Despre lucruri durabile (III)

Federatia Romana de Fotbal, fondata in anul 1909, sub domnia Regelui Carol I, a fost si este cea mai importanta asociere sportiva din tara, reunind competitori si iubitori ai celui mai popular sport din lume.

104.jpg

Fundatia Atletismului Romanesc, urmand traditia Federatiei Atletismului Romanesc, de a avea in frunte pe urmasul la Tronul Romaniei, a oferit Principesei Margareta calitatea de membru de onoare.

Primul concurs organizat de atletism are loc in 1882 la Bucuresti, cu participarea elevilor de la liceele Sf. Sava si Matei Basarab. Treptat, creste interesul pentru activitatea sportiva, in general, si atletism, in particular. In 1912, se infiinteaza Comisia de atletism, alergari pe jos si concursuri, parte din Federatia Romana a Societatilor Sportive. Acea comisie este de fapt precursoarea Federatiei Romane de Atletism (FRA), a 19-a federatie pe lista mondiala, care in 1923 se afiliaza la IAAF.

1113.jpg

Primele Campionate Nationale ale Romaniei sunt organizate in 1914, la 16 probe, si se adreseaza doar barbatilor. Un an mai tarziu, in 1915, se inaugureaza la Bucuresti primul teren de atletism, pe locul care devine ulterior Stadionul Tineretului.

Abia din 1922, femeile vor avea propriile competitii, iar trei ani mai tarziu vor fi organizate primele Campionate Nationale feminine, precum si primele Campionate pentru juniori.

Regele Ferdinand I si Regele Carol al II-lea au fost, fiecare la randul lui, in calitate de Principi mostenitori, presedinti de onoare ai Federatiei Romane de Atletism.

157.jpg

Asociaţiei Nevazatorilor din Romania. La 1 august 1906 s-a infiinţat primei instituţii nonguvernamentale destinate deficienţilor de vedere din ţara noastra. Intemeierea şi organizarea uneia dintre cele mai vechi instituţii ale societaţii civile romaneşti din 1906 se datoreaza primei regine a Romaniei, Elisabeta, sprijinita şi de regele Carol I, regina fiind cunoscuta ca poeta cu numele de Carmen Sylva. Prin insistentele eforturi ale reginei se fondeaza Societatea Orbilor „Vatra Luminoasa” cu 70 de filiale in ţara, avand ca scopuri principale accesul nevazatorilor la invaţatura şi munca, ceea ce le-ar asigura o viaţa demna şi independenta. Regina a acordat un sprijin deosebit acestei organizaţii, fiind opera de caritate la care ţinea cel mai mult. Prin intermediul acestei societaţi, se constituie un complex şcolar şi de asistenţa sociala, cunoscut sub numele de „Vatra Luminoasa”, cuprinzand o şcoala primara, ateliere-şcoala, o tipografie braille şi o biblioteca, toate acestea fiind premiere naţionale. De aceea, se cuvine sa omagiem personalitatea stralucita a reginei Elisabeta şi toate acţiunile ANR, in special cele culturale, se afla sub auspiciile acestei aniversari.

Compania Apelor Minerale Biborteni s-a infiintat in anul 1871. In ziua de 11 decembrie, compania a primit din mana Majestatii Sale Regelui calitatea de Furnizor al Casei Regale.

Rhein Azuga a fost compania viticola care a oferit sampania incoronarii la Alba Iulia, in anul 1922. Astazi, compania are calitatea de Furnizor al Casei Majestatii Sale Regelui si produce, in continuare, cele trei tipuri de sampanie a incoronarii.

Murfatlar, dupa aproape 100 de ani de activitate moderna, este compania viticola care are calitatea de Furnizor al Casei Majestatii Sale Regelui de aproape sase ani consecutiv.

158.jpg

Ca o concluzie a celor spuse mai sus, pentru a arata importanta consolidarii entitatii statale romanesti, sub domnia Regelui Carol I, ma bucur sa pot consemna, in incheiere, cateva dintre cele mai semnificative masuri luate de rege pentru consolidarea vietii romanesti:

•    1867: introducerea sistemului monetar naţional.
•    1867: Principatele Unite au pavilion separat la Expoziţia Universala de la Paris.
•    Din 1867, Carol I este membru de onoare al Academiei Romane, iar intre 1879 şi 1914 este protector şi preşedinte de onoare al acesteia. Regele a lasat prin testament Academiei Romane suma de 600.000 de lei, pentru publicaţii.
•    Tot in 1867, ia fiinţa Şcoala normala „Carol I“, finanţata din caseta personala a Domnitorului.
•    11 mai 1868: este infiinţata Societatea Filarmonica Romana.
•    31 octombrie 1869: se inaugureaza oficial linia de cale ferata Bucuresti-Giurgiu, respectiv prima gara a Bucurestilor, Gara Filaret. In 1906, reţeaua de cai ferate a Romaniei avea sa ajunga la 3.180 km.
•    12 noiembrie 1871: se inaugureaza Uzina de gaz aerian de la Filaret.
•    25 septembrie 1872: se inaugureaza Gara de Nord din Bucuresti (numita, pana in anul 1888, “Gara Targovistii“).
•    Tot in 1872 isi incep activitatea Atelierele Cailor Ferate din Bucuresti.
•    Acelaşi an marcheaza inceputul funcţionarii Şcolii de infanterie şi cavalerie din Bucureşti şi a Şcolii fiilor de militari din Iaşi.
•    26 decembrie 1872: este introdus in Bucureşti tramvaiul cu cai.
•    In 1875 se infiinteaza Fabrica de ulei vegetal din Bucuresti.
•    15 decembrie 1875: isi incepe activitatea “Banca de Bucuresti“ (cu capital francez).
•    4 iulie 1876: se creeaza “Societatea Nationala de Cruce Rosie a Romaniei“.
•    1880: se infiinţeaza Banca Naţionala a Romaniei.
•    1880-1883: este amenajat cursul Damboviţei.
•    1882: la Bucureşti este introdus iluminatul electric.
•    1883: inaugurarea Castelului Peleş din Sinaia, leaganul Dinastiei romane, ridicat de Regele Carol I cu bani provenind din caseta personala.
•    1884: este introdusa, in Bucureşti, prima linie telefonica.
•    1885: in Cotroceni se deschide Gradina Botanica.
•    1888: este inaugurat Ateneul Roman.
•    14 martie 1895: se inaugureaza, in Bucureşti, “Fundaţiunea Universitara Regele Carol I“, actuala Biblioteca Centrala Universitara “Regele Carol I“.
•    8 iunie 1897: se aşaza piatra fundamentala a Palatului “Casei de Depuneri, Consemnatiuni si Economie”, in prezenta Regelui Carol I si a Reginei Elisabeta. Palatul este inaugurat in anul 1900, prima sedinta a Consiliului de Administratie avand loc, in noul sediu, la 15 iunie.
•    1900 – 1910: este construit portul Constanţa.
•    1901: este inaugurat Palatul Poştelor din Bucureşti (actualul Muzeu Naţional de Istorie a Romaniei).
•    27 ianuarie 1903: este fondata, la Bucuresti, “Confederatia Patronala UGIR (Uniunea Generala a Industriaşilor din Romania)”, propunandu-si dezvoltarea economica si modernizarea societatii romanesti.
•    1904: Romania ocupa locul 4 in Europa, in raport cu numarul populaţiei (dupa Elveţia, Germania şi Suedia), la numarul de telegrame trimise (peste 2 milioane şi jumatate).
•    17 ianuarie 1906: este promulgata prima “Lege a Brevetelor de Inventie” si se infiinteaza “Biroul Brevetelor”, denumit astazi Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci. Anterior, in anul 1879, Romania produsese prima “Lege a marcilor”.
•    6 iunie 1906: inaugurarea Expoziţiei Naţionale Romane din Bucureşti.
•    Sub domnia lui Carol I se construiesc, in anul 1906, 40 de spitale rurale, dintre care unele sunt in functiune si astazi.
•    In anul 1908 s-a infiintat “Observatorul Astronomic” cu planetariu (“Observatorul Popular”).
•    In acelaşi an ia fiinţa Direcţia generala a porturilor şi cailor de comunicaţie pe apa, sub conducerea lui Anghel Saligny.
•    Sub sceptrul lui Carol I se fondeaza mai multe universitati si colegii nationale (licee), pe intreg teritoriul tarii, cele mai multe dintre ele funcţionand pana in ziua de astazi.

3 comentarii

  1. BELINSCA VICTORITA says:

    doresc sa stiu adresa din bucuresti a liceeului CARMEN SILVA si ce unitate de invatamint functioneaza acolo
    multumesc anticipat pentru aceasta informatie

  2. Esmyana Martisor says:

    Ajutorul oferit tarii noastre de Casa Regala este unul inestimabil,indeosebi Majestatea Sa Carol I a cladit din cenusa aproape,o tara prospera si cu potential enorm.
    Doamne ajuta sa revenim ce am fost si sa ne meritam locul cuvenit in Europa si in lume,doar impreuna,in mod pasnic si intelept,doar crezand si muncind din greu, cu daruire infinita.

  3. Narcisa says:

    Inaintea lui Carol

    Am avut regalitate
    Am avut imparati
    Am avut principi-domnitori
    Am avut un model de unificare

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54007635
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate