Elevii Colegiului National Bratianu
Dupa ce am raspuns invitatiei elevilor si profesorilor Colegiului National “I.C. Bratianu” din Pitesti de a-i vizita, cu cateva luni in urma, am avut bucuria de a-i primi astazi, la Palatul Elisabeta. Elevii reputatului colegiu, infiintat la finalul secolului al XIX-lea, au dorit sa vina la Bucuresti pentru a vizita resedinta Casei Regale din capitala, pentru a intelege mai bine rostul ei si pentru a continua schimbul de idei inceput in biblioteca din scoala pitesteana. Am fost bucuros sa revad o mare parte din cei prezenti la prima intalnire. Dupa ce au vizitat saloanele palatului, spatiile de intalniri, Sala Regilor, precum si gradina, am stat de vorba cu totii, continuand temele incepute la Pitesti: aprofundarea libertatilor in Romania, consolidarea democratiei, lipsa fortei si respectabilitatii institutiilor, importanta personalitatilor care joaca rolul de model, puterea exemplului personal si valorile care ne anima in mileniul III. Elevii au vorbit despre planurile lor de viitor, cum se regasesc in modelele care li se ofera, precum si despre intalnirile pe care le programeaza in anul 2009 cu personalitati din diverse domenii, pentru a-si largi aria surselor de cunoastere. Daca, din intamplare, vreunul dintre musafirii mei de astazi citeste aceste pagini, as fi bucuros daca le-ar completa cu unele dintre ideile evocate astazi. Ar fi de ajutor, sunt sigur, multor altor tineri sau adulti care citesc acest jurnal. In incheierea vizitei, profesorii au tinut sa ia cuvantul, abordand aceleasi subiecte din perspectiva generatiei lor. A fost frumos sa asisti la un dialog intre generatii, fara ca ele sa fie separate de catedra. La plecare, invitatii mi-au facut cadou o serie de gravuri, realizate de un artist plastic al locului, pe care le-am asezat intre aceste randuri. Intalnirile mele din liceele Romaniei sunt mult mai numeroase decat vizitele liceenilor la Palatul Elisabeta. De aici bucuria mea de a-i intalni astazi la noi acasa. Totodata, dorinta lor de a veni aici imi arata ca un anume “ceva” din intalnirea noastra din vara a dat roade. |
Atat pentru mine cat si pentru colegii mei vizita la Palatul Elisabeta a fost oarecum revelatoare. Personal am inteles ca prin constientizarea rolului nostru in schimbarea societatii reformele se pot realiza in facto, iar eforturile noastre vor fi incununate de succes. Marea mea dilema in momentul de fata este urmatoarea: ce putem face pentru a scapa de tentatia continuarii educatiei universitare dincolo de hotarele tarii, si cum putem diminua fenomenul de “brain drain”.
A fost o vizita impresionanta, chiar ne doream asta dupa vizita dumneavoastra la Colegiul National “I.C. Bratianu” din Pitesti. Personal, am fost impresionat de dorinta dumneavoastra de a dezvolta leadership-ul in randul adolescentilor deoarece nimeni, in 12 ani nu mi-a impartasit asta in sistemul traditional de invatamant, ci doar in compania multinationala unde lucrez unde am absolvit nenumarate astfel de traininguri. Va multumesc pentru dorinta de colaborare legata de actiunile “Grupului de actiune antidrog Romania”, chiar avem nevoie de sprijinul dumneavoastra! As fi incantat sa va invit la un training national de leader ship organizat de compania noastra, deoarece schimbarea oamenilor veniti la noi este radicala din punct de vedere financiar si al dezvoltarii personale, care dupa parerea mea este cea mai importanta si as dori sa ne impartasiti cateva opinii daca veti fi incantat.
Va multumesc pentru mesaje, ca si pentru prezenta la Palat. A fost, asa cum am spus, o bucurie. In ce priveste studiul in strainatate al unei parti atat de importante a inteligentei tinere, cred ca chestiunea se compune din doua aspecte:
Unul este legat de marile universitati si de studiile super-specializate. Fie ca este vorba despre un tanar muzician ori pictor, fie ca este vorba despre un tanar matematician ori chimist, marile destine nu pot ramane la nivel national. Luati exemplul lui George Emil Palade, care a trecut de curand la cele vesnice. El nu ar fi luat niciodata Premiul Nobel, daca ar fi ramas in Romania. Virginia Zeani, Ionel Perlea, Sergiu Celibidache, Ileana Cotrubas sau, mai ales, marele George Enescu, nu ar fi avut niciodata dimensiune mondiala daca ramaneau doar in scolile sau teatrele muzicale ale Romaniei.
Altul este legat de inteligenta tanara care doreste scoli pur si simplu mai bune decat in Romania. Va fi oricand mai tentant sa fii student la Oxford sau Cambridge decat la Bucuresti. Si mai plin de oportunitati ulterioare. Important este insa ca acesti norocosi ai soartei sa se intoarca si sa faca, de acasa, servicii culturale sau stiintifice Romaniei prezente. Pentru aceasta trebuie sa aiba de ce sa revina. Scopul intalnirii noastre de la Pitesti, ca si al celei de la Bucuresti, este sa facem impreuna o Romanie in care sa merite sa te intorci.
Pentru Antonio, un raspuns mai scurt. Sunt bucuros sa iau parte la training-ul national de leadership organizat de compania dumneavoastra. Spuneti-mi doar cu 2-3 luni in avans, pentru a fi sigur ca programul imi permite un drum la dumneavoastra in oras.
Principele Radu
Personal, vreau sa va multumesc pentru timpul pe care ni l-ati acordat pentru a ne vorbi si a ne expune o perspectiva noua si corecta asupra viitorului tarii noastre, viitor ce presupune un grad de implicare din partea fiecaruia. Cu totii ne dorim o tara infloritoare si un viitor maret, dar uitam ca la baza prosperitatii se afla o educatie sanatoasa oferita noilor generatii. Asa cum sustineam si in dialogul purtat, cele trei institutii care ar trebui sa se ocupe de educatia tinerilor (familia, biserica si scoala), si-au pierdut din importanta sau au ajuns sa nu-si mai indeplineasca bine rolul. Este timpul sa gasim solutii si sa producem o schimbare. Cred ca una din solutii este puterea exemplului. De cele mai multe ori, tinerii ajung sa-si canalizeze frustrarea in amaraciune si impasibilitate, conformandu-se sistemului, in loc sa caute solutii pe care sa le puna in practica. Generatia actuala este in cautare de valori si exemple, oameni care sa ii ghideze pe tineri si sa le ofere perspecticva. Cineva trebuie sa-i invete cum sa-si canalizeze energia si potentialul pentru obtinerea rezultatelor, schimbarilor in bine.
Este o incurajare si constituie un impuls pentru mine sa vad oameni precum Alteta Voastra, care doresc sa produca o schimbare, gandindu-se la interesul colectiv si nu la cel personal. Vad in Casa Regala institutia destinata intereselor romanilor, o institutie lipsita de obligatii formale, cu puterea de a produce o schimbare. Sunt sigur ca exemplul pe care Casa Regala il ofera, va inspira si va produce schimbari in atitudinea multor tineri. De asemenea, multumim ca ati acceptat propunerea noastra de a participa la o conferinta motivationala la nivel regional. Speram ca aceasta sa poata fi organizata in luna februarie. Va solicitam indrumare in privinta selectarii oamenilor de valoare, care pot servi drept exemplu si care sunt dispusi sa participe la un asemenea eveniment.