Cupa Regelui și Cupa Reginei la Oină 2022

Pe Stadionul de Rugby „Arcul de Triumf” din București, s-au întrecut pentru a III-a ediție a Cupei Reginei la Oină C.S. Progresul Băilești, campioană națională în 2021, și C.S. Dacia Mioveni, vicecampioană națională în 2021. Cupa Reginei 2022 a fost câștigată de echipa Progresul Băilești.

Pentru ediția a IX-a a Cupei Regelui la Oină s-au reîntâlnit A.C.S. Frontiera Tomis Constanța, campioană națională în 2021, și C.S. Biruința Gherăești Neamț, vicecampioană națională în 2021. Cupa Regelui 2022 a fost câștigată de echipa Frontiera Tomis Constanța.

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, care a acordat Înaltul Patronaj Federației Române de Oină, a medaliat echipa câștigătoare a Cupei Regelui, în timp ce Alteța Sa Regală Principele Radu a oferit medaliile câștigătoarelor Cupei Reginei.

La eveniment au participat domnul Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, solistul Gheorghe Turda, reprezentanți ai Guvernului României și personalități din lumea sportului.

Anul acesta este un an special pentru jocul de oină. Se împlinesc 110 ani de la publicarea integrală a regulamentului jocului în Monitorul Oficial al României.

Pe atunci, fiecare regiune din țară avea elemente asemănătoare în regulile de joc, iar armonizarea acestor reguli a fost realizată de către șase profesori de educație fizică, numiți de Spiru Haret. Acțiunea sa a dus la apariția primului regulament oficial al jocului de oină, apărut în anul 1898.

În „15 Maiu 1912”, Decretul Regal nr. 2847, semnat de Regele Carol I, era cel ce aproba Regulamentul Jocului „OINA”, care a fost publicat ulterior în Monitorul Oficial al României nr. 49 din 3 iunie 1912.

Histoires Royales

Fotografii de Daniel Angelescu ©Casa Majestății Sale

Primul campionat de oină (1899) și campionii lui

3 comentarii

  1. Liliana Sora says:

    Un sport cu tradiție, un sport național care iată că adună din ce în ce mai mulți privitori și iubitori de sport. Este un semn de înțelegere și de aprofundare a istoriei sportului în România și, cu atât mai mult , a istoriei Familiei Regale , care a acordat Înaltul Patronaj Federației Române de Oină . Respect și prețuire pentru MS Margareta și ASR Principele Radu care cred în specificul național, în valorile autohtone, precum și păstrătorilor și purtătorilor de tradiții și de frumos !

  2. […] Royal House recalls that the oină was officially and legally recognized by a royal decree of May 15, 1912, signed by […]

  3. […] După ce a ființat sub Înaltul Patronaj al Regelui Mihai I, Federația Română de Oină se află astăzi sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta Custodele Coroanei. […]

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54811177
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate