Comemorarea prim-ministrului general Nicolae Rădescu

Alteța Sa Regală Principele Radu a reprezentat astăzi pe Majestatea Sa Regele Mihai I la comemorarea generalului Nicolae Rădescu, prim-ministru al României (1944-1945), la Cimitirul Bellu.

Evenimentul a fost organizat de Fundația Română pentru Democrație, de Asociația Foștilor Deținuți Politici din România și de Asociația “General Nicolae Rădescu”.

De curând, a ieșit de sub tipar volumul Generalul Nicolae Rădescu, profilul unui om de stat în imagini și documente, scris de Oana Ionel Demetriade și Alexandru Șerbănescu.

Fundația Română pentru Democrație a publicat un apel pentru comemorarea generalului Nicolae Rădescu. Apelul poate fi citit aici.

Biroul de presă al Președintelui Emil Constantinescu a transmis astăzi următorul comunicat:

Luni, 30 martie, ziua de naştere a generalului Nicolae Rădescu, a avut loc la Cimitirul Bellu din capitală o ceremonie de comemorare organizată de preşedintele Emil Constantinescu în numele Fundaţiei Române pentru Democraţie, în colaborare cu Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România şi Asociaţia „General Nicolae Rădescu”.

Evenimentul a fost deschis de un ceremonial militar condus de general de brigadă Dorinel Duican, locţiitorul comandantului Diviziei 1 Infanterie Dacica, urmat de o slujbă de pomenire oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu pr. Aurel Mihai, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

S-au depus coroane de flori din partea Majestăţii Sale Regele Mihai I, reprezentat la ceremonie de ASR Principele Radu, a preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a primului ministru Victor Ponta, a primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, a guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a preşedintelui Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, Octav Bjoza şi din partea familiei marelui dispărut.

Au luat cuvântul preşedintele Emil Constantinescu şi prof. dr. Alexandru Şerbănescu, nepotul generalului Rădescu.

În cuvântul său, preşedintele Constantinescu a elogiat personalitatea exemplară a generalului Rădescu, erou al Războiului de întregire a neamului, apărător al demnităţii Armatei Române în faţa Reich-ului nazist, oponent al înaintării trupelor române dincolo de linia Nistrului în cel de-al Doilea Război Mondial, susţinător în colaborare cu Iuliu Maniu şi Dinu Brătianu al încheierii armistiţiului cu SUA şi Marea Britanie, şef al Statului Major al Armatei Române din 14 octombrie 1944 în timpul luptelor duse de Armata Română alături de forţele aliate pe fronturile celui de-al Doilea Război Mondial, ultimul prim ministru democrat al României, oponent al tentativelor Armatei Roşii de instaurare a comunismului şi dominaţiei sovietice şi preşedinte fondator al Comitetului Naţional Român în SUA.

Preşedintele Constantinescu a propus ca anul 2015 să fie declarat Anul recuperării memoriei generalului Rădescu pentru a oferi românilor şi în special tinerei generaţii, la 70 de ani de la instalarea regimului comunist în România şi la 25 de ani de la prăbuşirea lui, modelul unui om de stat vizionar, cultivat şi curajos în momente de restrişte a istoriei, reper de care România are nevoie pentru renaşterea morală într-un moment de criză generalizată a societăţii.

Prof. dr. Alexandru Şerbănescu a evocat momente dramatice din tinereţea sa alături de unchiul său şi detalii privind repatrierea din SUA a osemintelor generalului Rădescu în timpul mandatului preşedintelui Constantinescu, cu sprijinul primului ministru Mugur Isărescu.

Fundaţia Română pentru Democraţie face un apel la societatea civilă şi la mass media de a sprijini acţiunile pe care le va organiza în Anul recuperării memoriei Generalului Nicolae Rădescu în scopul restituirii adevăratei istorii a României.

5 comentarii

  1. vladut mihaela says:

    Este laudabila initiativa Fundatiei Romane pentru Democratie de a face cunoscuta celor care nu stiu si in acelas timp de a fi comemorata personalitatea generalului Nicolae Radescu si sa fie sprijinita actiunea propusa de catre presedintele Constantinescu in vederea readucerii in memoria poporului roman a acestui ultim prim ministru inainte de instaurarea cu forta a regimului comunist.

  2. Georgescu Aurel says:

    Asociaţia “General N. Rădescu”, înfiinţată de profesorul Alexandru Şerbănescu, nepot de soră al generalului Rădescu, a organizat, susţinut şi promovat în ultimii 15 ani imaginea şi rolul ultimului prim ministru democrat al României.

    Albumul amintit aici pe site este, alături de expoziţii, conferinţe, comemorări şi volume de studii, un episod important într-o consistentă activitate de preservatio memoriae pe care o coordonează profesorul Şerbănescu alături de doamna Oana Ionel Demetriade.

    Un foarte important mesaj simbolic adresează M.S. Regele Mihai, fiind prezent, prin delegarea ASR Principele Radu la această manifestare. O continuitate a normalităţii, a statului de drept,, a memoriei şi adevărului.

  3. Liliana Sora says:

    Comemorarea unor personalități istorice românești , precum generalul Nicolae Rădescu , ultimul șef de guvern postbelic democrat (1944 – 1945 ) este un semn de respect și recunoștință , readucând astfel în memoria colectivă repere intelectuale și morale pentru tânăra generație. Toată stima și considerația pentru ASR Principele Radu care întotdeauna reprezintă Familia Regală cu demnitate, cinste și onoare. Trăiască Regele !

  4. Claudio-ianis Constantinescu says:

    sa ne traiasca fam regala si d-zeu sa-l ierte pe dl general

  5. Boghitoi Ioan Dumitru says:

    Un om de onoare care merita respectul tuturor cadrelor militare si tuturor românilor. Poate ar fi bine de luat in calcul si ridicarea unui monument in stațiunea Calimanesti, locul unde s a nascut acest OM pentru a putea fi mai bine popularizat. Ma mandresc cu amintirea acestei personalitati avand in vedere ca sunt ofițer al Armatei Române si sunt nascut pe aceleasi meleaguri cu Domnul General. AM ONOAREA SA VA SALUT DOMNULE GENERAL.

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54812338
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate