Elevii de la Cervantes și prezentul românesc

_DSC0131 copy

Astăzi am primit fotografiile de la vizita la Liceul bilingv Miguel de Cervantes din București, realizate de artistul fotograf Cornel Constantin.

Revin, așadar, după câteva zile, cu imagini și impresii de la întâlnirea cu liceenii din București de lunea aceasta, 21 februarie 2011.

Întâlniri cu elevii colegiilor naționale și liceelor din țară am frecvent, de câteva zeci de ori pe an. Îi vizitez oriunde s-ar afla, în orașe mici, mijlocii sau în capitalele de județ. De multe ori am vizitat școli generale și chiar primare, în comune sau sate. În anumite ocazii, am vizita licee din orașe europene, precum Madrid, Luxemburg și Florența, iar în câteva ocazii am vizitat licee de pe alte continente: Chicago, New Delhi, Tokio sau Saint Louis (Senegal).

Vizitele în licee aduc neprețuitul dar al schimbului de înțelesuri cu o generație de care va depinde curând prezentul și viitorul lumii, pentru un număr de decenii. Tinerii sunt o parte specială a fibrei unei națiuni, iar rolul lor în prezentul lumii diferă mult de cel al generațiilor trecute.

Pe de o parte, ei sunt stratul societății care absoarbe experiență, cunoștințe, informații, care se formează și se află la adăpostul și sub ocrotirea celorlalte vârste din familie: părinți, bunici, profesori, prieteni.

Pe de altă parte, extraordinara lor creativitate, energie, entuziasmul și pasiunea lor, combinate cu fantasticul progres electronic, cu libertatea de a circula și cu scăderea vertiginoasă a vârstei răspunderilor majore în societate, fac aportul lor la prezentul lumii mult mai devreme și mai profund decât în vremea tinereții noastre, bunăoară.

În plus, spre deosebire de generațiile mai vârstnice, limitate de exercitarea profesiei, de răspunderile de familie și de compromisurile pe care trebuie să le facă zilnic, tinerii au o înțelegere asupra societății în care trăiesc surprinzător de pertinentă și de completă. Ei au, de asemenea, păreri mult mai nete și mai sigure decât credem noi.

Într-o lume în care simpla apăsare pe butonul computerului le poate aduce infinit mai mult decât biblioteca părinților sau a școlii, ei nu se lasă “cumpărați” de manipularea zilnică politico-economico-mediatică și iau de la progres ceea ce este bun de luat, respingând din instinct ceea ce este vanitos, laș sau corupt. Aceasta până devin maturi. După aceea, multe din virtuțile tinereții se pierd iremediabil.

Tinerii de la Cervantes m-au invitat cu convingere, aplomb și cu competență. Nu știu dacă proiectul lor, inițiat de elevul de clasa a XI-lea Andrei Bădin, va ajunge să dea roade, dar încercarea lor merită cât mai mult sprijin. Ei au conceput un program cuprinzător, întins pe un an și jumătate, compus din diverse evenimente, numit generic “Mândri de clasa noastră, de școala noastră, de țara noastră”. Este, desigur, mare lucru că sunt mândri de ceva. Este un sentiment pe cale de dispariție în rândul vârstelor mai avansate din societatea românească. De aceea am hotărât să le acord Înaltul Patronaj.

Posesori ai unei bune cunoașteri a limbii spaniole, tinerii de la Liceul Cervantes din București au în plus darul comunicării directe cu o bună parte a Europei și a lumii. Sunt sigur că stând cât mai mult aproape de ei și încercând să-i ajutăm și să-i înțelegem, putem ajuta România să se consolideze mai repede. Ei nu ne cer decât foarte puțin: să-i ascultăm, să-i credem, să-i luăm în serios.

_DSC0034 copy

_DSC0056 copy

_DSC0074 copy

_DSC0086 copy

_DSC0106 copy

_DSC0109 copy

_DSC0114 copy

_DSC0129 copy

_DSC0135 copy

_DSC0153 copy

_DSC0156 copy

_DSC0233 copy

_DSC0148 copy

_DSC0259 copy

_DSC0322 copy

_DSC0334 copy

_DSC0062 copy

5 comentarii

  1. viorel chis says:

    Ar fi bine ca toate liceile si scolile romanesti sa ajunga la acest standard si elevii sa devina promovati cu astfel de abilitati!!!Speram ca performantele educatiei sa ajunga la standerde inalte pentru a ajunge la noi performante!!!

  2. Comentarii pe Facebook (I) says:

    #
    Adrian: Splendid…

    #
    Adrian: Excelenta,
    Salutari din Nairobi, Kenya si din partea logodnicei mele.

    #
    Adrian G: A fost liceul meu… plopii din fotografie sunt plantati de elevii de atunci… eram printre ei.. 🙂 Am privit vizita Altetei Voastre si cu ochii amintirilor…

  3. Toader says:

    Domnul Principe Radu vă aşteptăm să veniţi şi la Baia Mare. Cum aş putea să intru în posesia unei cărţi care aţi lansato acuma şi anume “Provizoratul Istoric”? Vă mulţumesc şi vă admir pentru patriotismul care îl arătaţi pentru acestă ţară bătută de interperiile politice.Am vrea să puteţi lua conducerea acestei ţări am spera să ducem şi noi o viaţă decentă fiincă români sunt oameni foarte muncitori.

  4. Stoica Rodica says:

    ASR Principele Radu a Romaniei va fi purtatorul “Tineretii vesnice”,intrucat, toate planurile AS sunt legate ombilical de tineretul patriei.
    In toate scolile,liceele ,universitatile,unde a ajuns,odata cu AS a patruns suflul nou al adevarului istoric.,al demnitatii care trebuie sa statueze orice roman.
    Scolarimea,tineretul merita toate aprecierile de bine de ,respect si iubire.
    Doamne ajuta-i ! ca impreuna sa cladeasca o Romanie Altfel,o Romanie Regala!
    Traiasca MS Regele Mihai I !Traiasca ASR Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei !
    Copii! Nu uitati! Viitorul patriei este in mainile voastre!

  5. Dan Mihaeiiscu says:

    Trebue creata , cu maxima urgenta, o opinie generala de necesitate absoluta a reinstaurarii MONARHIEI
    in Romania.
    Atitudinea pesedintiei este cea care demonstreaza , o data in plus,aceasta .
    Ne trebue si ne-a trebuit,un arbitru si conducator corect , nesubiectiv , care sa nu se intereseze
    de tot felul de interese de grup, ; nu mai vorbesc de un comportament demn, care
    sa nu ne mai faca sa ne fie rusine.

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54921457
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate