“Din piatră și oțel”, la Institutul Cultural Român
În seara de luni, 23 septembrie 2024, la Sala Mare a Institutului Cultural Român a avut loc deschiderea expoziției de fotografie a Alteței Sale Regale Principesa Sofia “Din piatră şi oţel – O călătorie în lumea Urbex”. Expoziția poate fi vizitată la Sala Mare a Institutului Cultural Român, în perioada 24-28 septembrie 2024. La vernisaj au luat parte colaboratori ai Casei Majestății Sale, personalități din societatea civilă, membri ai Corpului Diplomatic, jurnaliști, precum și colaboratori ai Alteței Sale Regale, care au participat la realizarea expoziției. Au vorbit în deschidere dl Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român, și ASR Principesa Sofia. Doamna Iren Arsene, directorul editurii Curtea Veche Publishing, a prezentat, apoi, albumul și a vorbit despre valoarea istorică, civică și culturală a fotografiilor. DCNews Expoziția de fotografie de artă a Alteței Sale Regale reprezintă al patrulea proiect din seria “Romania A Celebration – o sărbătoare vizuală a patrimoniului cultural, rural şi de mediu al României”. Primele trei expoziții au avut ca temă călătoria prin România, viața mănăstirilor din România și peisajul rural al Maramureșului. Lucrările expuse au surprins dramatismul și expresivitatea tragică ale clădirilor părăsite și ale spațiilor industriale, accentuând atmosfera melancolică a ruinelor și transformând aceste locuri în adevărate opere de artă. Această expoziție a explorat peisajul urban, axându-se în mod special pe clădirile industriale din beton și oțel, cele mai multe dintre acestea fiind abandonate după anul 1989. Albumul de fotografii este publicat de Editura Curtea Veche, într-o elegantă ediție bilingvă, română și engleză. La final Principesa Sofia a semnat cărțile, oferind un moment special fiecărui invitat. 📷 Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale |
Referindu-ma la tot ce am vazut pana acum iesind din ‘Ochiul Magic’ al obiectivului aparatului Sau de fotografiat, fotografiile artisttice ale Altetei Sale Regale Principesei Sofia subliniaza esenta, laturile ascunse ochiului la o prima privire, conducand privitorul catre adevarul din spatele aparentei.
In cazul tematicii acestei expozitii, tragismul existentei acestor schelete industriale te intampina la fiecare imagine. Este ca un strigat tacut al unui trecut ce se vede uitat intr-un anacronism devenit contemporan prin indiferenta noastra, sau in neputinta noastra de a-i croi un nou sens. Pentru ca astfel de ruine industriale se gasesc si prin alte tari. Doar ca acolo, oameni cu imaginatie si cu un minim de efort le-au dat acestor colosi o viata noua.
O expozitie care se cere neaparat vizitata si privita cu atentie.
Toată admiraţia şi preţuirea pentru ASR Principesa Sofia pentru care imaginea fotografică reprezintă un mesaj, iar pasiunea și simțul artistic, tipice pentru un adevărat profesionist , o fac capabilă să capteze și să tramnsmită frumusețea în toate formele ei, arta fiind ” universul oamenilor sensibili la frumos.”