Al VI-lea Colocviu Regal

La Palatul Elisabeta, joi, 26 octombrie 2023, Alteța Sa Regală Principele Radu a găzduit, în numele Custodelui Coroanei, o seară dedicată celui de-al VI-lea Colocviu Regal, desfășurat în Capitală, și decernării celui de al X-lea Premiu Cantemir. Colocviul Regal și Premiul Cantemir se află sub Înaltul Patronaj al Principelui Radu. La eveniment au luat parte Altețele Lor Regale Principesa Elena și Principesa Sofia. AGERPRES

Colocviul Regal din acest an are loc în ziua de 27 octombrie, la Casa Filipescu-Cesianu din Capitală. El este organizat de Asociația Orbis Tertius, de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și de Asociația Proiectul Cantemir. Tema celui de-al VI-lea Colocviului Regal este „Constituții și regimuri politice în România 1923-2023. La lucrări participă Sir Vernon Bogdanor CBE, professor emeritus la Universitatea din Oxford și la King’s College din Londra, Sorin Antohi, istoric al ideilor, eseist și traducător; Gabriel Andreescu, profesor, membru în Academia Europaea; Sorin Bocancea, profesor și rector al Universității „Petre Andrei” din Iași; Daniel Șandru, profesor, președintele IICCMER; Andrei Ursu; Dr. Georgiana Cătălin, dr. Bogdan Preda și dr. Dan Mihai Țălnaru, cercetători la IICCMER. HISTOIRES ROYALES

Al zecelea Premiu Cantemir, distincție anuală oferită în cadrul Colocviilor Regale, a fost acordat profesorului Sir Vernon Bogdanor CBE, professor emeritus la Universitatea din Oxford și la King’s College din Londra.

Premiile Cantemir

Premiile Cantemir și Colocviile Regale se află sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Consort al României. Premiile, care omagiază memoria și spiritul principilor luminați Dimitrie Cantemir și Antioh Cantemir, s-au acordat în anii 2010-2012 la University of Oxford pentru cărți pe tema conferințelor anuale cu care a debutat acolo Proiectul Cantemir. Din 2017, se acordă la Sinaia și București pentru ansamblul operei fiecărui premiant.

2010 Întâiul Premiu Cantemir: Ștefan Lemny (Biblioteca Națională a Franței), pentru volumul Les Cantemirs. L’aventure européene d’une famille princière au XVIII-ème siècle (Paris, Éditions Complexe, 2009).

2011 Al II-lea Premiu Cantemir: Alison Bashford (University of Sydney) și Philippa Levine (University of Texas, Austin), pentru coordonarea volumului The Oxford Handbook of the History of Eugenics (Oxford University Press, 2010).

2012 Al III-lea Premiu Cantemir: Martin Dodge, Chris Perkins (ambii de la University of Manchester) și Rob Kitchin (National University of Ireland, Maynooth), pentru coordonarea volumului The Map Reader: Theories of Mapping Practice and Cartographic Representation (Wiley Blackwell, 2011)

2017 Al IV-lea Premiu Cantemir: Moshe Idel (Universitatea Ebraică din Ierusalim).

2018 Al V-lea Premiu Cantemir: Gregory Claeys (Royal Holloway, University of London).

2019 Al VI-lea Premiu Cantemir: Jörn Rüsen (Președinte emerit, Kulturwissenschaftliches Institut, Essen).

2020 Al VII-lea Premiu Cantemir: Alexandru Zub (Academia Română).

2021 Al VIII-lea Premiu Cantemir: Virgil Nemoianu (Universitatea Catolică din America)

2022 Al IX-lea Premiu Cantemir: Sorin Alexandrescu (Professor emeritus al Universității din Amsterdam)

2023 Al X-lea Premiu Cantemir: Sir Vernon Bogdanor CBE (Professor emeritus, King’s College, Londra)

Colocviile Regale

Colocviile Regale sunt o continuare a evenimentelor științifice anuale susținute de Institutul Cantemir la Universitatea din Oxford în anii 2010 (Conferința “Umanismul intercultural”), 2011 (Conferința “Crafting Humans: From Genesis to Eugenics and Beyond”) și 2012 (Conferința “Mapping Humans. From Body to Cosmos”).

Institutul Cantemir a funcționat pentru trei ani la Universitatea din Oxford și a avut Înaltul Patronaj al Principelui Radu.

În România, Primul Colocviu Regal a avut loc la Sinaia în 23-25 iunie 2017 și a avut tema “Utopie și Revoluție”. La lucrările colocviului au luat cuvântul Sorin Antohi (București), Artur Blaim (Gdańsk), Ștefan Borbély (Cluj-Napoca, Gregory Claeys (Londra), Jean Harris (Drăghici, Argeș), Moshe Idel (Ierusalim), Mariano Martín Rodríguez (Bruxelles), Eduardo Nolla (Madrid), Tilo Schabert (München), Michael Shafir (Cluj-Napoca) și Stelian Tănase (București).

În perioada 27-29 octombrie 2017, la Muzeul Memorial “Mihail Kogălniceanu” din Iași, a avut loc Al II-lea Colocviu Regal, cu tema “România și Republica Moldova: disoluție, război, dictaturi”. Colocviul a prezentat studii referitoare la perioada cuprinsă între anii 1939 și 1989/1991. Au luat parte Sorin Antohi (București), Sorin Bocancea (Iași), Igor Cașu (Chișinău), Moshe Idel (Ierusalim), Lucian Nastasă-Kovács (Cluj-Napoca), Petru Negură (Chișinău), Michael Shafir (Cluj-Napoca), Stelian Tănase (București) și William Totok (Berlin).

În 22-24 iunie 2018, la Sala Maură a Castelului Peleș a avut loc Al III-lea Colocviu Regal, cu tema “1968: Contracultură, ideologie, utopie”. Au participat Sorin Antohi, Ștefan Borbély, Corin Braga, Gregory Claeys, Artur Blaim, Isy Morgensztern, Michael Shafir, Irina Petrescu, Jan Mervart, Andrei Țărnea, Gheorghe Ștefan.

Un colocviu regal cu tema Românii: de la distopie la postistorie a avut loc la Iași, în noiembrie 2018, având un alt grup de invitați, din lumea științifică și universitară românească.

În zilele de 23 și 24 iunie 2019, a avut loc la București Al IV-lea Colocviu Regal, cu tema: “1989-2019. De la distopie la postistorie”. La colocviu, desfășurat la Casa Filipescu-Cesianu din Capitală, au luat parte Sorin Antohi, Daniel Barbu, Gregory Claeys, Victor Neumann, Dan Pavel, Jörn Rüsen și Cătălin Stoica.

Al V-lea Colocviul Regal a avut loc în zilele de 9 și 10 decembrie 2022, la Jockey Club. El a fost organizat de Asociația Orbis Tertius, de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și de Asociația Proiectul Cantemir. Tema celui de-al V-lea Colocviului Regal a fost “Republica la români”.

©Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54794842
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate