Concursul Național de Creaţie pentru Muzici Militare 2012

 

Vinerea trecută am participat la a șaptea ediție a concursului național de muzici militare, organizat cu multă dăruire și talent de Serviciul Muzicilor Militare din Ministerul Apărării Naționale. Concursul poartă numele compozitorului Iosif Ivanovici și este, pe an ce trece, tot mai valoros, mai apreciat și mai dătător de satisfacție profesioniștilor muzicieni militari.

Legătura dintre Casa Regală și Inspectoratul Muzicilor Militare datează de aproape un secol și jumătate, mai precis de când Regele Carol I, fondator al Dinastiei, al Statului român modern, dar și al Armatei Române în partea modernă a istoriei sale, a pus bazele unui serviciu muzical militar profesionist, conectat european și administrat competent.

În fiecare an, Casa Regală a României susține material și moral concursul, acordând Marele Premiu Iosif Ivanovici compozitorului celui mai bun al ediției.

Mă simt onorat de a fi în mijlocul militarilor muzicieni. Ritualul și ceremonialul cu caracter statal nu pot exista în limitele respectabilului și ale demnității fără participarea militară propriu-zisă, dar și a muzicii, echitației și a tradiției vestimentare. Toate acestea sunt părți din identitatea noastră națională și statală, nu doar elemente de decor sau pete de culoare.

Țări precum Marea Britanie știu bine să împletească elegant și armonios performanța militară cu cea de reprezentare statală. De aceea, ceremoniile de Stat de la Londra nu au rival nicăieri în lume. Ele atrag admirația și respectul a milioane de oameni, ceea ce se răsfrânge binefăcător asupra instituțiilor democratice britanice și poporului britanic.

Sper să vină, nu foarte târziu, și la noi ziua în care muzica militară, ca și ceremonialul militar cu caracter statal să ajungă la gradul de respectabilitate și de demnitate pe care îl atinsese în perioada Regelui Carol I al României. Pentru moment, însă, nu putem vorbi decât de modestia, talentul și răbdarea unor oameni care-și fac datoria, deși sunt tratați instituțional cu indiferență sau dispreț.

Concursul național anual de creație pentru muzica de fanfară este un eveniment admirabil. Sper ca el să continue multe zeci de ani de aici încolo, neîntrerupt.

 

3 comentarii

  1. Emilia says:

    Va multumim pentru daruirea cu care nu lasati flacara sa se stinga… ne dati increderea ca datoria, onoarea, bunul simt si valorile pot fi redobandite. Va multumim ca ne reprezentati la un asemenea nivel si in toate domeniile care ne ajuta sa recladim ceea din ignoranta am distrus… suntem in continuare privati prin media de tot ceea ce inseamna cultura dar acest blog este una din cele mai importante surse prin care putem sa redescoperim valorile. Monarhia este intr-adevar singura salvare a Romaniei ca natie, ca identitate. Doar in monarhie am putut regasi exemplar diplomatie, responsabilitate, daruire neconditionata, incurajarea traditiilor, cultul calitatii, credinta, nationalism. Nihil sine deo!

  2. Stelian Rotaru says:

    Ma bucur pentru pozele ce le-am vazut. Minunate. Regretabil ca TVR 1sau2, nu au considerat o stire demna de luat in seama. Asa cum AVR a spus”Sper sa vina, nu prea tarziu,….” ! Apropie Doamne acea zi ! Nimic fara Dumnezeu !

  3. Bucur Gabriela says:

    ALTETA VOASTRA REGALA ,multumim pentru faptul ca ne dati ocazia sa ne informam asupra evenimentelor la care participa membrii CASEI REGALE A ROMANIEI. Fotografiile sunt excelent realizate, si ii urez inca o data , ALTETEI SALE REGALE PRINCIPESA MARGARETA A ROMANIEI ,LA MULTI ANI!

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54840262
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate