmarit “subiecte mult mai interesante”. Entuziasmul publicului ales din sala de concert este mult mai important ,aplauzele sunt o dovada a aprecierii si a admiratiei de care se bucura si s’a bucurat si in timpul vietii maestrul CELIBIDACHE.Conteaza faptul ca romanii “cu inima si suflet “stiu sa iipretuiasca pe cei care sunt valori autentice.Societatea romaneasca incet ,incet, incepe sa se miste in sens pozitiv.Poate au ajuns sa se trezeasca si spiritele mai adormite sau mai absent . Multumiri pt.prezentare si respectul meu si al familiei mele pt.FAMILIA REGALA A ROMANIEI.DUMNEZEU SA VA OCROTEASCA.

  4. Diana Lucia Zotescu says:

    Alteta Voastra,

    Imi amintesc cu bucurie, dar si cu nostalgie cele cateva vizite facute in Romania de Maestrul Sergiu Celibidache si de serile de vraja ce insemnau concertele de la Ateneul Roman sub bagheta sa. La vremea aceea locuiam cu mama mea (candva o talentata violonista) pe Calea Victoriei, foarte aproape de Ateneu – dar si de Sala de Concerte Radio de pe Berthelot – impreuna cu care nu lipseam de la niciun concert important. In cazul lui Celibidache insa, mergeam si la repetitiile cu public, unde arta sa dirijorala, felul in care parca nu doar dirija, ci oficia ca un mare magistru, ne transmitea noua, celor ce asistam intr-o respectoasa tacere la acest adevarat act de creatie senzatia ca sunt martorii unui demers demiurgic.

    Daca nu ma insel, anul 1980 a fost ultimul in care marele maestru a mai venit in Romania. In acel an, in timpul unei repetitii, fie dintr-o premonitie sau poate pentru ca fusese avertizat de cineva, s-a oprit brusc din repetitie, a luat o pauza si s-a repezit glont in cameraa lui de hotel de la Athenee Palace. Acolo, surpriza!!! matahalele securitatii erau in plin proces de scotocire a bagajelor maestrului. El, marele dirijor, a carui inima vibra atat de romaneste atunci cand dirija Rapsodia Romana, Poema Romana ale lui Enescu, ce se oferisa sa aduca instrumente muzicale noi pentru orchestra simfonica, ce se manifestase intotdeauna ca un adevarat roman, ei, bine, acest geniu al baghetei era acum tratat ca un borfas de rand. Iar el nu a putut indura umilinta acelui act nedemn, atat de nemeritat, ordonat de oficialitati. Si a plecat jurand sa nu se mai intoarca. Am suferit enorm sa nu-l mai aud, sa nu-l mai vad la pupitrul Atheneului, dar mai ales am suferit pentru durerea din sufletul sau mahnit de o astfel de marsavie.

    Ma bucur acum ca statul roman, intr-un gest de foarte tarzie reparatie morala ce-i aduce Marelui Maestru si Magistru, ii serbeaza Centenarul. Ma bucur si in numele mamei mele, care nu mai este, si care il venera.

    Sper ca memoria iubitorilor de muzica clasica din Romania sa-l pastreze pe veci in inalta lor stima si veneratie.

    Multumesc Altetelor Voastre pentru constanta cu care participati la aceste evenimente culturale, aducand astfel Augustul Vostru tribut de respect pentru Oamenii de Valoare ai natiei romane.

    Cu mereu aceeasi recunostinta si veneratie,
    Diana Lucia Zotescu

  5. STANCU ILEANA says:

    – EXCELENTA INITZIATIVA / Suntem cu sufletul la muzica dirijorului , compozitorului ,SERGIU CELIBIDACHE . VA multzumim /……Cu sentimente respectuoase ,…………………………………..ileana lelia stancu .

  6. Doina Uricariu says:

    A fost o seară regală, din toate punctele de vedere. În loja regală a Ateneului Român i-am avut prezenți pe Altețele Lor Regale Principesa moștenitoare Margareta Și Principele Radu însoțiți de fiul marelui Celibidache, de cuplul fostului Președinte al României, Emil Constantinescu și soția sa , doamna Nadia Constantinescu, de personaliăți ale lumii diplomației, presei și culturii. Festivalul Național Sergiu Celibidache și-a unit excelența și virtuozitatea creației muzicale într-un concert regal și o reaucere a Ateneului în centrul sărbătorii muzicii cu valoare universală. Am privit fericită din loja mea împlinirea parțială a unui vis pe care-l port de mult și tenace în mine de a revedea Dumnezeirea împlinită prin Artă și Monarhia Română a cărei deviză este NIHIL SINE DEO. CĂCI VENERAREA emoției artistice și a marilor modele înseamnă credința în Dumnezeu și în cei care-i slujesc Lucrarea.

  7. alina says:

    O mica precizare: festivalul Sergiu Celibidache a inceput inca din luna mai. deci nu are durata de doar o saptamana asa cum se precizeaza in cadrul articolului. Doar ca saptamana aceasta este dedicata concertelor.

    pentru Diana Lucia Zotescu: Ultima data cand Sergiu Celibidache a venit in Romania a fost in februarie 1990.

    Felicitari pentru promovarea evenimentului!

  8. Aron Govrin says:

    Odată, în pauza unui concert dirijat de maestrul Sergiu Cilibidache la Tel Aviv, am intrat în cabuna dirijorului şi am avut o scurtă convorbire cu el.
    Avea un pronunţat accent franţuzesc în româneasca lui, de alt fel impecabilă.
    I-am amintit că obişnuia să dea invitaţii la concertele dirijate de el la Ateneu unui nepot pe care l-am cunoscut. Şi-a amintit de acel nepot de soră.

  9. Comentarii pe Faceboook says:

    #
    Danciu Angela o imagine incantatoare
    #
    Aurica But semnificativa rangului ce il poarta,cel putin prntri alttea lor mai avem si au respect.
    #
    Viorica Trifoi cata noblete si eleganta !!
    #
    Sorin Capota Cine vrea ,cine poate ,cine intelege poate sa vada diferenta intre casa regala si gainarii care ne-au nenorocit !!
    #
    Aurel Popescu Intru totul de acord!
    #
    Geta Visinoiu O IMAGINE INCANTATOARE!!
    #
    Rodica Dumitru Am vazut niste oameni inseninati de muzica ascultata…
    #
    Valeria Mihailescu Excelenta ,vad distictie si eleganta.
    #
    Rudi Rapcau FITI BINECUVANTATI!
    #
    Mateescu Roxana Gabriela Incintatoare imagini!
    #
    Teodora Nistor WOAW,SUPERBA,CA INTOTDEAUNA…TRAIASCA PRINCIPESA…..
    #

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54814226
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate