Despre sensul Coroanei la tânăra generație

Prince William Canada

Vizita Ducelui și Ducesei de Cambridge în Canada și SUA

http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/prince-william/8631418/Royal-tour-Prince-William-and-Kate-Middletons-trip-to-north-America.html

Vă aduceți aminte cât de mare a fost interesul întregii planete la căsătoria dintre Principele William al Marii Britanii și Principesa Catherine. S-au spus atunci multe despre ei, despre motivele pentru care oameni de toate vârstele, de pe toate meridianele globului, de toate religiile și de toate culturile s-au simțit atunci parte a unei mari familii. Fără să mai vorbim, desigur, de sentimentul de bucurie și de mândria pe care le-au resimțit mai toți cei din Regatul Unit și din Commonwealth.

A trecut aproape o jumătate de an, iar Ducele și Ducesa de Cambridge și-au început viața de familie, ca și angajamentele publice. Prezența lor, pe zi ce trece mai proeminentă în Familia Regală a Marii Britanii, aduce cu sine un aer de tinerețe, de conectare cu generațiile din urmă de pe tot globul. Dacă intrați pe Google și scrieți “Prince William” veți avea instantaneu 56 de milioane de mențiuni.

Principele William și Principesa Catherine au efectuat luna trecută prima lor vizită oficială în Canada și Statele Unite ale Americii. Cum era de așteptat, vizita a stârnit un ecou extraordinar în mass-media și în întreaga societate, mai ales în comunitățile pe care le-au vizitat. Mii de oameni au venit să-i vadă, iar milioane au împărtășit, în fața micului ecran, seară de seară, emoția de a vedea cuplul regal britanic la ei acasă. Pe Internet, milioane de accesări au adus vizita mai aproape de cei tineri și nu numai.

Desigur, William și Catherine au avut în vizita lor genul de întâlniri caracteristic membrilor Familiei Regale, atât din Marea Britanie cât și de oriunde altundeva în Europa: întâlniri oficiale, depuneri de coroane, ceremonii militare, întâlniri cu caracter economic. De fapt, Guvernul britanic a dorit, prin această vizită, sevirea îndeosebi a intereselor economice ale Marii Britanii în SUA.

Dar a existat ceva în legătură cu această vizită ce a făcut-o specială, unică. Orizontul cultural al Principelui și Principesei, felul lor de a fi, alegerea lor de a fi alături de cât mai mulți oameni cu cât mai puține constrângeri fac din ei doi dintre cei mai importanți mesageri ai unui nou fel de a fi regal.

Puterea Coroanei, prin tineri, pentru tineri, capătă noi valențe în Mileniul al III-lea. Nu mai este doar influență, politică, bani sau atotputernicie mediatică. Este, din ce în ce mai vizibil, emoția comunicării, mâna întinsă pentru ca celălalt să nu se simtă singur, sentimentul că ne putem înțelege unii pe alții, nevoia de a te regăsi în modele apropiate de ochii și inima ta etc.

Omenirea are, desigur, și late modele decât cele regale: actori influenți de cinema, sportivi, jurnaliști, politicieni. Dar reprezentanții Coroanei aduc cu ei societății tinere de astăzi și altceva decât o imagine la care să aspiri: confort identitar, sentimentul apartenenței la o familie numită Națiune, nevoia de continuitate și stabilitate și un fel de “rutină sufletească”.

William și Catherine pot întruchipa astfel de nevoi simple, dar profunde, ale oamenilor de astăzi.

Cotidianul britanic Daily Telegraph are pe Internet o pagină întregă de link-uri cu vizita Ducelui și Ducesei de Cambridge în Canada și SUA. Sunt filme scurte, dar bine făcute și pline de impact.

PrinceWilliam-PrincessCatherine Canada

William and Catherine tour of Canada (Daily Telegraph)

http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/prince-william/

‘On their tour of Canada, the Duke and Duchess of Cambridge are getting the kind of adoring reception normally reserved for rock stars.

A royal aide said: “It is not something that William or Catherine had done before LA, but they have genuinely enjoyed being ambassadors for the UK and flying the flag for British business in America, and it is definitely something they will start to do more of.

They will now start to visit countries of strategic importance to the United Kingdom with the purpose of meeting the Foreign Office’s commercial objectives. Just as the Prince of Wales regularly meets with corporate and environmental leaders during his overseas tours to highlight British trade and investments, so the couple will begin to emulate this approach through the prism of their own interests.”

They were also honorary guests at a gala dinner for BAFTA, of which the Prince is patron. During the event, which was attended by Nicole Kidman and Tom Hanks, Prince William spoke of his desire to promote emerging young British talent in film and television in Hollywood’.

9 comentarii

  1. Tudor C says:

    Foarte frumos articolul,dar din nou lipsit de acuratete. Catherine, Ducesa de Cambridge nu poarta titlul de “principesa” deoarece in Marea Britanie doar cei care se nasc asa poarta titlul de “principe/principesa”. Singurele exceptii sunt in cazul ASR Ducele de Edinburgh care a renuntat de buna voie la titlurile pe care le avea ca Principe al Greciei si Danemarcei si care a fost creat 22 februarie 1957 “Principe al Marii Britanii” si a doua execptie a fost cea a fostei Ducese de Gloucester care dupa moartea sotului ei a cerut sa fie cunoscuta drept ASR Principesa Alice, Ducesa de Gloucester, in loc de “The Dowager Duchess of Gloucester”, titlul de “Principesa” fiindu-i acordat de catre MS Regina Elizabeta.

  2. CHISALITA says:

    Cu adevarat ….” Doi Tineri MUNUNATI !!! si asa cum si descrieti….MESAGERI ai Regatilui Unit, ai noii politici culturale, economice,sociale.
    Dar inainte de toate , Personalitati de Mare VALOARE !!!

  3. Lui Tudor C. says:

    Și Printesa de Wales? A cîta exceptie este, domnule Acuratete?

    Dana Aldea, Cluj

  4. william si catherine,doi printi seriosi,modesti,care stiu sa comunice cu oamenii si care deja au castigat un mare plus de popularitate,st in topul celor mai iubiti printi de pe mapamond.prin inocenta si acuratetea sufletului lor,ei deja au fc mult ptr monarhia britanica.cinste lor.

  5. Tudor C says:

    Titlul de Principe de Wales este unul dintre titlurile care apartin nobilimii “peerage” britanice, la fel ca si titlul de Duce de Cambrdige. Diana,Principesa de Wales nu a fost “Princess” contrar parerii majoritatii “in her own right” ci a avut doar acest titlu pe care il au toate consoartele mostnitorului britanic, este prin urmare gresit sa spunem Principesa Diana la fel cum este de gresit sa spunem Principesa Catherine, ele fiind defapt Diana,Principesa de Wales si Catherine, Ducesa de Cambridge.

  6. Din nou, lui Tudor C. says:

    Pînă la divorț, Prințesa Diana era in her own right “HRH The Princess of Wales”. Dacă nu ar fi fost in her on right, titlul ei ar fi fost “HRH Princess Charles of Wales”.

    În altă ordine de idei, Ducesa de Cambridge este “HRH Princess William of Wales” prin căsătorie, chiar dacă nu este numită ca atare, fiindcă soțul ei nu și-a pierdut acest titlu. Deci poate fi numită prințesă, măcar din curtoazie. În plus, ea va deveni automat “HRH The Princess of Wales” cînd Prințul Charles va fi încoronat.

    Vă sugerez următorul link: http://royalmusingsblogspotcom.blogspot.com/2011/05/primer-catherine-is-princess.html

    Dana Aldea, Cluj

  7. Diana Lucia Zotescu says:

    Domnului Tudor C.

    De unde ati scos, domnule C. Tudor, ideile de mai sus? Prin casatoria cu o Alteta Regala (in special una cu drept la tron), consortul/consoarta capata automat titlul de Print/Printesa. In timpul casatoriei, fosta Lady Diana a devenit Princess Diana of Wales, toate referirile la Diana din presa sau din comunicatele de la Buckingham fiind de “Princess Diana”, iar dupa divort Diana, Princess of Wales, Regina retragandu-i dreptul de a purta titlul in fata numelui (pentru cei ce au habar de subtilitatile acordarii de astfel de titluri este suficienta explicatie).

    De asemenea, Printul Daniel, consortul Printesei Mostenitoare Victoria a Suediei, viitoarea regina a tarii, sotiile nascute oameni de rand ale Printilor Mostenitori de coroana din Danemarca si Norvegia, devenite Printese, si desigur cazul apropiat noua al Altetei Sale Regale, Printul Radu.

    There! QED. Doamna Dana Aldea din Cluj are deci perfecta dreptate.
    Diana Lucia Zotescu

  8. raspuns doamnei Diana Lucia Zotescu says:

    Draga Doamna,
    daca ati fi citit atent comentarile mele ati fi observat cu siguranta ca eu vorbeam doar despre Marea Britanie nu despre Danemarca Suedia si mai stiu eu ce!!!
    in primul rand in calitatea mea de student la Departamentul de Stiinte politice in cadrul Facultatii de Sociologie de la Universitatea din Viena si de membru simpatizant al Deutscher Adelsverband consider ca sunt in deplina cunostiita de cauza.
    Desi nu obisnuiesc sa citesc bloguri si site-uri dubioase singurele surse veridice in format electronic care imi sustin afirmatia sunt http://en.wikipedia.org/wiki/Diana,_Princess_of_Wales pe care daca il veti citi atenta veti observa ca am dreptate!
    nu ne ramane altceva de facut decat sa asteptam ca autorul acestui articol sa explice, fara doar si poate in cunostiinta de cauza dilema care s-a iscat in jurul titulaturii ASR Ducesei de Cambridge.

    Cu respect,
    Tudor Campean- Kitzinger

  9. Lui Tudor Câmpean says:

    Daca Wikipedia este pentru dumneavoastra o “sursa veridica”, atunci m-am lamurit! Nu am nimic de adaugat la comentariile pe care le faceti. Cu o singura exceptie: abtineti-va sa dati lectii daca va inspirati din surse atit de obscure.

    Cer scuze profesoarei Zotescu (care probabil v-ar putea fi mama), pentru insolenta de o apela “draga doamna”.

    Dana Aldea, Cluj

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53898537
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate