Canterbury și Londra, 1 mai 2007

Canterbury, intre universitate, economie si catedrala

Dis-de-dimineata, pe un soare stralucitor, cu o natura plina de frunze translucide, am mers la Universitatea Kent din Canterbury pentru o vizita de o zi intreaga, care a cuprins o conferinta si un dialog cu studentii, masteranzii, doctoranzii si profesorii de la Business School, un pranz cu gazdele si comunitatea romaneasca, precum si o vizita la laboratorul de fizica optica, de valoare mondiala, condus de profesorul roman Adrian Podoleanu.

A fost posibil acest periplu gratie doamnei Raduta Matache, ambasador ad-interim al Romaniei la Londra, unul din cei mai competenti si mai discreti diplomati romani si a doamnei Anne-Marie Martin, director executiv al Camerei de Comert Romano-Britanice. O serie de personalitati din conducerea Universitatii Kent au fost prezente la intalnire, care a fost plina de simboluri imbucuratoare. Universitatea se afla alaturi de catedrala din asezarea urbana Canterbury (40.000 de locuitori), celebra prin faptul ca reprezinta sediul arhiepiscopiei condusa de cel mai inalt cleric al bisericii anglicane din Marea Britanie. Apoi, combinatia de educatie (universitatea) cu spiritualitate si crestinism (arhiepiscopia de Canterbury) si economia (gazdele mele erau profesorii si studentii de la Business School) m-au facut sa remarc, in deschiderea conferintei faptul ca cele trei elemente sunt valori care contribuie la identitate nationala, pe langa contributia la prosperitate si democratie.

Dialogul cu studentii si profesorii, pranzul ce a urmat, impreuna cu ziaristi, diplomati, consilieri locali din Canterbury, oameni de arta, cercetatori stiintifici si oameni de afaceri, iar in final, intalnirea cu comunitatea romaneasca si vizitarea laboratorului de fizica optica au fost fiecare in parte, un privilegiu.

Ideile s-au succedat, amestecate cu interventii legate de mediul de afaceri din Romania, intrebari, propuneri de colaborare cu diverse institutii si organizatii romanesti. Atat ambasada Romaniei cat si Camera de Comert Romano-Britanica erau fericite ca pot pleca de la intalnire cu atatea proiecte comune si tot atatea sperante de reusita in aceasta “batalie” a Europei regiunilor.

Am fost mandru sa ma intalnesc, intr-o sala a universitatii, cu reprenzentantii micii dar stralucitei comunitati romanesti. Profesori si studenti, doctoranzi si cercetatori, ei sunt o elita a Europei. Nu pot reproduce aici numele fiecaruia, dar sper ca vor citi aceasta pagina de jurnal si ca vor contribui la ea.

A fost o zi fericita, pentru toate motivele expuse mai sus, plus inca unul: fiecare din aceste intalniri dovedesc importanta si oportunitatea, utilitatea si caracterul unic al leadership-ului inspirat pe care il reprezinta Casa Regala. Sentimentul acesta de nedescris al armoniei faptelor publice, combinat cu darul de a fi util societatii din care faci parte, sunt doua din sursele care dau putere de a face fata prezentului.

Londra, 1 mai

In seara zilei de 1 mai, la resedinta de la Belgrave Square a avut loc o seara romaneasca de o insemnatate aparte. Regele Mihai si Regina Ana, insotiti de Principesa Margareta si de mine, alaturi de Principesa Elena si Alexander Nixon, am fost invitatii unui dineu oficial organizat de misiunea diplomatica romana in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord. Au participat ministrul pentru Europa din guvernul Tony Blair, The Rt Hon Geoff Hoon MP, ambasadorul Germaniei in Marea Britanie, ES dl Wolfgang Ischinger, Dl Roland Rudd, preedinte al organizatiei Business for New Europe, generalul maior K H Cima, guvernatorul Turnului Londrei, dl Brian Davis, presedintele Camerei de Comert Romano-Britanice, Andrew Popper, seful Casei Majestatii Sale Regelui, dna Anne-Marie Martin, Chief Executive Officer la Camera de Comert Romano-Britanica, judecatorul Richard Hone, dr. Jonathan Eyal, director de studii la Royal United Service Institution, dl Ilie Bolojan, secretarul general al Guvernului Romaniei, ambasadorul Mihnea Constantinescu, dna Virginia Gheorghiu, director la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, precum si dna Raduta Matache, insarcinat cu afaceri a.i. al Romaniei la Londra.

Intalnirea a oferit ocazia de a multumi personalitatilor prezente pentru efortul lor sustinut in promovarea Romaniei in Uniunea Europeana, pentru sprijinul continuu al tarii noastre in domeniile economic, politic, militar si cultural. Romania a avut mult de castigat din fidelitatea si increderea acestor personalitati si acest lucru a fost pus in evidenta de dineul de la ambasada Romaniei. Dupa gala Fundatiei de ieri seara, evenimentul de astazi a adus un plus de relevanta si de respectabilitate Romaniei in capitala britanica si in Europa.

belgrave010507-81.jpg belgrave010507-41.jpg belgrave010507-181.jpg
belgrave010507-187.jpg kent010507-001-20.jpg kent010507-001-72.jpg
kent010507-001-94.jpg kent010507-001-131.jpg kent010507-001-138.jpg

1 comentariu

  1. Florin Aciu says:

    Buna ziua.
    Numele meu este Florin Aciu si sunt Student al Universitatii din Kent ( de fapt ma apropii de finalizarea cursului MBA).
    Vreau ca toata lumea sa stie ca aceasta zi de 1 Mai are acum o semnificatie dubla pentru mine. Prima este aceea ca este Ziua Muncii, iar a doua este ca va fii o zi de neutaitat in care am avut deosebita onoare de a il intalni personal pe Altetea Sa Radu.
    De asemenea am avut onoarea sa cunosc multi alti oameni inteligenti alaturi de care am petrecut o zi minunata.
    Vreau sa le multumesc si sa ii felicit pe toti cei implicati in organizarea acestei intalniri de neuitat.

    Cu respect,
    Florin Aciu

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53973503
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate