Cimitirul militar românesc din Soultzmatt

Cimitirul soldaților români din Soultzmatt, Alsacia, este cea mai mare necropolă militară românească din Franța, unde odihnesc 678 de soldați-martiri, uciși în timpul Primului Război Mondial, în anii 1917 și 1918. De asemenea, Necropola Națională din oraşul Haguenau (Alsacia) adăposteşte trupurile a 472 soldați români. În total, 2344 de prizonieri români ai armatei germane sau ai armatei austriace şi-au pierdut viaţa în condiţii tragice, din cauza frigului, foamei, a bolilor şi a tratamentelor inumane la care au fost supuşi. Soldații, provenind din Regatul României și din Transilvania, au fost duși în Alsacia și Lorena.

În anul 1991, istoricul Jean Nouzille a publicat în Franța un volum intitulat “Calvarul prizonierilor români în Alsacia-Lorena”. În acel volum, Nouzille afirmă că au murit 2344 de prizonieri români în acei ani, în Alsacia și Lorena.

După încheierea primei conflagrații mondiale, comuna Soultzmatt-Wintzfelden a donat României terenul pentru amenajarea cimitirului pe înălțimille așezării Gauchmatt, în Val-du-Pâtre. Printr-un document semnat la 30 august 1919, Comuna Soultzmatt a pus la dispoziția Guvernului României terenul pentru cimitir. Acest teren reprezenta exact locul pe care fusese așezat lagărul de prizonieri. Lucrările de amenajare s-au făcut la iniţiativa şi cu sprijinul Comitetului pentru Mormintele Româneşti din Alsacia şi au fost definitivate în anul 1920.

Încă de la începuturi, Cimitirul Militar Românesc de la Soultzmatt a fost legat de Familia Regală a României. El a fost sfințit, la 9 aprilie 1922, de către Regele Ferdinand și de Regina Maria. Doi ani mai târziu, cimitirul a fost inaugurat oficial, la 9 aprilie 1924, tot de către suveranii României Mari. Regele Ferdinand I și Regina Maria au început apoi, la Paris, la 10 aprilie 1924, prima lor vizită de Stat în Republica Franceză.

În anul 1933, în cimitir a fost așezată o statuie al cărei chip are trăsăturile Reginei Maria a tuturor românilor. Statuia a fost realizată în București, la compania Arta Română (în ianuarie 1933). Regina Maria a revenit la Soultzmatt în anul 1936.

La baza monumentului se află o placă de marmură, pe care sunt înscrise cuvintele Reginei Maria: Soldaţi Români! Departe de patria voastră pentru care voi v-aţi jertfit, odihniţi-vă în pace, aureolaţi de glorie, în acest pământ, care nu vă mai este străin.

În ziua de 14 iunie 1986, mergând pe urmele strămoșilor lor, Regele Mihai I, Regina Ana și Principesa Moștenitoare Margareta au vizitat cimitirul și s-au recules în fața mormintelor soldaților români, alături de sute de membri ai comunităților românești din Franța.

În anul 1991, Principesa Sofia a vizitat Cimitirul Militar Românesc și s-a recules la morminte.

În ziua de 3 iunie 2017, Alteța Sa Regală Principele Radu a reprezentat pe Regele Mihai I și pe Custodele Coroanei române în orașul Soultzmatt din Franța. Acolo, de-a lungul întregii zile, a fost comemorat cu mult fast și cu respect sacrificiul de acum un secol al soldaților români, prizonieri în Primul Război Mondial.

În septembrie 2018, Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Radu s-au recules din nou la mormintele soldaților români, au plantat doi copaci în Cimitirul Militar Românesc și au primit, din partea Consiliului Local, titlul de Cetățeni de Onoare ai localității Soultzmatt.

Iunie 1986
Iunie 2017
Septembrie 2018
Septembrie 2018

1 comentariu

  1. Diana Lucia Zotescu says:

    Acum cativa ani am aflat, gratie emisiunii “Ora Regelui”, despre soarta tragica a miilor de soldati romani aflati prizonieri ai germanilor si austriecilor in lagarele din Alsacia si Lorena, precum si despfe gestul de maxima omenie a oficialitatilor locale de acolo de a darui Sgtatului roman exact acel teren pentru amenajarea unui mare Cimitir romanesc. Am fost deosebit de impresionata de acest lucru, precum si de atentia deosebita a Regelui Ferdinand, a Reginei Maria, a Regelui Mihai si a Reginei Ana, si nu mai putin a Majestatii Sale Margareta si a Principelui Consort de a readuce Cimitirul la starea sa initiala si de a pastra vie flacara recuniostintei f88ata de sacrificiul acelor frati ai nostri inmormantati acolo.

    Glorie eterna si pace vesnica celor ce odihnesc acolo si recunostinta Suveranilor nostri pentru pioasa Lor implicare de atunci incoace !

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54795098
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate