Fântâna Reginei Elena
Povestea merge în urmă cu optzeci de ani, la începutul anilor 1930, când Regina Elena a plecat din România în exil și s-a stabilit lângă Florența, la reședința numită Villa Sparta. Regina Elena a petrecut cincizeci de ani în această casă veche italiană, până în anul 1980. Villa Sparta a fost, de-a lungul anilor, un reper de eleganță, frumusețe, bun-gust, rafinament, talent artistic și ospitalitate. Regina Elena a fost gazda unor mari oameni de cultură și artă, de știință, jurnaliști de prestigiu sau personalități politice și militare. Și, desigur, ea a fost gazda multor capete încoronate, regi și regine, principi și principese din Marea Britanie, Spania, Danemarca, Grecia, Italia, țările nordului european și din alte colțuri ale lumii. Villa Sparta a fost o celebră destinație timp de jumătate de secol, asociind în mod direct numele României excelenței, respectabilității, onoarei, demnității. A fost exact acea jumătate de secol în care noi, cei dinăuntrul hotarelor României, trăiam sub nefastul semn al succesivelor dictaturi. În grădina Villei Sparta, chiar la intrarea pe domeniu și în fața somptuoasei reședințe, se află o fântână veche, de mare valoare arhitecturală și patrimonială. Mulți dintre musafirii Reginei Elena, ca și copiii și nepoții ei, s-au fotografiat lângă frumoasa fântână. Ea a devenit un fel de emblemă a reședinței regale române de la San Domenico de Fiesole. Vă prezint câteva dintre imaginile din epocă: viitoarea Regină Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Ducele de Edinburg, Regele Mihai și Principele Philip adolescenți, Regina Elena cu Principesele Margareta, Elena, Irina și Sofia. La Castelul Săvârșin, imediat după întoarcerea noastră în anul 2001, am găsit în curtea interioară a Satului Regal, locul unei fântâni din timpul Reginei Elena, acoperit cu un capac de fontă turnată. Principesa Moștenitoare a decis ca fântâna din Satul Regal să fie reconstruită la fel cu fântâna de la Villa Sparta, în amintirea Reginei Elena și ca iubitoare amintire. Așa arată acum fântâna Reginei Elena de la Săvârșin, după ani: |
Ma gandesc la actualul Colegiu ” Unirea ” din Brasov care se numea candva ” Principesa Elena “.
Poate exista documente si carti despre acest Institut de Invatamant unde Pedagogia se implinea la standarde, atat europene cat si mondiale. Dumnezeu m-a indrumat, am fost inca de prima oara, coplesita de atmosfera si sufletul acestei scoli. Extrem de emotionata, am stiut, acolo este locul meu pentru o vreme. Nu am fost eleva de exceptie, datorita unor profesori minunati am invatat sa fiu eu. Am invatat sa imi dezvolt talentele, fara sa uit ca am primit o educatie si pregatire, atat pentru a studia cat si pentru viata. Incurajez elevii fostului Institut ” Principesa Elena ” sa formeze o entitate, cu ajutorul urmasilor acestora, pentru a infaptui revenirea Colegiului la numele indreptatit de ” Principesa Elena “.
Ar fi o frumoasa eterna amintire, ocrotita, in memoria mamei Majestatii Sale Regele Mihai I dar si a scolii romanesti. Cu ajutorul Domnului.
Completare la comentariul despre fosta scoala ” Principesa Elena ” , actualul Colegiu ” Unirea”, Brasov.
Salut calduros, sunt onorata ca am fost colega de clasa cu un exceptional elev, astazi un foarte angajat si bun profesor, Adrian Valentin Mustatea.
De asemenea am speranta ca toti specialistii in istoria scolilor din vremea Romaniei Regale, vor lumina valorile si infaptuitorii de invatamant la standarde mondiale. Cu ajutorul Domnului.
Gestul A.S.R. Principesa Margareta de a cladi o noua fantana a Reginei Elena spune ceva despre esenta regalitatii si a monarhiei: continuitatea, o lege a firii. Este un exemplu bun a ceea ce englezii numesc “old traditions in a modernized setting”. Traditiile nu isi pierd vigoarea. Ele stiu sa se adapteze la nou pastrand esenta. Poate ca prin Savarsin ceva din farmecul si distinctia atmosferei de la Vila Sparta (loc interzis romanilor atatea decenii si astazi pierdut pentru noi) va fi transplantat in Romania.
Felicitari A.S.R. Principesa Margareta pentru gestul sau.
Marina Rotaru, Ploiesti.
Nu stiu ce regim are astazi Vila Sparta, dar pentru vizitatorii romani ar fi un fapt deosebit sa poata ajunge in acele locuri istorice pentru neamul nostru !!
Iar tabloul Reginei Elena se afla pe peretii claselor in care au invatat, cand erau mici, parintii nostri. Adica, ne-o mai amintim pe Regina Elena si prin parintii nostri…
Subscriu la comentariul d-lui Boila Dorin.Toata Familia Regala a iubit si iubeste cu adevarat Romania si Natiunea Romana!!Pt ca se simt responsabil pt Tara si Natiune Romana. Incepand de la Regele Carol I si pana la PRINCIPESA Mostenitoare Margareta si celelalte Principese,care au bun simt si nu o fac ostentativ,lasa ca oamenii sa inteleaga,atasamentul lor pt Romania!!!