Comemorarea Reginei Maria, 18 iulie 2011

Ca în fiecare an, pe 18 iulie (ziua morții Reginei Maria la Sinaia, în anul 1938), Rodica Tomasenco și familia sa aprind o lumânare și se roagă pentru odihna iubitei regine a României la Chișinău. Într-o biserică neterminată, modestă și plină de evlavie, dna Tomașenco este de fiecare dată înconjurată de 2-3 prieteni și rude și de preotul paroh.

Am primit de la dna Tomașenco rândurile și imaginile de mai jos. Îi mulțumesc pentru sufletul și memoria ei. Și pentru râvnă.

P1040242

“Alteța Voastră Regala,

Nu V-am scris demult. Dezamăgita de evenimentele politice din Basarabia, chiar nu am mai putut sa scriu. De fapt, m-au dezamagit mai mult oamenii politici, cei care ne decid soarta. Si ultimele alegeri locale, au dovedit aceasta polarizare a societatii basarabene. Si lasitatea politicienilor, dar si nostalgia unei jumatati de Basarabie dupa comunisti. Am tot incercat sa gasesc raspunsul, dar pana nu v-a fi condamnat comunismul la nivel statal, nu putem vorbi de nicio integrare europeana. Probabil, mai multi formatori de opinie din Romania, care au fost la Chisinau in acele zile, in sfarsit au inteles ce prezinta, in realitate, actuala Basarabie. Oameni, care nu au nevoie sa-si cunoasca adevarata identitate, adevarata limba, adevarata istorie. Realitatea doare.

(…)

Ieri, am fost la Biserica Sfintilor Apostoli Petru si Pavel pentru a o comemora pe Ragina Maria. Am invitat mai multe cunostinte, dar nu au venit. I-am sters de pe lista, si am mers mai departe. Mai singura, mai dezamagita. Dar, ca in anul 2008, mi-au fost alaturi mama, jurnalista Antonina Sarbu si a fost foarte amabila si doamna redactor la Radio Vocea Basarabiei, Maria Saharneanu. Doamna Saharneanu  a realizat cu noi o emisiune de o ora, pe care o puteti asculta aici.

Nu pretindem ca am vorbit  din punct de vedere istoric. Am vorbit despre Regina Maria cu sufletul si inima, intr-o zi torida de iulie. Mama a pus pe masa studioului de la Vocea Basarabiei lucruri, care i-ar fi placut Reginei: flori de camp de un violet pal, piersici, o fata de masa brodata manual de bunica mea, Elisabeta Botezatu, tot violeta, bomboane, miere de albini de la Manastirea Frumoasa si Tricolorul. Steagul Tarii, care a primit-o la 16 ani si care a iubit-o atat de mult. Romaniei i-a incredintat Regina Maria bucuriile si durerile vietii. In amintirea Reginei “tuturor romanilor” a ars lumanarea reintregirii neamului romanesc. Dumnezeu sa o odihneasca.

Cu inalta gratitudine,
Rodica Tomasenco
17 iulie 2008, Chisinau”.

P1040258

P1040244

P1040266

10 comentarii

  1. Daniela L. says:

    ‎”Nimeni nu e judecat pe drept cat traieste: abia dupa moarte este pomenit sau dat uitarii. Poate de mine va veti aminti deoarece v-am iubit cu toata puterea inimei mele si dragostea mea a fost puternica, plina de avant: mai tarziu a devenit rabdatoare, foarte rabdatoare.” ~ Regina Maria

  2. anca condoros says:

    toata stima pentru distinsele doamne. multa sanatate si putere de munca, si cinste lor.

  3. Eugenia Maria Muresan says:

    Ieri am fost la castelul Bran cu niste prieteni americani, mi-ar fi placut ca ghidul sa ne fi spus de semnificatia zilei de azi, totul ar fi capatat o alta dimensiune si valoare

  4. Ileana Tucan says:

    Îmi pare rău ca nu a venit nimeni cu dumneavoastră la comemorare. Americanii dintrun fleac fac istorie iar românii fac din istorie un fleac. Dumnezeu so odihnească pe regină.

  5. Florenta Ilie says:

    Pe 14 iulie am fost la Balcic la Palat!!Am simtit ca traiesc cu adevarat si am incercat sa ma bucur de minunatia locului si de frumusetile pe care le-a creeat Regina Maria!!Nu stim sa pretuim nimic cu adevarat!!Am ramas uimita cum acei oameni care ingrijeau Palatul, pe acea caldura torida munceau in gradina cu atata daruire!!Va recomand cu caldura sa vizitati Palatul,Gradina si locul in sine!!Atata liniste si frumusete exista acolo,exact ca sufletul curat al Reginei!!D-zeu sa o odihneasca in pace si sa fim mandri ca a fost Regina noastra!!

  6. Intr-adevar familia Tomasenco este cu adevarat o familie de basarabeni din Romania Mare veche care avea sub stindardul credintei in dumnezeu,dragostea de neam si de familia regala.Cinste lor ca nu au uitat-o pe cea mai mare dintre toate reginele Romaniei Regat,pe Regina Maria care a fost mai romanca decat toti romanii laolalta.Cinste lor,inaintasilor nostri care au trait si au cinstit Romania Mare.

  7. Ioanna says:

    De cate ori ii intalnesc pe romanii din Basarabia mi se rupe efectiv sufletul.. mi se pare ca efectiv nu poate sterge nici istoria recenta de dupa ce de-al 2-lea razboi mondial, nici politica si nici nimeni faptul ca sunt si raman romani in fiinta lor….ii respect pt faptul ca nu uita asta…se pare ca tin la identitatea lor mai mult ca romanii din Romania insisi. Basarabia ramane o bucatica rupta din Romania…
    Intr-o calatorie la Frankfurt, intr-o toaleta dintr-un centru comercial vorbeam la telefon in romaneste cu o prietena iar doamna de serviciu care m-a intampinat m-a auzit si mi-a raspuns cald in romaneste. Crezand ca e de undeva din Romania am intrebat-o in romaneste de unde e, si mi-a raspuns ca e din Chisinau…apoi am stat sa povestim cateva minute si mi-a spus despre viata f grea din Rep. Moldova…

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53902867
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate