Cartea si colegiul

poze-lansare-biblioteca-004.jpg

Principesa Margareta si cu mine am primit astazi la Palat pe toti cei care au raspuns invitatiei de a ne fi alaturi la lansarea volumului “Biblioteca in flacari”. A fost o zi insemnata pentru noi, fiindca volumul acesta nu este un exercitiu de literatura, ci expresia intregii noastre prezente publice in Romania. Leadership-ul regal, ca si angajamentul nostru pe calea reimplinirii identitatii si statalitatii romanesti are, in acest volum, o reflectare cu mult mai acuta, mai directa si, uneori, mai necrutatoare, decat am facut-o noi vreodata, in scris.

poze-lansare-biblioteca-005.jpg

Sunt fericit ca Principesa a avut ragazul, in plinul sau program zilnic, de a-mi sta alaturi la intalnirea cu Rasvan Popescu, profesorul Tanasoca, Dinu Zamfirescu, Marilena Rotaru, Marcel Iures, Stere Farmache, generalul Eugen Badalan, maestrul Valentin Zamfirescu si maestrul Stefan Caltia, Teodora Stanciu, Diana Mandache, Ion M. Ionita, Valentin Popescu si Sultana Gagea de la Colegiul INFORR, Andrei si Alex Muraru, ca si alte personalitati din viata economica si cultura, mediatica si financiara a tarii.

poze-lansare-biblioteca-033.jpg

A fost un privilegiu sa-l avem din nou pe Silviu Lupescu printre noi. Polirom este unul dintre cele mai solide si inspirate motive de mandrie din ultimii 17 ani. Constructia culturala si civica realizata de dl Lupescu si de editura sa au devenit notorii. Este al treilea volum al Casei Regale editat de ei si, de fiecare data, este o placere sa colaboram. Dl Lupescu a avut, de altfel, un cuvant introductiv cuprinzator, subtil si franc, plin de generozitate si de pertinenta.

In cursul dupa-amiezii am mers la Colegiul National de Aparare unde am tinut un curs de leadership in fata tinerilor cursanti proveniti, ca in fiecare an, din institutiile centrale ale statului, din societatea civila, mediul de afaceri, mass-media.

img_6897.jpg

De data aceasta a fost o intalnire speciala. Ospitalitatea si buna-credinta a locului imi sunt familiare. De asemenea, felul in care Iulian Fota, directorul Colegiului, primeste conferentiarii este mereu ireprosabil. Dar, poate pentru ca astazi lansasem volumul-indreptar al “micului tratat de regalitate in republica”, imaginea unei sali pline ochi cu tineri lideri, dintre care multi vor duce Romania pe umeri, in urmatorii 30 de ani, m-a impresionat mult.

img_6901.jpg

De altfel, prelegerea ca si dialogul ce i-a urmat au fost pasionante. Un anume fel profund, responsabil, dar si sensibil si respectuos a “guvernat” dupa-amiaza aceasta. La final am schimbat cateva cuvinte, urandu-ne unii altora sarbatori fericite!

img_6911.jpg

2 comentarii

  1. Rompres, 27 noiembrie 2007 says:

    15:18 Volumul ”Biblioteca în flăcări’ lansat de Principele Radu

    Bucureşti, 27 nov /Rompres/ – Principele Radu de Hohenzollern-Veringen a lansat marţi, la Palatul Elisabeta, volumul ‘Biblioteca în flăcări. Mic tratat de regalitate în republică’, apărut la Editura Polirom.

    Volumul cuprinde o serie de eseuri în care autorul vorbeşte despre modelul de lider bazat pe valorile Casei Regale, un exemplu de urmat necesar pentru societatea actuală a României europene.

    ‘ ‘Biblioteca în flăcări’ ilustrează un tip complementar de leadership, în România devenită – instituţional – europeană: un mod regal de a fi lider, de a avea putere nu prin bani, prin politică ori prin trusturi de presă, ci prin forţa exemplului personal, prin spiritul de răspundere, prin loialitatea faţă de ţară, prin generozitate şi îndeplinirea rolului de model în societate. Toate acestea nu sub semnul datoriei civice sau al vocaţiei istorice, ci al unui fel peren de a reprezenta statalitatea şi identitatea românească. Şi, mai presus de toate, din respect pentru viaţa românească şi cea europeană, în general, care nu se limitează, în realitate, la îngustimea tragicomică a unora dintre cei care ne conduc din punct de vedere politic’, a spus Principele Radu.

    El a arătat că titlul face trimitere la incendiul bibliotecii lui Carol I din zilele Revoluţiei din decembrie 1989, când s-au făcut scrum peste 500.000 de volume şi manuscrise nepreţuite, într-un moment când, tocmai ieşită de sub întunericul dictaturii, societatea românească ar fi avut nevoie de această comoară culturală ţinută sub lacăt peste 40 de ani.

    ‘În momentul în care oamenii au înţeles că patriotismul se măsoară în infrastructură, profesionalism, instituţii puternice, atunci când au înţeles că rolul de model este tot atât de necesar ca şi parlamentarismul, că puterea exemplului personal este tot atât de valoroasă ca şi prosperitatea, când oamenii au simţit pe pielea lor că legitimitatea dată de voturi nu înlocuieşte mândria, ci că, uneori, o ucide, când oamenii au intuit că inteligenţa corifeilor societăţii civile nu ţine loc de generozitate şi că abilitatea politică nu poate suplini loialitatea, atunci au început să reconstruiască pereţii arşi de ruşine ai bibliotecii lui Carol I, pe care l-au declarat al doilea mare român al tuturor timpurilor’, afirmă Principele Radu în eseul scris după ce a participat la ceremonia de inaugurare a amfiteatrului bibliotecii ridicate de Carol I, text ce se regăseşte în volum.

    ‘Am înţeles că pereţii unei clădiri pot fi bucăţi de geopolitică. Am mai înţeles că ‘Viziunea pe 30 de ani pentru România’ pe care am alcătuit-o împreună cu Principesa Margareta este, poate, mai importantă decât am crezut noi, atunci când am scris-o. Prezenţa noastră în ţară, la Palatul Elisabeta, nu este o întâmplare, o abilitate politică ori o alternativă monarhică. Este ‘mirabila’ circumstanţă istorică în care regalitatea primeşte în dar şansa de a fi din nou utilă’, a menţionat Principele Radu.

    ‘Principele Radu de Hohenzollern-Veringen atinge în acest volum performanţa rară de a îmbina darul evocării plastice a unor personaje istorice cu spiritul analitic al cercetătorului sferei politice. Concluzia pe care volumul o transmite cititorului este că, în România de după căderea regimului comunist, regalitatea are şansa incontestabilă de a-şi dovedi din nou utilitatea şi că va fi capabilă să-şi folosească această şansă pentru binele naţional’, menţionează în prefaţa cărţii şi cunoscutul politolog Anneli Ute Gabanyi.

    În volum se regăsesc unele eseuri despre exemplele de devotament ale reginelor Maria, Elena şi Ana, despre România europeană, impresii şi concluzii despre modelele de urmat de societatea românească la care Principele Radu ajunge în urma călătoriilor întreprinse în calitate de Reprezentant Special al Guvernului României.

    Principele Radu a mai publicat volumele ‘Dincolo de mască (1997)’, ‘Ana a României. Un război, un exil, o viaţă (2000, 2005), ‘Mihai al României’ (2001), ‘Kildine’ (traducerea românească a cărţii de poveşti a reginei Maria a României) (2003), ‘Şapte’ (2003), ‘The Royal Family of Romania’ (2004), ‘Palatul Elisabeta’ (2006), ‘Europa din noi. Regalitatea şi democraţia-spectacol’ (2005). ROMPRES/(Marius Frăţilă)

  2. Av. Alexandru Jadaneant says:

    Alteta Voastra,

    cu multa bucurie am inceput sa citesc ultimul volum pe care il semnati. Cu gandul am fost alaturi de lansarea de la Bucuresti. Sunt insa convins ca in orice parte a tarii, lansarea se va bucura de succes si dialogul purtat cu cititorii va fi unul de bun augur.

    Am sa-mi permit sa va trimit, dupa ce termin lectura cartii, unele impresii.

    Cu fidelitate,

    Alex. Jadaneant

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53922856
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate