Familia Regală a vizitat comunitatea musulmană din Constanța

Luni, 23 octombrie 2017, în cursul dimineții, Principesa Moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei Române, și Principele Radu au vizitat Moscheea Regele Carol I din Constanța. Au fost prezenți muftiul Iusuf Muurat, șeful Cultului Musulman din România, reprezentanții religioși ai Moscheei Mari, ambasadorul Republicii Turcia la București, Excelența Sa dl Osman Koray Ertaș, consulul general al Turciei la Constanța, dl Uygar Mustafa Sertel, precum și mai mulți membri ai comunității turco-tătare din municipiul Constanța.

Custodele Coroanei și Principele Radu au vizitat moscheea, au evocat, alături de gazde, legătura dintre Coroana Română și minoritățile naționale, în ultimul secol și jumătate. Altețele Lor Regale au subliniat exemplul remarcabil de conviețuire a musulmanilor din România cu majoritatea românească, precum și integrarea lor în societate.

A fost rostită o rugăciune pentru Regele Mihai I al tuturor românilor și a fost evocat rolul covârșitor al Regelui Carol I și al Reginei Elisabeta la comuniunea spirituală dintre minoritatea musulmană și majoritatea românească din istoria modernă a țării noastre.

În încheierea vizitei la moschee, Altețele Lor Regale au participat la o masă oferită de musulmanii constănțeni Familiei Regale.

Fotografii de Daniel Angelescu

4 comentarii

  1. […] „Luni, 23 octombrie 2017, în cursul dimineții, Principesa Moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei Române, și Principele Radu au vizitat Moscheea Regele Carol I din Constanța. Au fost prezenți muftiul Iusuf Muurat, șeful Cultului Musulman din România, reprezentanții religioși ai Moscheei Mari, ambasadorul Republicii Turcia la București, Excelența Sa dl Osman Koray Ertaș, consulul general al Turciei la Constanța, dl Ali Bozçalișkan, precum și mai mulți membri ai comunității turco-tătare din municipiul Constanța”, anunţă Biroul de Presă al Casei Majestăţii Sale Regelui. […]

  2. Pantea Alexandru Sorin says:

    O minunata marturie a intelepciunii Regelui Carol I-ul care a vazut in prezenta turcilor si tatarilor din Dobrogea nu un pericol ce trebuia indepartat ci un mijloc de a fauri impreuna cu acestia o Tara mai prospera. Chiar si astazi pare incredibil cum un Principe catolic a putut sa daruiasca noilor supusi o moschee intr-o epoca in care sentimentele nationaliste ale diferitelor popoare din Balcani faceau sa fie indepartata, chiar distrusa, o civilizatie ce dainuia de secole in armonie cu ele. Regele nostru stia ca de trecut nu te poti desparti. Si cred ca a simtit ca trebuie sa le acorde respectul cuvenit celor care trudisera vreme de generatii acel pamant. Respectand trecutul a stiut sa evite tragediile care aveau sa marcheze in secolul XX Balcanii.

    Istoria a dovedit ca cei care au negat acest trecut – si aici cred ca toate celelalte popoare din Balcani au savarsit aceasta greseala – nu sunt astazi mai fericiti decat erau inainte.

    Cat despre moscheea in sine pot spune ca este o bijuterie arhitecturala. Tuturor celor care nu au facut-o inca le recomand sa o viziteze si sa urce in minaretul ei. Vor descoperi o noua lume.

  3. Diana Lucia Zotescu says:

    Si de data asta ati fost in gandul meu, Domnule Pantea. De obicei nu duc lipsa nici de cuvinte, nici de idei, dar este complet inutil sa enunt altfel exact ideile pe care le-ati enuntat dumneavoastra atat de bine, de intelept si de documentat, cuvinte si idei la care eu subscriu in intregime.

    Eu am vizitat moscheea “Carol I”, este intr-adevar splendida (asa cum am apucat sa o vizitez si pe aceea de pe insula Ada- Kaleh – impodobita cu vestitul sau covor urias – cu doar putin timp inainte de actul josnic si lipsit de simtul valorii si de cel al respectului ce ni-l datoram reciproc noi, toti cetatenii Romaniei, indiferent de origine etnica, act savarsit de autoritatile comuniste la inceputul anilor ’70s, acela de a o darama si de a face sa dispara intreaga insula, cu toate casele – inclusiv cimitirul musulman, populatia insulei, in totalitate musulmana, fiind stramutata.

    In programul meu “Unity in Diversity” pe care l-am initiat in anul 2002 fac exact acest lucru: prezint fiecare grup ethnic din Romania cu muzica, dansurile, costumele, artefactele, literatura si, desigur, bucataria specifica, oameni care reusesc sa ramana exact ceea ce sunt, fiind in acelasi timp si buni cetateni ai Romaniei, tara lor de adoptie. Primul grup etnic invitat la acest program au fost exact turco-tatarii din Constanta – si intreaga Dobroge -care au venit la Bucuresti cu doua autocare de reprezentanti ce ne-au incantat cu programul lor.

    Altetele Lor Regale Principesa Mostenitoare Margareta, Custodele Coroanei Romaniei, si Principele Radu, prin vizita initiata la comunitatea turco-tatara din Constanta dau insa ideii de convietuire interetnica pasnica un sent mult mai inalt, punandu-l in perspectiva istorica si exprimandu-l ca o continuare a ceea ce a fost deja conceput si realizat de Marele Rege Carol I, fondatorul Dinastiei si Casei Regale a Romaniei si cel ce a lasat o demna mostenire de idei si fapte ce vor continua sa fie linii directoare in activitatea peste veacuri a tuturor generatiilor Dinastiei.

  4. Tătărescu says:

    O mare onoare pentru comunitatea musulmană, care are un mare respect pentru Familia Regală. Ţin minte cum bunicul meu, înainte de ’90, lăuda Regele şi îl regreta, spunând că “era bine pe timpul Regelui”.
    De asemenea ne rugăm pentru sănătatea excelenţei sale Regele Mihai şi îi urăm un călduros La Mulţi Ani!
    Am o remarcă la articol, şi anume la exprimarea greşită în forma “comunitatea turco-tătară”. După cum probabil cunoaşteţi, există două comunităţi distincte recunoscute şi de statul român, comunitatea turcă şi comunitatea tătară. Cele două comunităţi au în comun religia islamică, şi o oarecare apropiere lingvistică, în rest ele sunt diferite. Aşadar alipirea numelui celor două comunităţi în această forma “turco-tătară” nu este corectă.
    Cu deosebită consideraţie!

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54818473
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate