CEC Bank la 150 de ani

Înființată la 24 noiembrie 1864 de Principele Alexandru Ioan I drept Casa de Depuneri și Consemnațiuni, CEC Bank a anivesat cu mândrie, la sfârșitul acestui an, un secol și jumătate de existență.

Un secol și jumătate în care instituția bancară și Coroana au scris o importantă pagină de istorie comună. Primii suverani ai României, Regele Carol I și Regina Elisabeta, au adus o decisivă contribuție la dezvoltarea băncii. Același lucru se poate spune despre generațiile regale care au urmat: Regele Ferdinand și Regina Maria, Regele Carol al II-lea și Regele Mihai I. După anul 1989, Familia Regală a avut multe proiecte cu CEC Bank, pentru consolidarea tradiției, restituirea istoriei și pentru a da un bun exemplu de respect instituțional.

La mijlocul acestei luni, Majestatea Sa Regele a conferit CEC Bank Decorația regală Nihil Sine Deo, cu ocazia împlinirii a o sută cincizeci de ani de la fondare. Ceremonia a avut loc la Sala Regilor a Palatului Elisabeta, în prezența Principesei Moștenitoare Margareta, care a reprezentat pe Majestatea Sa Regele. Au fost invitate douăzeci de personalități reprezentând CEC Bank, în frunte cu președintele băncii, dl Radu Grațian Ghețea.

Ceremonia de decorare a fost urmată de un dineu aniversar, în Sufrageria mare a Palatului Elisabeta.

Fotografii de Daniel Angelescu

6 comentarii

  1. E.T.Vandenboer says:

    Diplomatia, sinceritatea si acuratetea CASEI REGALE DE ROMANIA sunt deosebite. Acestea toate impun noua celorlalti o inalta pretuire pentru CASA REGALA DE ROMANIA prin insasi comportamentul si deciziile luate.
    Sa Va binecuvanteze Dumnezeu pe Alteta Voastra Regala Printesa Margareta a Romaniei !
    Cu deosebit respect
    E.T.Vandenboer

  2. Marina-Cristiana Rotaru says:

    În secolul al XIX-lea, în Marea Britanie, un analist spunea despre Coroană că este “the dignified part of the Constitution” (partea de demnitate a unei Constituţii, într-o traducere liberă), în timp ce guvernul era partea eficientă. Faptul că multe instituţii primesc decoraţiile Casei Regale a României arată, pe de o parte, seriozitatea şi profesionalismul acestor instituţii. Pe de altă parte, faptul că aceste instituţii primesc cu bucurie însemnele aprecierii regale şi sunt mândre de aceste decoraţii arată prestigiul de care se bucură Casa Regală. Ca sursă a demnităţii statale, Casa Regală devine astfel o instituţie care împrumută din demnitatea şi prestigiul ei celorlalte instituţii pe care le decorează sau cărora le acordă titlul de Furnizor Regal. O decoraţie regală devine astfel o dovadă a respectabilităţii instituţiei respective. Aceasta este una din funcţiile suveranului ca “fons honorum” sau cum spun britanicii, “fountain of honour” (sursă a onorurilor). Casa Regală a României ne reprezintă pe toţi cu demnitate.

    Lector Univ. Dr. Marina-Cristiana Rotaru.

  3. cornelia says:

    Traiasca Majestatile Regale! Casa Regala este protectoarea tarii.

  4. Mirela Iovu says:

    A fost intradevar o seara magica, intr-o atmosfera deosebită si o companie de o înaltă tinuta. Mulțumim Altetei Sale, Principesa
    Margareta a României pentru decorație si pentru dineu. Ma simt mandra si onorata de a fi parte a minunatei familii CEC Bank la ceas aniversar. Inca o data La multi, multi si frumoși ani, plini de realizări mărețe pe măsură istoriei sale de un secol si jumatate. Mirela Iovu, vicepreședinte.

  5. Comentarii pe Facebook (I) says:

    Ilie Lacraru URARI SI MULTE SALUTARI. LUMINA SI BUCURIE,,,,,,,AMIN,,,,
    #
    Constanta Cenusa RESPECT
    #
    Maria Ionita La multi ani, Majestate! La multi ani, CEC Bank!

  6. cornelia says:

    Felicitari si La multi ani CEC BANK SA . Am facut parte din aceasta familie si m-am pensionat. Multumim domnului presedinte Ghetea ca a adus institutia financiara la locul ei de cinste dupa revolutie.

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54888349
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate