Economia româneasca, incotro?
Marti 28 si miercuri 29 iulie. Am petrecut ambele zile la Bucuresti, intre doua caravane. In ziua de vineri 31 iulie voi incepe Caravana a IV-a, in judetele Caras-Severin si Hunedoara. In cele doua zile am avut, la Palatul Elisabeta, o serie de intâlniri cu reprezentanti ai mediului de afaceri. Am facut acest lucru din doua motive: mai intâi pentru ca nu pare sa existe o strategie coerenta de diminuare a efectelor crizei economice in România; si pentru ca doresc sa institui, in calitate de candidat la Presedintie, si chiar pe viitor, obiceiul de a asculta parerea oamenilor direct implicati in dezvoltarea economica. Este nevoie, pentru orice lider, sa stie din surse specializate, care este diagnosticul, la un moment dat, al unui domeniu de activitate din societate. Am primit la Palat vizita unui grup de bancheri, reprezentanti ai 9 banci românesti sau cu filiale in România. Au fost reprezentate la intâlnire banci de mare prestigiu in plan regional si international. Ei au vorbit deschid despre vulnerabilitatile României si despre asteptarile lor pentru o piata financiara stabila si predictibila. Am invitat, de asemenea, un numar de reprezentanti ai intreprinzatorilor mijlocii. Cu ei am avut acelasi schimb de pareri, ascultând sfaturile lor privitoare la mediul economic si politic prietenos, incurajator al initiativei celor cu investitii mici si mjlocii. In fine, am primit vizita unui grup reprezentând Camera de Comert Americana, AmCham, cu care am vorbit despre agenda politica, cea economica si despre importanta competentei in viata româneasca. Doresc sa incurajez, de aici incolo, cât mai mult astfel de dialoguri. Desi deschis si in trecut, de sute de ori. intâlnirilor cu caracter economic, Palatul Elisabeta va deveni, de aici incolo, un loc al schimbului de idei, al analizei, al construirii increderii si mândriei, al predictibilitatii si demnitatii in viata publica. |
L-am cunoscut pe Altetea Sa Principele Radu al Romaniei sambata seara la Bibilioteca Judetana Antim Ivireanul, Rm.Valcea.
Sunt onorat si incantat pentru faptul ca intr-un final am avut ocazia sa strang mana unui reprezentant al Casei Regale! De ce spun acest lucru?!…am nenumarate motive sa o fac..inca din copilarie si pana in ultimele clipe ale vietii, bunica mea mi-a vorbit despre Casa Regala si reprezentantii ei…ajutorul datat de catre Altetea Sa principesa Sofia unchiului meu si nu in cele din urma adimiratia mea pentru tot ce tine de Casa Regala si reprezentantii sai.
Cu deosebita consideratie,
Bogdan
Am sa plec in comentariul meu de la o afirmatie a d-lui Ilie Serbanescu: Romania nu are o economie reala.De aceea va propun alteta, sa va rugati consilierii sa supuna unei analize amanuntite toata legislatia economica din monitorul oficial.Imi permit sa insist asupra ideii ca fara o temelie legislativa teafara, nici un domeniu al vietii sociale nu poate functiona normal.Eram inca in tara , cind am citit intr-un ziar ca 95% din PIB-ul german era dat de intreprinderile cu mai putin de 50 de angajati.Ori la noi, IMM-urile si nu numai sunt stiuleti legati cu sirma pe coceni.Sper ca veti face o analiza serioasa a reaslitati isi nu veti lua de bune eventualele gogosi, ce in mod sigur vor incerca unii sa vi le serveasca.Aveti toata stima mea.
Viata politica are doua aspecte,
– unul vizeaza democratizarea puterii si
– celalat calitatea administrarii sau eficienta politicilor economice.
Calitatatea democratiei isi pune amprenta pe performata adminstratie.
O conducere autoritara cu programele ei de cabinet, promoveaza polititici economice interesate si nu are cum sa conceapa politici economice mai bune decat o conducere care face apel la dezbateri publice, la consultarea specialistilor si la competia de idei.
In ce priveste afirmatile lui d-lui. I. Serbanescu, ele sunt foarte adevarate, dar sunt doar constatari postfactum, nu propune solutii pentru reducerea efectelor crizei, si afirma chiar ca nu exista solutii. Eu sunt de acord cu ce spune dl. I Serbanescu, dar exista riscul ca guvernantii sa amplifice criza, prin masurile pe care le iau, asa cum masurile “originale” de dupa ’90 au dus la amplificarea efectelor crizei economice. Romania ar fi intrat in criza chiar daca nu exista criza mondiala, pentru ca economia s-a “supraincalzit”.
Economiile prospere si cele care suporta o contractie mai mica pe perioada crizei, sunt economiile in care firmele mici si mijlocii ai o pondere mare in PIB, dar in Romania IMM-urile, agricultura si turismul nu au fost sprijnite de guvernarile trecute, si acum piata nu poate fi alimentata cu produse autohtone.
Economia tarii noastre depinde enorm de puterea exemplului,de spiritul de sacrificiu,de o riguroasa administrare a tuturor resurselor si fondurilor,imprumuturilor,depinde de competenta institutiilor si nu in ultimul rand de viitorul presedinte.Daca ne hotaram pentru competenta vom preveni avalansele,depinde de fiecare in parte,depinde de cat de responsabili vrem sa fim.Depinde de angajamentul luat si respectarea lui cu sfintenie de fiecare cetatean al tarii noastre.
.
“Democratia nu va mai putea sa functioneze
atata timp cat politicienii de doi bani
vor continua sa se considere ca
o rasa aparte.”
.
“Pentru a depasi impasul democratic european
si al sistemului international, trebuie sa nu cadem prada
ispitei painii si a circului, ci sa tinem ochii larg deschisi,
la fel ca anticii care spuneau cu talc:
“Non licet omnibus adire Corinthum“
(Nu-i dat tuturor sa se duca la Corint).
.
Democratia si libertatea, daca nu sunt gestionate
si imbunatatite permanent de lideri capabili si responsabili,
raman din pacate la stadiul de iluzii pentru mase si aduc cu ele
impasuri, sovaieli si ezitari.
.
Liderii si ideile lor stralucite sunt cei care fructifica
oportunitatile istorice, trag lumea inainte, stimuleaza progresul
si motiveaza popoarele.”
(ASR Principele Radu)
In Romania legea este interpretabila iar UNII oameni ce traiesc in tara interpreteaza si ei, ocolind fiecare in felul sau legea.
Legea interpretabila este o lege care pune in mare pericol tot ceea ce inseamna o tara care merita credibilitate si o carte de vizita, pentru tarile de pretutindeni.
Educatia desavarsita alaturi de munca si voluntariat sunt infinite ajutoare in slujba semenilor, cu ajutorul Domnului.
Prioritatea absoluta este infaptuirea unei legislatii NEinterpretabile astfel incat inteligenta sa devina Intelepciune deoarece Intelepciunea NU UMILESTE ci doar AJUTA si UNESTE daruind fiecaruia o viata DEMNA. Cu ajutorul Domnului.