Economia

Continui astazi cu un alt domeniu analizat de Kjell Nordström si Jonas Ridderstråle in volumul “Funky Business”. Este vorba despre economie, unul dintre cuvintele cele mai des intalnite in paginile ziarelor lumii, in acest an.

Volumul suedezilor surprinde prin relevanta pe care ideile lor o au in realitatea romaneasca, adica intr-o tara in care democratia s-a reinstalat recent.

189.jpg

In cartea lor, profesorii suedezi de economie discuta, dupa cum o indica si titlul, in special despre afaceri, dinamica mondiala a liberei initiative, despre economia lumii democratice si globalizata. Ca si in zilele din urma, am ales doar cateva dintre ideile prezentate de ei, si anume pe cele pe care le consider mai neobisnuite, mai relevante, mai percutante in raport cu realitatea de astazi:

•    “Relatiile dintre companii se estompeaza. Din moment ce incepem sa platim pentru ca sa ne acorde atentie clientii, cine mai este clientul, de fapt”? Extrapoland, aceeasi intrebare se poate pune si in lumea politica, in care alegerile au devenit un business si un marketing: daca platim, cu banii altora, ca sa ne bage in seama alegatorii, cine mai este alesul?

•    “In 24 de ore apar, pe cuprinsul globului pamantesc, 62 de milionari in dolari”. Asadar, insemnatatea faptului de a fi un bogat al lumii se modifica. Tot asa cum avantajele de a fi bogat se modifica. China a reusit sa scoata din saracie 400 de milioane de oameni, in 30 de ani, iar India a ajuns la 300 de milioane de persoane care alcatuiesc clasa de mijloc.

•    “In secolul XVIII, Marea Britanie a avut nevoie de 60 de ani ca sa-si dubleze produsul intern brut (PIB). In secolul XIX, Japonia a avut nevoie de 30 de ani. Astazi, Coreea de Sud a facut-o in 11 ani”. Acesta este contextul in care ar fi bine sa privim performanta romaneasca de a creste economic in ultimii opt ani, cu un procent cuprins intre 4 si 9 %.

•    “Criteriile Companiei Virgin: sa fie de cea mai buna calitate; sa fie inovatoare; sa aiba raport bun pret-calitate; sa adreseze o provocare alternativelor existente; sa adauge o nota de umor sau de insolenta”.

•    “Piata nu este un substitut al responsabilitatii, ci un mecanism al departajarii eficientului de ineficient”.

•    “Sa asculti si sa ignori clientii. Clientul tipic va cere intoteauna imbunatatiri in contextul actual. Clientul nu isi poate imagina inimaginabilul. Ignorati clientii! Ei functioneaza ca oglinzile retrovizoare”. Inca o idee care are traducere si in lumea politica!

•    “Uneori trebuie sa alegem. Sa ignoram pe client si sa facem ceva radical si revolutionar, iar in alte cazuri trebuie sa privim clientul ca pe o parte integranta a firmei si sa-l inculdem in procesele creatoare de valoare”.

•    “Tineti minte un lucru: calitatea partenerilor si a relatiilor e conditionata masiv de propria ta atractivitate si de placerea de a da si de a primi, deopotriva”.

•    “Cuvantul competitie vine din latina si inseamna a cauta impreuna sau a alege sa alergi in aceeasi cursa”.

•    “Competitia nu se poate baza doar pe localizare, inovatie tehnologica sau organizare. Ea trebuie sa-si creeze monopoluri temporare pe baza emotiei si a imaginatiei: e-Competitivitate”.

•    “In trecut, toate tarile s-au imbogatit printr-o combinatie de resurse naturale, munca si capital. Astazi, factorul de decizie este omul si cunoasterea sa”.

•    “Revolutia pe care o traim acum schimba natura societatilor, economiilor, industriilor, firmelor, slujbelor si a vietii noastre personale. In ultimii 40 de ani, comertul international a crescut cu 1500%. Acum cativa ani, tarile membre ale OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) aveau 200 de milioane de oameni cu sanse reale de a se alatura marsului capitalist. Acum sunt 3,000 de milioane de astfel de persoane.

6 comentarii

  1. Buna seara!As dori sa il intreb si eu pe Alteta Sa Radu de ce nu se face niciun demers din partea familiei Regale,pentru ca tara noastra sa revina la monarhie.Eu as zice sa va implicati mai mult,sa aveti mai multe aparitii la televiziune.Dar un lucru care sigur v-ar ajuta ar fi Biserica Otrodoxa.Vedeti ca in Georgia revenirea la monarhie este sustinuta de Partiarh la fel si Serbia.Va rugam aduceti monarhia in Romania,singura soutie spre normalitate.Doamne ajuta!Ionut din Caras-Severin.

  2. Va multumesc pentru mesaj. Reiau, in continuare, un raspuns pe care l-am dat si pe pagina de jurnal din 1 februarie la intrebarile asemanatoare puse de alti patru cititori ai blogului:

    Majestatea Sa Regele, ca si Alteta Sa Regala nu au lasat sa treaca nici o zi din viata lor fara sa se gandeasca la cele doua chestiuni care le-au marcat viata, ca o amprenta apasata adanc pe inima si mintea lor: Romania si Coroana.

    Relatiile Casei Regale cu institutiile si organizatiile fundamentale ale Romaniei s-au adancit in ultimii ani, iar de la momentul 1990, cand Regele era alungat cu TAB-uri, pana la anul 2009, in care dumneavoastra doriti sa ne alaturam tarilor europene occidentale, in alegerea lor in favoarea monarhiei constitutionale, este cale lunga. Fiecare pas al acestei cai de 20 de ani a fost facut cu un gand, un sacrificiu, un graunte de efort si generozitate ale Regelui si Principesei.

    Familiile Regale italiana, sarba, rusa ori portugheza fac tot ce le este in putinta sa-si afirme valorile si serviciul in folosul natiunii. Comparatia cu ele este irelevanta, chiar si in domeniul siturilor internet, fiindca pozitia regala in fiecare dintre aceste tari nu este comparabila. In orice caz, va asigur ca Romania are una dintre cele mai puternice si mai respectate regalitati in republica de pe continent, in acest moment.

    Casa Regala nu are rolul de instrument de propaganda. Ea nu are cum sa fie “monarhista”, fiindca este “monarhia”. Rolul de a face campanii sistematice de trezire si constientizare pentru posibila revenire a Monarhiei constitutionale revine societatii romanesti. Mai ales acum, intr-o democratie liberala europeana si atlantica, nu exista nici o explicatie plauzibila de ce tesatura complexa, inteligenta si informata a societatii civile tace.

    Raporturile Casei Regale cu Biserica, Academia, precum si cu establishment-ul romanesc ori elita economica si mediatica sunt trainice si complexe. Nimeni din Casa Regala nu uita importanta acestor organizatii sau institutii.

    Programul nostru anual are o cantitate si o calitate greu egalabile, mai ales daca socotiti ca doar 4 membri ai Familiei Regale sunt in actiune, iar doi dintre ei sunt aproape nonagenari.

    Cu aceste detalii in minte, va multumesc pentru toate contributiile dumneavoastra si va rog sa nu ezitati sa va manifestati opiniile oricand simtiti nevoia. Faptul ca ne stati alaturi inseamna mult pentru noi.

    Va asigur ca Principesa si cu mine nu ducem lipsa nici de competenta, nici de cunoastere sau dorinta de a construi. Dimpotriva! Aveti, va rog, incredere ca vom cumpani intotdeauna, in orice moment istoric, astfel incat sa luam dreapta cale.

    Principele Radu

  3. N.N. says:

    Alteta Voastra Regala,

    Ceea ce domnul din Caras-Severin v-a cerut provine dintr-o nevoie acuta a multora dintre noi de a vedea visul cu ochii, de a reveni la monarhie! Avem nevoie mare de monarhie!! Raspunsul Altetei Voastre este absolut normal, nu este rolul Casei Regale sa isi “faca campanie”; acesta este rolul nostru. Am avea totusi nevoie de un sprijin din partea mass-mediei si a organizatiilor societatii civile, care, cu mici exceptii, par sa fi uitat complet de “vocatia binelui”.
    Eu multumesc tuturor membrilor augustei noaste Case Regale pentru tot ceea ce incearca sa “construiasca”, pastrand in minte, acum la final, un singur gand:Nihil Sinde Deo!

    Cu profunda stima,
    N.N.

  4. Inteleg foarte bine nevoia acuta de care vorbiti. De fapt, sunt fericit si incurajat de faptul ca aceasta nevoie a aparut, in sfarsit, si ca se face cunoscuta.

    Sprijinul de care vorbiti este necesar, stiu. Sunt sigur ca el va veni, chiar daca a intarziat pana acum sa se faca simtit.

    Va multumesc pentru incredere si atasament.

    Principele Radu

  5. Paul Balaban says:

    Alteta,De mic copil am asteptat momentul sosirii Regelui Mihai in tara,am asteptat un om care a fost pregatit sa conduca dar soarta a fost vitrega si cu EL si cu noi,poate o sa zambiti dar am vazut in rege o intoarcere mesianica si inca mai cred ca bunul Dumnezeu il v-a ajuta nu peste mult timp sa revina acolo unde simbolurile nostre trebuie sa ne dea o noua incredere.Regalitatea,Biserica,Armata sunt simbolurile noastre si sper ca oamenii de valoare din aceasta tara sa se trezeasca si adevaratele valori sa isi recaprte locul cuvenit.Alteta,am mare incredere in ceea ce faceti si sunt alaturi de d-v.

  6. Va multumesc pentru mesaj si pentru confesiune. Sunt bucuros ca aveti incredere in mine si ca imi sunteti alaturi. Am nevoie de increderea dumneavoastra.

    Principele Radu

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53416464
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate