De la karate la societatea civila

In ultimele zile ale acestei saptamani, intors din vizita in Germania, am avut mai multe intalniri la Palatul Elisabeta.

Am primit vizita conducerii Federatiei Romane de Karate Traditional, organizatie careia i-am oferit patronajul. Am discutat despre evenimentele lor cele mai importante din restul anului 2008, campionatul mondial de la Vilnius si gala lor bucuresteana de sfarsit de an. Federatia are rezultate remarcabile, atat europene cat si mondiale. Despre ele, presa romaneasca nu vorbeste deloc. Cu toate eforturile facute, karatele par sa nu intereseze nici macar ziarele si revistele de sport. De altfel, dupa 35 de ani de demersuri neobosite, karatele inca nu fac parte dintre jocurile olimpice. Cred ca Olimpul era mai usor de accesat.

A venit la palat o delegatie de peste 20 de persoane reprezentand orasul Buhusi, pe care l-am vizitat cu cateva luni in urma. Am fost bucuros ca invitatia de a-mi intoarce vizita nu a ramas fara ecou. Au fost prezenti reprezentanti ai primariei, ai consiliului orasului, ai Colegiului Tehnic, profesori si elevi, ai mediului de afaceri si ai societatii civile. Nu au lipsit jurnalistii locali. Este o placere sa vezi impreuna oameni reprezentand segmente atat de diverse ale unei comunitati locale care nu depaseste 22.000 de locuitori si care nu este cea mai cautata destinatie a economiei europene. Si mai ales sa-i vezi atat de activi si de interesati de dezvoltarea urbei lor.

Am discutat cu ei pe larg despre cele mai variate proiecte, de la parteneriate cu orase similare din Spania si Italia, pana la accesarile lor de fonduri guvernamentale, extinderea scolii de arte si meserii cu parteneriat german, fundatii caritabile cu proiecte pentru copii, etc.

Tot in aceste zile am primit vizita unui reprezentant al Liceului teoretic Emil Botta din Adjud, care a initiat un parteneriat pe mai multi ani cu alte licee din Romania pe tema rolului monarhiei in Romania ultimelor doua secole. Este un proiect ambitios pentru o urbe atat de mica din tara noastra si tocmai de aceea as dori sa se bucure de incurajare si sprijin din partea Casei Regale. Este vorba despre o suma de evenimente, legate de locurile istorice ale Familiei Regale, dar si de propriul lor oras, in care sa se analizeze, dezbata, expune diverse idei legate de statul modern roman si regalitate. Urmarind in ultimele saptamani confuzia si iresponsabilitatea comentariilor din presa centrala pe tema Casei Regale, imi dau seama cat de mare nevoie are societatea civila a capitalei Romaniei de contributia liceenilor din Adjud.

In incheierea saptamanii am primit vizita reprezentantilor a trei organizatii importante, una internationala si doua nationale, care doresc sa organizeze in urmatoarele luni cate o reuniune internationala importanta, dedicata diverselor aspecte ale democratiei liberale de astazi. Se remarca, fara indoiala, o crestere a constientizarii societatii bucurestene ca exista intr-un spatiu de confluenta europeana. Ma bucur nespus, fiindca Romania interbelica si chiar cea din vremea Regelui Carol I aveau acest reflex. Probabil ca generatia “colesterolica” a privilegiatilor postdecembristi incepe sa lase loc unor forte noi, capabile sa redescopere instinctul binelui.

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54824828
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate