Conferințele de Crăciun ale Ateneului Român

O valoroasă tradiție culturală europeană a fost inaugurată, luna trecută, la Ateneul Român. Marți, 3 decembrie 2013, sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta, Academia Română și Filarmonica George Enescu au inițiat “Prima Conferință de Crăciun” la București. Evenimentul a fost dedicat aniversării a 125 de ani de la înfiinţarea Ateneului Român și l-a avut drept invitat pe Tom W.B. Kibble, CBR, FRS, Emeritus Professor la Imperial College din Londra.

Profesorul Kibble a susținut prelegerea intitulată “What is the world made of?” (Din ce este făcută lumea?).

Organizatorii conferinței au fost Institutul de Fizică Atomică și Clubul Rotary Bucureşti-Curtea Veche. Evenimentul s-a bucurat de sprijinul Ambasadei Marii Britanii în România, al British Council, al Ministerul Educaţiei Naţionale, UEFISCDI, precum și al Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară “Horia Hulubei”.

Conferințele de Crăciun ale Royal Institution din Marea Britanie au loc anual și au fost inaugurate de Michael Faraday în anul 1825. Ele au avut loc, de atunci, în fiecare an, cu excepția anilor celui de-Al Doilea Război Mondial. Începând cu 1966, Conferințele de Crăciun din Marea Britanie sunt televizate de BBC. În continuarea tradiției de aproape două secole de la Royal Institution, Bucureștiul devine a doua capitală, după Londra, care organizeaza asemenea manifestări științifice.

Principesa Moștenitoare a oferit Înaltul Patronaj Conferințelor de Crăciun ale Ateneului Român. La prima conferință, cea din decembrie 2013, Alteța Sa Regală a fost reprezentată de Principele Nicolae.

8 comentarii

  1. stelian r. says:

    Traiasca Regele ! Profunda recunostinta ASR Principesei Margareta si a intregii Case Regale a Romaniei ! Nimic fara Dumnezeu !

  2. Dorin Boila says:

    Mulțumim pentru postare. Și s-ar putea imprima pe dvd, pentru toți doritorii din țară, care nu pot participa.

  3. Liliana Sora says:

    Cu siguranță ecoul acestei ” Conferințe de Crăciun ” a entuziasmat și interesat în egală măsură publicul prezent și nu numai, având în vedere că cei care au conferențiat sunt personalități de primă mărime, confirmați ca specialiști într-un anumit domeniu .Felicitări pentru preocuparea , susținerea și promovarea acestui gen de acțiuni, care au frumoasa menire de a răspândi idei și cunoștințe utile tuturor și de a arăta că învățătura, cartea , deschid și luminează drumul spre cunoaștere, unicul mijloc de dezvoltare politică, economică, morală, culturală, etc. Numai așa vom face ca România să ajungă o țară demnă de a figura în concertul țărilor civilizate.

  4. Comentarii pe Facebook says:

    Liliana Sora Prezența ASR Principele Nicolae, reprezentant al Casei Regale, la această Conferință, arată maturitatea și înțelepciunea tineretului de astăzi, viitorul nostru de mâine, luptători pentru marea luptă a vieții, pentru eterna luptă între bine și rău, între lumină și întuneric, între virtute și vicii, etc .Felicitări și numai succese în tot ceea ce faceți, utilizând și transformând toate acțiunille, activitățile, evenimentele și manifestările în acte de natură a da satisfacții necesităților poporului, națiunii. Trăiască Familia Regală !
    #
    Francesco Di Marco Cred cà Principele Nicolae este format pentru a garanta schimbul de mìine ,ìn functzia de conducàtor al natziunii romàne, dealtfel stràbunicul sau , Rgele Carol I, ìi poate fi càlàuzà ìn acest sens.
    #

  5. Titus Berinde says:

    În cadrul “Conferinţelor de Crăciun” organizate sub Inaltul Patronaj al Alteţei Sale Regal Principesa Margareta a Românei, Profesorul Kibble din Regatul Unit al Marii Britanii, a conferenţiat o lucrare “Din ce este făcută lumea ?” La această fundamentală întrebare a răspuns şi Mihai Eminescu ,prin enunţul său, încă din 1881:”Suma Constantă de Energie a Universului; Toate sînt cum sînt–noi nu, le putem schimba. Precum nu putem scădea sau adăuga în lume un atom, ci le putem numai aglomera în alt chip, precum nu putem scădea sau adăuga din suma de Energie a Universului un milimetru măcar de mişcare, o secundă de Repejiune, astfel tot ce facem e sau pentru a distruge un dezechilibru, sau pentru a-l crea. Ceea ce luăm dintr-o parte punem într-alta –fără cîştig fără folos” Iată , un concept filozofic si ştiinţific exprimat în limbaj Eminescian :”O secundă de Repejiune Finală” Este acelaşi Cuant de putere care c-o repejiune incalculabilă se preface într-un Cuant egal în ceelalt loc, fără a avea necesitate de-un Substrat Material suficient şi proporţional pentru a se comunica? Curios lucru !” spunea Mihai Eminescu atunci, la inceputurile mecanicii cuantice, în 1883,anticipînd , gândirea şi preocupările unui fizician atomist din timpurilor moderne de astăzi.

  6. […] conferinţe de Crăciun în România au fost susţinute la Ateneul Român de Sir Tom Kibble, Imperial College Londra (2013 – What is the World Made Of), Joseph Silk, Universitatea Oxford […]

  7. […] conferinţe de Crăciun în România au fost susţinute la Ateneul Român de Sir Tom Kibble, Imperial College Londra (2013 – What is the World Made Of), Joseph Silk, Universitatea Oxford […]

  8. […] conferinţe de Crăciun în România au fost susţinute la Ateneul Român de Sir Tom Kibble, Imperial College Londra (2013 – What is the World Made Of), Joseph Silk, Universitatea Oxford […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53835454
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate