Despre identitate și securitate națională, la Timișoara și Arad

Ieri, joi 29 aprilie, la ora 10, am susținut a treia prelegere din acest an universitar la Universitatea de Vest din Timișoara. După “Democrație și instituționalism” și “Leadership”, am vorbit studenților timișoreni despre “Identitate și securitate națională”. A patra și ultima prelegere va fi cea despre “Libertate și dezvoltare”, în luna mai.

Tot ieri, la ora 15, am fost invitatul studenților arădeni, la Universitatea “Vasile Goldiș”, unde am susținut a doua prelegere din același ciclu, dedicat lumii contemporane și valorilor ei. Tema a fost, ca și la Timișoara, “Identitate și securitate națională”.

La prelegeri, susținute în săli de largă dimensiune ale celor două universități, au invitați în egală măsură profesori și personalități din societatea civilă timișoreană și arădeană, precum și ziariști.

Același ciclu de conferințe este găzduit de Universitatea din Craiova, ca și de universități din Istanbul și Canterburry.

Voi fi bucuros dacă alte universități din țară vor solicita astfel de întâlniri. Ele sunt utile, după mine, fiindcă aduc în mediul studențesc idei și atitudini pe care le-am cules, prezentat sau dobândit de-a lungul atâtor ani de contacte internaționale la nivel înalt. Este un fel generos de a împărtăși tinerilor universitari români o parte a dinamicii modiale a puterii la care au acces mai greu sau deloc.

Atât la Timișoara cât și la Arad am avut plăcerea să vorbesc în fața unor săli pline. Au venit fideli ai prelegerilor, dar și mulți tineri necunoscuți. Au fost prezenți oameni de toate vârstele. Mulțumesc celor prezenți pentru profunzimea cu care au ascultat, primit și comentat ideile pe care le-am adus în fața lor. Tema de ieri nu a fost una ușoară, nici obișnuită. Se discută toată ziua despre politică sau democrație, dar arareori se aduc în viața publică teme precum identitatea sau securitatea națională. Cu toate acestea, cele două sunt primele afectate de iresponsabilitatea, amatorismul și spiritul aventurier de care dă, uneori, dovadă puterea în democrație.

Am reîntâlnit în sălile din Arad și Timișoara pe câțiva dintre participanții fideli la blogul meu, precum dl Zgureanu, dl Jădăneanț  sau dl Negrea, ori dna profesoară Bălteanu. Cu ei în sală, întâlnirea este mai familiară și mai încurajatoare.

Nu-mi vine să cred că într-o lună, la Timișoara va avea loc ultima întâlnire din ciclul de prelegeri ale anului universitar. Totul a trecut atât de repede! Așa cum am promis anul trecut, la prima întâlnire, toți participanții la prelegerea a IV-a vor primi în dar un volum din partea mea.

31

6 comentarii

  1. veve says:

    Cred ca Romania trebuie sa redevina monarhie si din in ce mai multi tineri cred asta.Regele Mihai nu este doar regele Romaniei ,ci si al Republicii Moldova.Daca acesta va face mai multe vizite in Republica,acolo ar putea exista dezbateri si eventual un referendum,lucru ce va provoca dezbateri si in Romania.Doar asa cele doua state se pot reunifica,iar Romania ar putea fi reconstruita pe alte valori,decat cele din prezent

  2. Emilia says:

    A fost intr-adevar altfel, prelegerea de la Universitate , la Timisoara.Pentru scurt timp m-am simtit si eu altfel, in Romania.Poate daca ati putea sa intrati in dialog cu studentii, sa isi exprime parerile, ar fi un castig pentru toti.
    As fi vrut sa intreb ieri, daca bunul simt care la noi este din ce in ce mai atrofiat fata de alte natiuni, nu este o cauza a vulnerabilitatii noastre?

  3. N says:

    In numele colegilor mei de la Facultatea de Drept si Stiinte Administrative, va multumesc pentru cea de-a treia prelegere sustinuta in orasul de pe Bega. A fost, pentru noi toti, o onoare si o mare bucurie sa va avem, din nou, ca si invitat. Asteptam cu nerabdare si cea de-a patra prelegere!

  4. Marius Z. says:

    Stimata Alteta Regala,
    Am avut placerea si totodata onoarea sa asist la prelegerea pe care ati tinut-o astazi in Aula Magna Universitatii de Vest din Timisoara. Pacat ca nu a fost timp pentru mai multe detalii si intrebari si pacat ca unele intrebari nu au fost chiar la subiect!
    Ati atins atat de multe subiecte interesante iar timpul a fost atat de putin… Poate ar fi interesant sa continuam sirul ideilor si intrebarilor pe blog-ul altetei voastre.
    Sper ca Timisoara sa va ofere suficiente ocazii ca sa reveniti cat de curand!

  5. Bianca says:

    Cred ca facultatea noastra avea nevoie de o astfel de prelegere. Cuvintele dumneavostra au fost sincere si al obiect, iar eu ca student m-am simtit mai aproape de adevarurile spuse de dumneavoastra decat de alti conferentieri care ne spun cat defrumos e totul, fara sa arate pretul acestui frumos.
    Un dialog cu studentii mi-ar fi placut sa aud, astfel sa simtim ca ne putem spune si noi parerea, pt ca nu ne asculta nimeni in general. 🙂 Multumesc inca odata.numai bine.

  6. Viorica Balteanu says:

    Alteta Regala,
    Am participat cu mare interes la toate cele trei prelegeri pe care le-ati tinut in Aula Magna a Universitatii de Vest din Timisoara in prezentul an academic si astept cu impacienta prelegerea din luna mai a.c., a carei tema ati anuntat-o deja: Societatea civila din Tara noastra. Care – stim cu totii – este sublima, dar…lipseste aproape cu desavarsire. Din aceast motiv, abuzurile de tot felul se pot concretiza, fara a se inregistra reactia puternica si imediata capabila sa le contracareze. Traim o dramatica acutizare a situatiilor negative, in practic toate domeniile. Puterea – prin organe de presa aservite – demonizeaza si oprima opozitia, tot mai firava, mai lovita, indeosebi prin ademenirea unor parlamentari santajabili sau a unor frustrati cu carente la nivelul coerentei si al demnitatii personale. PDL, in continuare condus de Traian Basescu, tinde sa redevina partid unic, indreptandu-ne spre dictatura. Ingrijorarile sunt multe. Sunt foarte numerosi tinerii studiosi care resping categorisirile iresponsabile de tipul “scoala romaneasca scoate tampiti” si care refuza sa se lase manipulati. Atat cadrele didactice responsabile, cat si studentii cu dragoste de carte consideram ca proiectul de lege promovat de ministeriatul Daniel Funeriu este gresit si periculos, deoarece seamana haos in sistem si – intrucat nu tine seama de realitatile concrete – astfel ca ar conduce rapid la prabusirea calitativa a procesului instructiv-educativ, daca ar fi implementat asa cum a fost redactat la Bucuresti. Din nefericire, acest guvern incapabil a dus in pragul colapsului si economia, sistemul sanitar, justitia, ne-a infundat in datorii, nu este in stare sa atraga fonduri europene sau sa faca alte proiecte de dezvolare. Tensiunile sociale ating cote paroxistice, nu exista sperante pentru tineri, pentru varstinici. Din acest motiv, exodul specialistilor, al fortei de muncal ramase fara vreo perspectiva in Romania se va accentua, insa presedintele-jucator (noi am fi preferat unul care sa respecte Constitutia, indeplinindu-si eficient prerogativele spre binele general) pare a nu observa ca actiunea sa este total antiromaneasca. Loviturile de imagine – precum legea ANI, legea unica de salarizare, legea pensiilor (eronat concepute), arestarile cu incalcarea drepturilor omului – nu pot modifica lucrurile, ci le agraveaza, adancind deruta. Tot mai multi oameni de bunacredinta inteleg ca alternativa viabila este constituita de monarhie, care impreuna cu partidele istorice, alte forte realmente democratice sa reconstruiasca Romania in toate componentele sale. Minciuna devine tot mai sufocanta, manelizarea ucide dimensiunea abisala a sufletului, transformand oamenii cu putin discernamant in rebuturi. Dumnezeu sa se indure de ceea ce a mai ramas din poporul roman! Va asteptam, din nou, Principe, cuvintele Altetei Voastre fiind menite a recladi speranta.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53320242
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate