Energie, economie, incalzire globala

In prima intalnire cu Colegiul Executiv al Fundatiei Marmara, la sediul organizatiei, in prezenta reprezentantului organizatiei Global Panel, am discutat impreuna agenda evenimentului de anul acesta, numit “12th Eurasian Economic Summit”.

Romania, ca in fiecare an, va fi reprezentata de personalitati de prima marime din lumea politica. In plus, in acest an organizatorii ar dori sa invite o serie de personalitati romanesti din randul analistilor politici, oamenilor de afaceri si cercetatorilor in domeniile prezente pe agenda intalnirii. Reprezentantii Romaniei vor sta alaturi de oameni politici sau reprezentanti ai societatii civile si mediului de afaceri din Asia Centrala, Caucazul de Sud, Balcani, Orientul Mijlociu si Europa de sud-est. Avand in vedere criza economica, problema esentiala a sursei de energie pentru Europa in viitor si ingrijoarea legata de incalzirea globala, consider acest summit o ocazie importanta pentru ca Romania sa isi consolideze pozitia in regiune.

marmara-foundation-4feb09-ii.jpg

Fundatia a decis ca, pe parcursul zilelor de 6-8 mai, temele discutate sa fie energia si sursele ei pentru continentul european, regiunea de la Marea Baltica la Marea Neagra, instabilitatea globala, progresele economice ale Chinei, precum si incalzirea globala si schimbarile climei.

Spre deosebire de anii trecuti, printre numerosii invitati la summit se vor afla personalitati din Europa Occidentala si Statele Unite ale Americii. In acest sens, parteneriatul cu Global Panel ar putea fi un bun augur.

marmara-foundation-4feb09-i.jpg

In a doua intalnire cu membrii Fundatiei, dl Ellenbogen si cu mine am discutat un proiect european bilateral, care sa cuprinda un sir de mese rotunde in patru capitale de importanta ale regiunii: Berlin, Praga, Bucuresti si Istanbul. Anual, un numar de 12 personalitati din domenii precum economia, istoria, juristi, oameni de afaceri, biologi, ecologisti, militari s-ar putea reuni in fiecare dintre capitalele numite, in jurul unei mese rotunde, impreuna cu personalitati din tara respectiva. Discutia, cu caracter public, ar putea aduce in prim plan temele majore ale zilei din sud-estul Europei, Balcani, Orientul Apropiat, Caucazul de Sud sau Asia Centrala.

Importanta acestor initiative are doua aspecte. Mai intai, incurajarea dezbaterilor privitoare la viitorul regiunii cu personalitati din regiune. Exista un mare potential de idei, initiative, de creativitate si eruditie care nu este suficient cunoscut nici macar noua insine si, ca atare, nu este exploatat in folosul tarilor noastre. Al doilea aspect tine de relatia cu Occidentul si cu tarile nord-americane. Mediul transatlantic cunoaste foarte putin din remarcabilul nivel cultural si rafinamentul societatilor romanesti, turce, sarbe sau maghiare. Lumea culturala orientala are o nelimitata sursa de “soft power” care are inca nevoie sa fie cunoscuta, inteleasa si transformata intr-un atu pentru Europa unita.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53425092
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate