Concert Regal la Sala Radio, mai 2017
Vineri, 12 mai 2017, Studioul de concerte „Mihail Jora” al Societății Române de Radiodifuziune a găzduit concertul dedicat zilei de 10 Mai. Concertul Regal s-a bucurat de prezența Alteței Sale Regale Principesa Maria. Au stat alături de Principesa Maria directorul Centrului Cultural Media al Radio România, domnul Attila Vizauer, ambasadorul Statelor Unite la București, Excelența Sa domnul Hans Klemm, consilierul Ministrului Apărării Naționale, domnul general (r) Ștefan Dănilă. Concertul a fost susținut de Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului britanic William Kunhardt. Solistul concertului a fost violonistul Eugen Sârbu. Concertul a fost deschis cu intonarea Imnului Regal de E. Hübsch și a continuat cu Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, op. 61 de L. van Beethoven și Simfonia nr. 4 în mi minor, op. 98 de J. Brahms. A fost al patrulea an consecutiv în care Societatea Română de Radiodifuziune a organizat Concertul Regal din preajma zilei de 10 Mai, sărbătoare națională a României.
Fotografii realizate de Daniel Angelescu |
Ca de fiecare data Concertul Regal si-a meritat pe deplin numele si mai ales, renumele. Nici nu stiu cu ce sa incep Beethoven sau Brahms? Primul este Parintele, deschizatorul noilor orizonturi in muzica Lumii. Al doilea poate fi considerat pe deplin Fiul sau spiritual, singurul in opinia mea, care a reusit sa isi depaseasca inaintasul. Inceput si sfarsit de Romantism.
Concertul beethovian propus anul acesta este mai mult decat orice un mesaj istoric. El a fost lansat de Beethoven in anul 1806. Acest an este pentru Natiunea Germana Sfarsitul vechii oranduiri si in acelasi timp Nasterea noii lumi. In acest an i-a sfarsit, in urma unei reorganizari de doi ani (1804 – 1806) si a infrangerii trupelor Casei de Habsburg in batalia de la Austerlitz la sfarsitul anului 1805, Sfantul Imperiu Roman de Natiune Germana. Un Imperiu aproape milenar dar putred i-a sfarsit sub auspiciile imparatului Francisc al II-lea, un imparat vizionar ce devine primul imparat al Imperiului Austriac. In acelasi timp Napoleon reorganizeaza vechea lume germana sub forma mai simpla, mai bine organizata a Confederatiei Rinului din care incetul cu incetul se va naste mai tarziu Imperiul German. Daca ar fi sa aseman Concertul cu un mit acela ar fi cel al Pasarii Phoenix. Mai ales in a treia parte – allegro – mesajul este cat se poate de clar. Moarte si renastere. Coborare si ridicare pe noi culmi. Este un mesaj ce se potriveste oricarei Natiuni, inclusiv celei Romane.
Continuarea fireasca nu ar fi putut fi decat Simfonia lui Brahms creata in aceeasi perioada tarzie a Romantismului ca si poezia Luceafarul de catre Mihai Eminescu. Si pentru toti cei care doresc sa o asculte le-as recomanda sa o faca cu ochii inchisi gandindu-se la viata Luceafarului eminescian. V-ati intrebat vreodata cine era El cu adevarat? Care fusese viata Sa? Trairile sale, inaltarile si prabusirile sufletului Sau? Zbuciumul Sau. Aceasta simfonie te rascoleste, te ridica din cele mai intunecoase abisuri pentru a te duce in sferele cele mai inalte pentru ca apoi sa te readuca in acel intuneric absolut al sufletului. Este ca si cum Demiurgul ar fi trimis pe cerul Edenului un imens nor de flacari ce ar parjoli totul in calea sa. Muzica aceasta este una a Sufletului. Iar chipurile de lut fi-vor zdrobite si uitate in veci…
Felicitări ! Trăiască Regele ! România Regat ! Nihil Sine Deo !
Toate cele bune pt Familia Regala a Romaniei!!Traiasca Regele si Familia Regala a Romaniei!!God save the King Mihai I!!God bless the Family Royal of Romania!!va imbratisam cu drag Alteta Voastra Principesa Maria!!!