Faurei, Ianca, Braila

Faurei

De Ziua Femeii, 8 martie, am inceput vizita in orasul Faurei, urbe pe care o vedeam pentru prima oara. De la inceput, intalnirea cu primarul Virgil Cosoveanu si consilierii locali a fost o surpriza placuta. Ei sunt alesii unui oras creat in 1925, in timpul regelui Ferdinand, urmare a construirii unui nod de cale ferata in epoca. Astazi orasul are 4.000 de locuitori, dintre care 1.100 de elevi, din Faurei si imprejurimi.

Consilierii locali au vorbit cu insufletire despre importanta istorica a localitatii si au exprimat speranta ca ea va ajunge la insemnatatea pe care a avut-o la inceput. Intelectuali locali au scris monografii, au publicat literatura, iar liceul teoretic “George Valsan”, pe care l-am vizitat, este o scoala care a dat un numar insemnat de personalitati.

Ca de fiecare data, intalnirea cu elevii ultimelor clase de liceu a fost o placere. Au vorbit cu dezinvoltura despre viitoarele lor profesii, despre neajunsurile vremurilor de astazi, despre valori precum “intelegerea”, “ordinea”, “increderea”, “comunicarea”, pe care apoi le-au explicat si sustinut. Mi-au promis, ca si ceilalti colegi ai lor din orasele Romaniei, ca vor continua discutia pe blog. Astept contributiile lor, care vor fi mult mai elocvente decat descrierea mea.

Am vizitat, in incheiere, biserica si protoieria orasului. Cu parere de rau a trebuit sa plec, desi as fi vrut sa stau ceva mai mult cu gazdele mele. Am invitat consilierii locali si primarul sa vina impreuna la “Palatul Elisabeta” pentru a continua dialogul, iar pe elevi i-am rugat sa scrie pe hartie idei care ar putea sta la baza unor proiecte finantabile cu fonduri structurale.

Ianca

Orasul are o varsta mult mai mica decat Faurei, dar o populatie de 11.000 de locuitori. Primarul Fanel Chirita si consilierii au facut o descriere amanuntita a vietii lor de astazi, din care fac parte mai bine de cinci companii cu capital strain, o serie de proiecte cu fonduri europene in derulare si altele in faza de prospectie.

Inainte de a vizita liceul teoretic “Constantin Angelescu”, am avut surpriza sa fiu invitat la muzeul local, o initiativa a unuia din consilieri, care a alcatuit in incaperile unei case de inceput de secol trecut una din cele mai admirabile colectii de marturii ale povestii si istoriei locului. Cioburi de lut antic, alaturi de insemne militare si documente din cele doua razboaie mondiale, volume de literatura ale intelectualilor locali, o colectie frumoasa cu picturile lor. Un oras de 11.000 de locuitori care are muzeu, este o comunitate cu identitate si curaj.

Pe elevii liceului i-am vazut doar in clasele lor. Am vizitat si o scoala generala, una primara, biserica din localitate si santierul unei noi cladiri pentru clasele I-VIII.

Braila

Nu mai vazusem Braila de trei ani. S-a schimbat, asa cum s-a schimbat totul la noi, din anul 2000 incoace. Am intalnit pe dl primar Constantin Sever Cibu, cu care am vorbit despre proiectele orasului, in special despre ideea construirii unui spatiu integrat comun galateano-brailean, care sa cuprinda cartiere de locuit, supermarket-uri, un spatiu industrial, sosele, aeroport, locuri de recreere si spatii de birouri. Un modern proiect integrat, de mari proportii financiare si de mare ambitie. Sunt sigur ca, daca acest proiect reuseste, el va schimba multe in intreaga regiune, nu numai pentru braileni. As vrea sa sustin ideea, fiindca merita.

Merg apoi direct la Colegiul National “Nicolae Balcescu”, unde sunt impresionat de primirea profesorilor, a doamnei director si a elevilor. O elita a orasului, corpul profesoral si elevii sunt demnii urmasi ai unui numar de personalitati romanesti de marca. Locul are traditie, eleganta, mister si valoare.

Elevii au vorbit despre societatea romaneasca de astazi, dar nici profesorii nu s-au oprit din a face o analiza critica a momentului. Cot la cot cu elevii, intr-un gest de incredere remarcabil, ei i-au tratat pe discipoli ca pe egalii lor, aratand pretuire si investind incredere si respect in intalnirea noastra. Ca si in celelalte cazuri, am rugat atat pe elevi cat si pe profesori sa-si exprime gandurile si simtamintele in acest blog. Sper ca o vor face, mi-ar placea sa continuam schimbul nostru de idei.

Am intalnit apoi pe prefectul judetului, dl Nicolae Mitroi, in compania reprezentantilor mass-media si ai Consiliului Judetean. Am vorbit despre sensul initiativei “Orasele Romaniei”, despre Braila de astazi si de maine, despre cum am putea continua dialogul pentru a putea fi de folos, prin actiunile mele, comunitatii lor.

Vizita la Inspectoratul Judetean de Jandarmi a fost una instructiva. Comandantul si colaboratorii lui au facut o trecere in revista a cladirii si a activitatii lor, puternic legata de comunitatea judetului si a oraselor lui. Consider ca prezenta corpului militar intr-o comunitate are nu numai caracter oficial, prin domeniul securitatii si apararii pe care il deserveste, ci si unul civic, prin rolul de model pe care il poate juca.

In incheierea vizitei, am fost oaspetele televiziunii Mega TV, un loc mic dar modern din centrul Brailei, unde am purtat un dialog plin de miez cu moderatoarea emisiunii. Daca oamenii in a caror comunitate am fost au putut urmari comentariile noastre, atunci efortul nu a fost zadarnic. Asa cum spunea foarte bine o eleva de la colegiul brailean, esentiala este astazi comunicarea. Ea da incredere, orizont, idei, confort psihologic si instrumente pentru a descifra ziua de maine si pe cei de alaturi.

Multumesc tuturor celor care au tinut sa-mi arate, particular sau public, incredere, intelegere, caldura si simpatie.

img_4620-1.jpg img_4611.jpg img_4603-5.jpg
img_4588-1.jpg img_4584.jpg img_4574.jpg
img_4580.jpg img_4579.jpg img_4552-3.jpg
img_4562-1.jpg

3 comentarii

  1. Lavinia Lazar says:

    Alteta Voastra Regala,

    Sunt deosebit de bucuroasa ca am avut ocazia sa va intalnesc, ieri, prin vizita pe care ati facut`o la Colegiul National Nicolae Balcescu din Braila.

    Ma bucur foarte mult ca sustineti ca noi, tineri din ziua de azi, suntem pionul care va conta in viitoare infatisare a Romaniei, sau a Brailei. Sunt convinsa ca prin unirea celor doua orase Braila si Galati economia se va dezvolta destul de mult, va fi un oras infloritor.

    Deasemeni consider ca Romania peste treizeci de ani  va arata altfel, chiar daca unii oameni afirma ca vor emigra spre tari mai dezvoltate intr`un final se vor intoarce de unde se trag… in Romania.

    Tot ce necesitam in acest moment este un conducator, un lider care sa stie cum sa utilizeze banii de care dispune in scopuri benefice pentru toti romanii nu numai pentru el cum de altfel am obsevartat intr`un reportaj TV ca unul din primarii unui sector din Bucuresti foloseste banii alocati refacerii strazilor, care sunt intr`o stare foarte  proasta, in achizitionarea unei masini de lux care va fi utilizata de membrii partidului. Oameni din ziua de azi trebuie sa nu se mai gandeasca numai la ei insisi ci trebuie sa analizeze situatia tarii situatia tuturor.. si poate in acest fel Romania se poate dezvolta intr`un mod placut si benefic pentru noi toti.

    Cu respect,
    Lavinia Lazar

  2. ana says:

    Ma numesc Aana si sunt din Faurei ,ma bucur ca v-a placut si va mai asteptam pe la noi.

  3. Ioana Miron, Braila says:

    Alteta Voastra,

    Incep prin a-mi cere scuze pentru intarzierea cu care raspund apelului dumneavoastra de a ne exprima opiniile liber, pe acest blog si tin sa va multumesc atat eu cat si colegii mei de la C.N.”Nicolae Balcescu”,pentru oportunitatea oferita. Este adevarat ca avem nevoie de primari, de oameni politici responsabili, dar cred ca inainte de toate avem nevoie de mai multi oameni cu o mentalitate deschisa, care sa ne ofere atata incredere cat ne oferiti dumnevoastra, noua, tinerilor, celor care, fara doar si poate, vor fi adultii de maine; si tocmai nemultumirea tuturor asupra sistemului actual ar trebui sa motiveze formarea noastra nu doar profesional, ci si moral, civic , pentru a nu lua drept model personajele atat de mediatizate in viata politica, care nemultumesc pe multi dintre cei mari . Eu personal pun mare pret pe activitatile culturale,de voluntariat si proiecte, si tocmai asta consider ca lipseste din programul nostru, al tinerilor. Poate pentru ca Braila este un oras mic, poate pentru ca nu este o prioritate pentru adulti implicarea noastra in asa ceva, sau poate pentru ca multi dintre noi nu au fost educati in acest spirit, sunt putini elevii care fac voluntariat la fundatii locale, care chiar au nevoie de asa ceva. Poate peste acei 30 de ani despre care dumneavoastra spuneati, sau daca proiectul de unire a celor doua municipii se va realiza, atat economia cat si intreaga viata sociala se va schimba. Sper insa ca, atat cu ajutor Casei Regale cat si al celor care cred in noi sa reusim sa dezvoltam alte mentalitati, gata sa zambeasca si celor bolnavi, si oamenilor cu dizabilitati si tuturor acelor persoane care au nevoie de ajutorul nostru.

    Cu respect,
    Ioana Miron

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54944803
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate