Evenimentele anului 1917

Regele Ferdinand si Regina Maria ©Academia Romana

Aflate în refugiu la Iași, Familia Regală, Parlamentul României și Guvernul au avut de administrat în țară, în anul 1917, o situație de o dificultate nemaiîntâlnită în istoria noastră modernă. Armata, economia, energia, sănătatea și alimentația, domenii vitale ale societății, aveau de făcut față unor nevoi majore, iar realitatea de zi cu zi era demoralizantă.

A fost un moment în care autoritatea politică a țării, armata și întreaga societate românească s-au adunat în jurul Coroanei și au dovedit patriotism, curaj, spirit de răspundere și forță de a rezista.

Anul acesta sărbătorim centenarul următoarelor evenimente naționale:

4 aprilie 1917 – Proclamația Regelui Ferdinand privitoare la acordarea pământului către țărani și schimbarea (prin extindere și egalizare) a sistemului electoral. Au fost două acte legislative fundamentale pentru România secolului al XX-lea.

8 iunie 1917 – Ceremonia depunerii jurământului trupelor de voluntari din Imperiul Rus (Basarabia și Bucovina), în Piața Unirii din Iași.

11-19 iulie 1917 – Bătălia de la Mărăști. A rămas drept una dintre cele mai importante acțiuni militare românești din timpul Primului Război Mondial. Bătălia a fost condusă de generalul Alexandru Averescu, sub comanda Regelui Ferdinand I, comandantul suprem al Armatei Regale române. Operațiunea militară a durat opt zile și a reunit Armata Română și Armata Rusă într-o operațiune ofensivă împotriva Armatei a 9-a Germane.

2 august 1917 – Publicarea modificărilor din Constituție care au oferit premisele Reformei Agrare. În acea zi au fost expropriate terenurile cultivabile ale Domeniului Coroanei.

6-16 august 1917 – Bătălia de la Mărășești. Este considerată astăzi cea mai importantă acțiune militară românească din timpul Primului Război Mondial. Bătălia a durat zece zile și a lăsat în memoria societății românești legenda actelor de vitejie ale sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu, căpitanului Grigore Ignat și generalului Eremia Grigorescu. Atunci a fost lansată legendara expresie „Pe aici nu se trece”!

28 august 1917 – A fost transmis națiunii Manifestul Guvernului cu ocazia unui an de la intrarea în război.

29 august 1917 – A fost trimisă telegrama de susținere și felicitare pentru bravura românilor din partea Regelui George al V-lea al Marii Britanii și Irlandei, Împăratul Indiei.

28 septembrie 1916 – A început bătălia de la Oituz. Prima confruntare militară de la Oituz a stat sub comanda generalilor Constantin Prezan, Eremia Grigorescu și Nicolae Sinescu și a fost una dintre cele mai curajoase acțiuni militare românești în Primul Război Mondial. Operațiunea a durat șaisprezece zile și a vizat împiedicarea Armatei a 9-a Germane de a forța Munții Carpați și de a pătrunde în Valea Siretului. A doua bătălie de la Oituz a început în ziua de 28 octombrie 1916, a fost plasată sub comanda generalului Eremia Grigorescu și a durat cinci zile. A treia bătălie de la Oituz s-a desfășurat în zilele de 26 iulie – 9 august 1917, sub comanda generalului Gheorghe Văleanu.

6 octombrie 1917 (cu efect de la 1 septembrie 1917) – Principele Moștenitor Carol a fost numit locotenent-colonel al Regimentului 1 Vânători de Munte și comandant al acestuia.

8 comentarii

  1. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

    OMAGIU ARMATEI ROMANE SI SUVERANILOR NOSTRI !
    EVENIMENTELE ANILOR 1916 – 1920 FAC PARTE DIN MAREA EPOPEE NATIONALA A DEVENIRII SUPERIOARE A ROMANIEI !

  2. Diana Lucia Zotescu says:

    Primul Razboi Mondial a lasat urme de nesters in memoria parintilor si bunicilor nostri si, in masura in care parintii nostri s-au preocupat de zestrea morala pe care le-a lasat-o urmasilor, aceste urme se regasesc si in memoria noastra, a celor nascuti cu mult dupa trecerea acestui urias tavalug militar mondial. In special luptele de la Marasti, Marasesti si Oituz, unde mai toate familiile de romani au contribuit cu tati si fii dintre care multi nu s-au mai intors acasa, dar si numele comandantilor si generalilor ce au condus marile batalii, au condus curand la aparitia multor legende si cantece ce ne-au insotit copilaria multi ani.

    Cu ceva vreme in urma dadeam versurile unui cantec sfasietor de frumos in care era exprimata dragostea romanilor pentru Regina lor (“Imparateasa noastra”, asa o numeau ranitii pe Regina Maria care incerca sa-i ajute sau macar sa le aline ultimele clipe, invaluindu-i pe toti cu imensa Ei dragoste, bunatate si grija).

    Luptele de la Oituz au dus, de asemenea, la aparitia unor legende si cantece de mare simtire, ce au fost in repertoriile multor formatii corale si care au fost cantate – si ascultate – cu lacrimile in barba. Imi amintesc un fragment din unul dintre aceste cantece:
    “………
    Iubitul meu nu este printz,
    El n-are patimi nici dorintzi
    Sa stea-n palate,
    In vifor aprig de obuz
    El sade-n vale la Oituz
    Si crunt se bate.

    Cand a plecat anul trecut
    Cu ochii lung l-am petrecut
    De la fereastra,
    Si ca sa-l apar de dusman,
    I-am dat sa poarte talisman
    O floare-albastra.

    Pe patul de spital zacand
    Regina l-a vegheat plangand
    Ca Mama a-noastra,
    Iar grija Ei i-fu de-ajutor,
    Desi-si pierduse un picior,
    S-a-ntors acasa.
    …………”

  3. Comentarii pe Facebook says:

    Elena Costache Respect Familiei Regale!
    #
    Nina Ionescu Respect…
    #
    Rita Maxim Respect Casei REGALE !!!
    #
    Mihai Petreanu Respect.
    #
    Angelica Stoican-Oficial Respect si admiratie!
    #
    Dorin Caba Respect veșnic. ! Trăiască Regele !
    #
    Ani Rusu Respect si admiratie pentru regina Maria si pentru familia regala a Romaniei .
    #
    Thor Nysveen Mult respect!!
    #
    Cecilia Ionescu Demnitate!
    #
    Marinica Mihalache Sper ca autoritatile competente sa comemoreze cum se cuvine vitejia armatei Romane de la Marasesti, Marasti si Oituz cu ocazia centrenarului/
    #
    Ana Maria Cosma Respect ptr. CASA. REGALA .
    #
    Anca Klemenz Cu stima respect si admiratie.

  4. Liliana Sora says:

    ”Istoria este cea dintâi carte a unei naţii. Într-însa ea îşi vede trecutul, prezentul şi viitorul.” (Nicolae Bălcescu)
    Respect şi consideraţie pentru Familia Regală , pentru care istoria este lumina adevărului !
    Trăiască Regele !

  5. Remus-Dumitru Mihuțiu, mun. Oradea, jud. Bihor says:

    Trăiască Regele ! România Regat ! Nihil Sine Deo !

  6. Emilian T.Vandenboer says:

    Solutia de pace in Romania : demisia lui Dragnea, demisia lui Tariceanu, demisia lui Johannis , Alteta Sa Printesa Margareta se urca pe Tronul Romaniei si cere aliantei PSD-Partidul Liberal sa formeze un guvern provizoriu, care va jura credinta Majestatii Sale Reginei Margareta si Patriei – apoi vom vedea ce este de facut !

  7. Respect!! Avem cu ce sa ne mandrim pentru a avea demnitate!!Doar trebuie sa se faca cunoscuta in toata lumea!!!Nihil Sine Deo!!!

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54790476
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate