Echipa nationala de fotbal

In seara aceasta, in Sala de Recepţii a Palatului Elisabeta, în prezenţa Regelui si a Reginei, a Principesei Margareta si a mea, în cadrul „Serilor Palatului Elisabeta”, a avut loc „Seara Echipei Nationale de Fotbal a Romaniei”.
img_6797.jpg

Istoria Federatiei Romane de Fotbal, infiintata in octombrie 1909 sub domnia Regelui Carol I, se suprapune peste cea mai importanta perioada din istoria contemporana a tarii, domnia regelui care a creat statul modern de astazi.
img_6802.jpg
Federatia, creata sub denumirea de ASAR (Asociatiunea Societatilor Atletice din Romania), reprezinta o pagina insemnata a sportului romanesc.

Avand in componenta doar trei cluburi: Colentina CA si Olimpia SC, ambele din Bucuresti si United AC din Ploiesti, acest sport era practicat, la inceput, cu jucatori in majoritate straini. In perioada decembrie 1909 – ianuarie 1910 se desfasoara prima competitie fotbalistica interna, Cupa ASAR, asimilata primului campionat national.
img_6794.jpg

Dupa primul razboi mondial, odata cu formarea Romaniei Mari, incepand cu editia 1921-1922, se disputa campionatul national cu participarea echipelor din toate provinciile tarii.

Echipa nationala a Romaniei isi incepe activitatea prin meciul de la 8 iunie 1922 de la Belgrad, contra Iugoslaviei, scorul fiindu-ne favorabil cu 2-1.
img_6808.jpg

La 16 februarie 1930 se infiinteaza Federatia Romana de Fotbal Asociatie, organism independent cu autoritate juridica, acesta hotarand participarea Romaniei la Campionatul Mondial din Uruguay in luna iulie a aceluiasi an. FRFA este admisa provizoriu in FIFA, iar la Congresul de la Budapesta din 1931 este admisa cu titlu definitiv.

Incepand cu editia 1932-1933, in Romania functioneaza sistemul divizionar, cu un campionat unitar al primei divizii (initial in doua divizii).
img_6786.jpg

Disputarea Cupei Romaniei incepe in sezonul 1933-1934.

Federatia Romana de Fotbal este membra fondatoare a UEFA in 1954. Din august 1990, FRF a devenit organ independent de conducere al miscarii fotbalistice din Romania.

In anul 1993, echipa nationala de fotbal a Romaniei a vizitat Familia Regala la Versoix. Speram ca intalnirea de astazi, la Palatul Elisabeta, sa fie inceputul unei colaborari traditionale, istorice, care sa aduca un plus de identitate si de continuitate activitatilor definitorii ale societatii romanesti.
img_6787.jpg

La intalnirea din aceasta seara au luat parte dl Mircea Sandu, presedintele FRF, alaturi de doamna Elisabeta Sandu, dl director general Ioan-Angelo Lupescu si dna Florentina Lupescu, dl secretar general Adalbert Kassai si dna Viorica Kassai, dl Florian Prunea, seful departamentului de relatii internationale si dna Lidia Prunea, dl Daniel Claudiu Prodan, directorul sportiv al FRF si dna Licinia Prodan.
img_6778.jpg

Au fost prezenti jucatori ai echipei nationale. Printre ei s-au numarat Cristian Chivu, capitanul echipei, George Ogararu, Gabriel Tamas, Razvan Rat, Florentin Petre, Bogdan Lobont, Danut Coman, Dorin Goian, Marius Constantin, Stefan Radu, Andrei Margaritescu, Eugen Trica, Ionut Mazilu, Paul Codrea, Razvan Cocis, Ciprian Marica si Daniel Niculae.
img_6809.jpg

S-au alaturat echipei antrenorul secund Stefan Iovan, Gabriel Boldici, antrenorul portarilor, dr Pompiliu Popescu, medicul echipei, Paul Zaharia, ofiterul de presa.

2 comentarii

  1. ROMPRES, 12 noiembrie 2007 says:

    10:17 Fotbal: Echipa naţională, primită la Palatul Elisabeta de Regele Mihai

    Bucureşti, 13 nov /Rompres/ – Luni seara, la Palatul Elisabeta, a avut loc ”Seara Echipei Naţionale de Fotbal a României”, în prezenţa Majestăţilor Lor Regele Mihai I şi Regina Ana, a Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României şi a Alteţei Sale Principele Radu de Hohenzollern-Veringen, în cadrul proiectului ”Serile Palatului Elisabeta”.

    La eveniment au luat parte Mircea Sandu, preşedintele FRF, cu soţia, Ionuţ Lupescu, directorul general al FRF, secretar general Adalbert Kassai şi Daniel Prodan, directorul sportiv al FRF.

    Printre jucătorii echipei naţionale prezenţi la eveniment s-au numărat căpitanul Cristian Chivu, George Ogăraru, Gabriel Tamaş, Răzvan Raţ, Florentin Petre, Bogdan Lobonţ, Dănuţ Coman, Dorin Goian, Marius Constantin, Ştefan Radu, Andrei Mărgăritescu, Eugen Trică, Ionuţ Mazilu, Paul Codrea, Răzvan Cociş, Ciprian Marica şi Daniel Niculae.
    Nu au lipsit nici antrenorul secund Ştefan Iovan, antrenorul cu portarii Gabriel Boldici, Pompiliu Popescu, medicul echipei, şi Paul Zaharia, ofiţerul de presă al FRF.

    Alteţa Sa Principele Radu a ţinut să le mulţumească fotbaliştilor pentru generozitatea de care dau dovada în calitate de personalităţi publice şi a felicitat Federaţia Română de Fotbal ”pentru proiectele educaţionale pe care le desfăşoară în mediul rural, pentru redescoperirea spiritului de competiţie în rândul tinerilor”. Principele Radu consideră că familia şi valorile ei sunt aspecte sociale importante care trebuie promovate de jucătorii echipei de fotbal a României.

    Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal s-a declarat ”emoţionat şi încântat de întâlnirea cu Familia Regală”, se arată în comunicatul remis Rompres, preşedintele amintindu-şi de întâlnirea membrilor echipei naţionale de fotbal a României cu Familia Regală, în anul 1993, la Versoix (Elveţia).

    În finalul întâlnirii, Familia Regală şi reprezentanţii echipei de fotbal a României au făcut un schimb de cadouri simbolice şi au ciocnit o cupă de şampanie în cinstea calificării echipei României la turneul final Euro 2008.

    ROMPRES (AS)

  2. Esmyana Martisor says:

    Fotbalul tarii noastre sufera enorm datorita unor atitudini ale unor echipe ce incita la ura impotriva minoritatilor ce traiesc de sute de ani la noi in armonie.Un exemplu tragic si dureros este un meci ce a avut loc de curand unde in capitala suporterii au dat dovada de unitate destructiva si nu de responsabilitate,omenie si unitate constructiva.A fost o demonstratie de unitate doar din ura pentru minoritati,deseori stadioanele sunt goale si atunci era plin.Este o palma grea ce am primit-o cu totii din cauza unora care sunt uniti doar cand vor sa dezbine.Este doar o rugaminte la unitate pozitiva,pasnica si constructiva,ne ajutam doar daca ajutam.Cu infinit respect,E.M.

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54830366
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate