Columbia si Kansas City

img_5248.jpg

Am facut aproape trei ore cu masina de la St. Louis la Columbia. La “Universitatea Missouri” m-am întalnit cu vicepresedintele universitatii, cu primarul orasului Columbia (40.000 de locuitori), cu profesori si cu studenti. De asemenea, au fost prezenti o serie de romani care locuiesc în Missouri. Am tinut o conferinta despre Romania si am raspuns întrebarilor lor. Am luat masa de pranz într-una din cladirile universitatii si am facut un tur, pe jos, al campusului. Studentii erau plecati în vacanta, fiindca în SUA a avut loc, deja, ceremonia de absolvire. Campusul este impresionant, este un adevarat oras cu strazi, magazine, sali de spectacole, o biblioteca de trei milioane de volume, sali de studii, laboratoare de cercetare, precum si vaste gradini, parcuri, sali si terenuri de sport, un teatru de 800 de locuri. Sunt primiti la studii 20.000 de studenti, iar pentru ei lucreaza un numar de 13.000 de angajati permanenti. Nu am întrebat care este bugetul annual al universitatii, dar îmi imaginez ca este vorba de sute de milioane de dolari. In SUA, universitatile sunt parti esentiale ale comunitatii, unde se dezvolta, in afara de procesul de invatamant, un intreg arsenal de valori, de exemple care folosesc in mod direct comunitatii.

Am plecat, cu oarecare întarziere, la drum. Dupa alte doua ore de mers cu masina, am ajuns la Kansas City, unde am mers direct la Memorialul Libertatii, un muzeu dedicat memoriei primului razboi mondial. Monumentul, ridicat în anul 1926, în prezenta Reginei Maria a Romaniei, are o statura impozanta si s-a bucurat, de-a lungul timpului, de prezenta unor personalitati de anvergura mondiala. Recent, noi spatii subterane au fost adaugate complexului, care a devenit un punct de atractie pentru toate varstele. Atmosfera muzeului este vie, pasionanta si foarte emotionanta. La loc de cinste sta o fresca de mari proportii, unde sunt pictati Regele Ferdinand I si Regina Maria. Cred ca monumentul, ca si muzeul, sunt o parte importanta a mandriei locale. De altfel, in acest stat, ca si in restul SUA, vizitatorii vor auzi de multe ori cuvantul „mandrie“, ca si „continuitate“, „traditie“, „identitate nationala“. Nu am avut insa impresia ca folosirea acestor cuvinte dauneaza nici progresului, nici electronicii, nici globalizarii. Dimpotriva, am remarcat faptul ca aceste cuvinte folosesc mult in nuantarea, aprofundarea si imbogatirea relatiei dintre oameni.

Seara, la unul din cele mai vechi cluburi ale orasului, am avut ultima întalnire a vizitei, cu personalitati ale elitei locale, membri ai Congresului american, generali din armata SUA, profesori, oameni de afaceri si oameni politici. Am tinut o ultima alocutiune aratand cat de multe lucruri Missouri si regiunile Romaniei au în comun, invitandu-i sa vina la noi sa fondeze companii, sa ofere burse, sa faca punti culturale de legatura, sa descopere Romania turistica si agroturistica.

Am avut parte de o saptamana frumoasa, luminoasa, cu aer curat si racoros, desi temperatura a fost constant ridicata. Am fost impresionat, pe tot parcursul drumului, peste tot, de curatenia locului, de armonia spatiilor, de dimensiunea „umana“ a cladirilor, de rafinamentul locurilor, de natura, de iarba curata si îngrijita, de extraordinara frumusete a vegetatiei în spatiile largi dintre orase, de-a lungul autostrazii. Totul pare nou, curat, confortabil si facut cu gust. Remarci cu greu cimentul, asfaltul si tot artificialul infrastructurii din SUA. Parca si McDonald’s era mai discret aici. Un stat de 5 milioane de locuitori, cu sase-sapte orase care adapostesc 80% din populatie. Am parcurs aproape 1000 de mile si am vazut sase orase. In memoria Reginei Maria, care a facut acest lucru in anul 1926, proiectul de aprofundare a punerii Romaniei pe „harta“ economica, educationala si culturala a SUA este un fel potrivit de a te manifesta, ca cetatean al Uniunii Europene.

img_5245.jpg img_5259.jpg  img_5232.jpg
img_5269.jpg img_5278.jpg img_5279.jpg
img_5286.jpg img_5287.jpg img_5274.jpg

3 comentarii

  1. Gabriel Fornica-Livada, Onesti says:

    Portretul Regelui

    Alteta Voastra,

    Ca descendent al unei familii cu nestramutate convingeri monarhiste, imi iau permisiunea de a va scrie adresindu-va rugamintea de a-mi sugera o modalitate prin care sa intru in posesia unui tablou (reproducere fotografica / tipografica) reprezantindu-L pe Majestatea Sa Regele Mihai I.

    Pe situl Casei Regale nu am gasit posibilitatea de a achizitiona un astfel de tablou-portret. Nutresc convingerea ca nu sunt singurul cetatean roman care sa doreasca prezenta imaginii Majestatii Sale in caminul sau, spre cinstire si drept-maritoare aducere aminte!

    Va multumesc cerindu-va iertare pentru timpul rapit!

    Traiasca Regele!

    Gabriel Fornica-Livada

  2. Boldut David Domitian, Satu-Mare says:

    Ma numesc Boldut David Domitian, sunt elev in clasa a IX a la Colegiul National “Mihai Eminescu” Satu Mare.

    Cu deosebit respect, va adresez cateva intrebari. Raspunsurile dumneavoastra mi-ar fi extrem de utile in intocmirea comunicarii stiintifice pentru istorie, etapa judeteana. Titlul lucrarii mele este “Monarhia in Romania , 1866-1947”.

    As fi extrem de onorat daca mi-ati putea raspunde. Sunt preocupat de istorie si ma fascineaza istoria moderna a lumii. In speranta ca veti avea ragazul necesar pentru rugamintea mea, va multumesc deosebit de mult.

    Cu deosebit respect,
    elevul Boldut David

    1. Ce amintiri I s-au pastrat din viata de elev?
    2. Care erau disciplinele preferate ale Majestatii Sale?
    3. Ce personalitati ale istoriei L-au impresionat cel mai mult pe Majestatea Sa?
    4. Va rugam sa ne descrieti succint atmosfera unei zile de scoala din perioada interbelica.
    5. Ce indemn ar adresa tinerilor pasionati de istorie?

  3. Ana says:

    Alteta Voastra,
    A trecut ceva timp de cand nu am mai lasat nici un comentariu pe blog. V-am urmarit pe 10 mai la emisiunea de la tvr si vreau sa va multumesc pentru frumoasele cuvinte cu care v-ati referit la orasul Chisineu Cris si la tinerii de aici printre care ma numar si eu. Va doresc mult succes in actiunile pe care doriti sa le intreprindeti impreuna cu Alteta Sa Regala Principesa Margareta.
    Cu respect Ana Miclaus!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52961888
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate