De ce se schimbă drapelul pe Palatul Elisabeta

familia-regala-a-romaniei

De Ce se schimbă drapelul pe Palatul Elisabeta. De când flutură Pavilioanele Regale

articol scris pentru DeCeNews de Ioan-Luca Vlad, avocat al Casei Regale a României

Atunci când MS Regele Mihai se află în România, un stindard diferit de drapelul naţional flutură deasupra Palatului Elisabeta. Când în ţară se află doar ASR Principesa Margareta, pavilionul se schimbă. Ce semnifică, de fapt, aceste pavilioane regale?

Primii conducători ai românilor care au avut stindard propriu sunt Gheorghe Bibescu şi Alexandru Ioan Cuza. Pavilionul regal, cunoscut şi ca stindardul regal, este un drapel, de obicei de format diferit faţă de drapelul naţional, şi cu un design diferit, care reprezintă pe Monarh sau pe membrii unei Familii Regale.

Pavilionul regal nu trebuie confundat cu pavilioanele maritime, care sunt de asemenea de format pătrat, dar şi triunghiular, şi semnifică fie rolul navei care le poartă, fie persoana aflată la bord, în funcţie de rangul şi funcţia sa.

De asemenea, pavilionul regal nu trebuie confundat cu drapelele de luptă, care sunt stindarde, unice, acordate marilor formaţii militare care se remarcă prin fapte de eroism. Drapelele unităţilor militare pot fi decorate cu decoraţii naţionale ale României, care se agaţă în acest caz de hampă.

De ce există pavilionul regal?

Pavilionul regal a apărut din necesitatea de a evidenţia locul (palatul, instituţia) sau vehiculul (maşină, vapor) în care se află Suveranul sau membrul familiei regale. După cum se cunoaşte potrivit protocolului diplomatic, maşinile în care se află Şeful Statului, Miniştri sau Şefii de Misiune ai unui stat pe teritoriul altui stat poartă un drapel în format mic al statului trimiţător. La fel, clădirile (Ambasade, Consulate) care reprezintă un stat în străinătate arborează drapelul şi stema statului trimiţător.

În cadrul unui singur stat, trebuie evidenţiat în alt mod decât prin drapelul naţional faptul că persoana Suveranului sau alţi membri ai Familiei Regale se află într-un anumit loc sau vehicul. Aici intră în uz pavilionul regal.

Cum se foloseşte pavilionul regal?

Pavilionul regal există în două formate: mare, pentru clădiri; şi mic, pentru vehicule.

El se arborează pe clădirea sau vehiculul în care se află persoana regală pe care o reprezintă. De asemenea, el este folosit ca antet al documentelor oficiale dar personale (adică nu oficiale de stat) ale persoanei regale respective (de exemplu, declaraţii publice oficiale).

Pavilionul regal are şi un rol practic, indicând, de exemplu, vehiculul principal dintr-o coloană, cel în care se deplasează personalitatea regală. Din raţiuni practice, la deplasarea în mare viteză (pe autostradă, şi în zbor) pavilionul regal (ca şi drapelele de format mic) nu se folosesc, ele fiind reaşezate la locul lor la intrarea în oraş / după aterizare. (…)

Întreg articolul poate fi citit la adresa http://www.dcnews.ro/2011/05/de-ce-se-schimba-drapelul-pe-palatul-elisabeta-de-cand-flutura-pavilioanele-regale/

3 comentarii

  1. Eugen Gherga, Oravița says:

    Alteta,stiti ca albina face miere pentru ca are REGINA, iar noi ,poporul asta, facem un ….. pentru ca avem presedinte!! Asadar sa nu uitati datoria pe care o aveti fata de istorie si TARA !!!
    ultima solutie : MONARHIA mergem pana la capat, impreuna, asa sa ne ajute DUMNEZEU

  2. Astazi, 21/07/2011 ... says:

    Alteta Voastra,
    sub care pavilion speram si muncim pentru o viata prospera si demna la noi?

  3. Luminita M. says:

    Va multumim pentru destainuire.
    Normalitatea se construieste cu multa atentie si se supravegheaza, apoi, in fiecare clipa sa nu se polueze.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53355986
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate