Castellon

Am intalnit, la Valencia, pe ministrul local pentru imigratie, dl Rafael Blasco Castany. Insotit de ES dna ambasador Maria Ligor si de consului Romaniei la Castellon de la Plana, dl Liviu Popa, am vorbit despre realitatile comunitatii romanesti din Comunitatea Autonoma Valensiana, despre cooperarea dintre Valencia si comunitatile romanesti, despre accesarea de fonduri europene structurale si despre investitiile spaniole in Romania.

img_3084.jpg

Restul zilei l-am petrecut in orasul Castellon de la Plana unde, printre cei aproximativ 300,000 de locuitori, romanii ocupa prima pozitie a comunitatilor straine, cu cei peste 40,000 de conationali ai nostri care traiesc in oras.

Prima intalnire am avut-o la prefectul Provinciei Castellon, dl Antonio Lorenzo Gorriz, care a multumit Romaniei pentru cetatenii ei care locuiesc la Castellon. El a vorbit despre buna lor integrare si despre aportul lor la economia spaniola, despre activitatile cu caracter educational si cultural pe care le pot dezvolta, in folosul Spaniei, al Romaniei si al Europei.

img_3090.jpg

Am avut doua intalniri cu comunitatile de romani, una la parohia ortodoxa din Castellon si una la o sala de conferinte din oras, unde au venit un mare numar de reprezentanti ai asociatiilor romanilor din localitate.

img_3104.jpg

In dialogul cu ei am vorbit despre identitatea nationala, despre respectabilitatea institutiilor, despre traditie si continuitate, despre libertate si democratie si despre aportul la insanatosirea mentalitatilor din tara al celor care lucreaza si traiesc in afara granitelor Romaniei.
img_3114.jpg

Ca si la Valencia, Zaragoza, Alicante sau Gandia, printre romanii aflati la Castellon se numara intelectuali de valoare, scriitori, ziaristi, medici, profesori sau ingineri. Cu ei, comunitatea romaneasca isi intregeste personalitatea distincta, aducad pe pamant spaniol un model de comunitate romaneasca, uneori mai responsabila civic decat cele de pe teritoriul tarii.

1 comentariu

  1. Rompres, 30 mai 2008 says:

    11:18 Vizita principelui Radu în Spania

    Bucureşti, 30 mai /Rompres/ – Reprezentantul special al Guvernului, principele Radu, s-a aflat, în perioada 25-30 mai, într-o vizită oficială în Spania, în cadrul Iniţiativei ”Europa Regiunilor”, destinată întăririi relaţiilor dintre comunităţile româneşti şi comunităţi europene similare.

    Cu acest prilej, principele Radu a vizitat oraşele Zaragosa, Valencia, Alicante, Gandia şi Castellon de la Plana.

    La Academia Militară din Zaragosa, principele Radu, colonel în Armata Română, a fost primit de conducerea acestei instituţii de învăţământ, în frunte cu generalul Jose-Antonio Alvarez Jimenez, comandantul academiei. Principele Radu a vizitat sălile de curs, laboratoarele şi baza sportivă.

    Tot la Zaragosa, principele Radu a vizitat Palatul Aljaferia, cel mai important muzeu al Comunităţii de Aragon şi, în acelaşi timp, sediul Parlamentului Comunităţii.

    Principele Radu s-a întâlnit cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din provincia Zaragosa, cărora le-a mulţumit pentru curajul lor şi pentru faptul că fac cinste României pe meleaguri străine şi s-a declarat în favoarea parteneriatelor dintre Spania şi România, în special în vederea accesării fondurilor structurale.

    La Valencia, principele Radu s-a întâlnit cu Mar Casanova, director general al Institutului Valensian de Exporturi, care i-a prezentat proiectele pe care le desfăşoară, menţionând că ultimul birou IVEX a fost deschis de curând la Bucureşti. Principele Radu a declarat că va propune Guvernului României crearea acestui tip de instituţii în toate cele opt regiuni de dezvoltare a României. Totodată, reprezentantul special al Guvernului a invitat conducerea IVEX să viziteze Palatul Elisabeta, în cursul lunii iunie, pentru continuarea dialogului şi pentru identificarea celor mai bune soluţii de colaborare, în special pentru atragerea fondurilor structurale.

    De asemenea, principele Radu s-a întâlnit cu Arturo Virosque Ruiz, preşedintele Camerei de Comerţ din regiunea Valencia. Cei doi au discutat despre colaborarea deja existentă dintre Valencia şi anumite regiuni din România, precum şi despre proiectele viitoare ale Camerei de Comerţ din Valencia în relaţia cu regiunile din România.

    Principele Radu s-a mai întâlnit cu Rafael Blasco Castany, consilierul pentru imigraţie al Comunităţii Valenciene. La întâlnire au participat Maria Ligor, ambasadorul României în Spania, şi Liviu Popa, consulul României la Castellon. Principele Radu a mulţumit autorităţilor spaniole pentru felul în care sunt trataţi cetăţenii români şi a invitat oamenii de afaceri spanioli să investească în România şi să dezvolte proiecte economice, sociale şi culturale prin intermediul fondurilor europene.

    La Universitatea din Alicante, principele Radu a discutat cu Begona San Miguel, vice-rectorul pe relaţii internaţionale şi cooperare, căreia i-a prezentat sistemul de educaţie din România şi s-a interesat de posibilităţile de colaborare dintre Universitatea din Alicante şi universităţi similare din România.

    De asemenea, principele Radu s-a întâlnit cu studenţii români şi cu cei spanioli care studiază în limba română la Universitatea din Alicante. Principelui Radu i-a fost prezentat proiectul Trautorom, un software care traduce automat texte şi chiar pagini web din limba română în limba spaniolă. La primăria oraşului Alicante, principele Radu a fost primit de Sonia Castedo, prim-viceprimar al oraşului, cu care a discutat despre posibilitatile concrete de colaborare dintre oraşul Alicante şi un oraş din România.

    La Gandia, reprezentantul special al Guvernului României s-a întâlnit cu primarul Jose Manuel Orengo Pastor, căruia i-a propus realizarea unei iniţiative trilaterale pentru accesarea fondurilor europene, între oraşele Gandia, Focşani şi Plevna (Bulgaria), pentru realizarea unor centre cultural-sportive de mari dimensiuni în toate cele trei oraşe. Apoi, principele Radu a vizitat centrul vechi al oraşului Gandia, Palatul Borgia, Casa de Cultură şi Biblioteca Centrală Municipală, unde există o secţie de carte în limba română.

    În oraşul Castellon, principele Radu, însoţit de consulul Liviu Popa, s-a întâlnit cu subdelegatul guvernului din Castellon de la Plana, Antonio Lorenzo Gorriz. Principele Radu a declarat că vizita în regiunile Spaniei, din cadrul proiectului ”Europa Regiunilor”, este dedicată încercării de a crea punţi de legătură între aceste regiuni şi comunităţi similare din România. Gorriz s-a declarat în favoarea colaborării pe termen mediu şi lung cu România, în special în domeniile economic şi socio-cultural.

    Principele Radu a vizitat Biserica Sfântul Nicolae din Castellon, unde i-a fost prezentat proiectul de construcţie a unei noi biserici ortodoxe pentru comunitatea de români din Castellon. ROMPRES/(AS)

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53409029
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate