Ferdinand, omul și regele

afis-ferdinand-landscape1

Astfel se intitulează expoziția dedicată Regelui Ferdinand I, deschisă la Castelul Peleș. Ea funcționează din 24 iunie și se va încheia la 2 septembrie 2011. Iată ce mărturisesc autorii expoziției:

“Mai puțin vizibil în peisajul regalităţii de la Sinaia, Ferdinand I a plătit încă o dată – metaforic vorbind – tributul modestiei sale de o viaţă: neobişnuit sau chiar jenat să cumpere sau să comande ceva pentru sine, regele Ferdinand a lăsat puţine urme materiale posterităţii. Prezenţa sa la Sinaia, în reşedinţa particulară de la Pelişor, este total eclipsată de cea a Mariei. Pelişorul este produsul experimentului ei artistic de mare eclectism. De aceea, obiectele personale ale omului Ferdinand sunt puţine: câteva cărţi de botanică şi beletristică, un ierbar din prima tinereţe şi câteva piese, un portret semnat de Argnani, jocul de şah şi cravaşa de călărie. Din fericire, pasionată de fotografie, regina Maria îl imortalizează cu talent în câteva ipostaze ale vieţii cotidiene: la masa de lucru, în anturajul familiei sau al prietenilor apropiaţi, în lungile drumeţii pe potecile pădurilor de la Sinaia.

Un motiv în plus care a determinat demersul muzeografic de la Peleş, îl reprezintă împlinirea a 95 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, cu implicaţii de netăgăduit pentru destinul României: în august 1916, armata română, condusă de regele Ferdinand I, rupea alianţa cu Puterile Centrale pentru a scrie pagina cea mai glorioasă a istoriei naţionale prin victoriile de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, din vara anului 1917, încununate, la 1 decembrie 1918, de gestul înfăptuirii visului de veacuri al poporului român, România Mare”.

Mai multe despre expoziție puteți afla vizitând site-ul Muzeului Național Peleș, la adresa http://peles.ro/expozitia-ferdinand-i/

3 comentarii

  1. elena says:

    ma bucur sa aud ca sunt persoane ce inca au grija de trecutul nostru.

  2. Stoica Rodica says:

    Nu stiu altii cum sunt,vorba lui Creanga dar, eu cand aud de numele Regelui Carol I,Regele Ferdinand,Regele Mihai I ma iau furnicaturi din talpi pana in crestet.Faptele de eroism al regilor adormiti fac sa se cutremure zarile.Fiecare din cei trei Regi:Carol I,Ferdinand si Regele Mihai au participat la cate un razboi:Carol I -Razboiul de Independenta,Ferdinand-Primul Razboi mondial de la 1916,Regele Mihai – la al II Razboi Mondial.Din toate aceste razboaie Romania a fost salvata.
    Buni gospodari si harnici au facut din Romania granarul Europei .
    Educatia s-a transformat intr-o torta de lumina benefica.
    Reginele noastre de o inteligenta sclipitoare,extrem de culte dar mai ales cu suflete de aur,au ingrijit pe timp de razboi ranitii
    .Participante in elaborarea proceselor de. diplomatie regale,totdeauna au fost la inaltime.
    Sotiile presedintior de tara care au urmat dupa abdicarea regelui,tatele ufederiste au spurcat neamul nostru.Pe langa ca erau urate erau si de o prostie fenomenala.La rautate nu le intrecea numeni.Prima zgripturoaica a fost lasata in lac de sange la Revolutie din 1989.
    Pronunt numele Regelui Ferdinand.La Pelisor se afla adapostita amintirea Sa.Pe intreg teritoriul patriei vibreaza recunostinta noastra, a urmasilor!

  3. Alexandra (fragment de pe Facebook) says:

    (…) Nu am fost o regalista convinsa,dar acum,cind vad ca noi,ca si popor nu suntem reprezentati cu onoare,pe plan extern,de ce oare nu se instaureaza monarhia?Avem cu adevarat nevoie si este strict necesara,o mai mare deschidere catre Europa!ACEASTA ESTE GINDIREA MEA,NU STIU CITI O IMPARTASESC,DAR TREBUIE SA GINDIM SI PENTRU URMASII NOSTRI ,NU NUMAI PENTRU NOI!ACTUALMENTE,SIMT CA NOI,CA SI NATIUNE,SUNTEM IZOLATI CA UN CATUN DE ROMI!CE SPUNETI ALTETA?CISTIGAM?DAM O NOUA FATA ROMANIEI?O ZI BUNA.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53928402
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate