Caminul creat de Regina Elena

Zilele aceastea, Principesa Margareta a participat la mai multe intalniri legate de procesul migalos si anevoios de refacere a Castelului. In afara de cladirea propriu-zisa, care este solida si bine gandita de cei care au construit-o, cei care au administrat aceasta proprietate furata au produs un mare numar de stricaciuni, unele iremediabile. Refacerea a ceea ce a fost distrus inauntru si deteriorat in afara va dura inca doi ani de zile.

img_4448.jpg

Principesa doreste ca materialele de constructie folosite sa fie cele din anul 1943, produse naturale precum var si nisip, lemn si tigla, etc. De la instalatia electrica pana la dusumele, de la usi si ferestre pana la ziduri si tencuiala, totul trebuie refacut exact asa cum a fost creat de Regina Elena.

img_4451.jpg

Desigur, atunci cand constructia va fi complet renovata, inauntru si afara, va fi nevoie de bani si de rabdare, de talent si de entuziasm, pentru a reface tot mobilierul, modest dar autentic, pe care Regina-mama l-a ales pentru caminul fiului ei. Tot ce a fost in casa a fost fie furat, fie distrus. Ca de altfel, tot ce a fost autentic si legitim in acei durerosi ani ai istoriei noastre.

img_4452.jpg

Fiindca lucrul implica arhitecti, botanisti, decoratori interiori, constructori, lemnari, parchetari, electricieni si tot soiul de alti specialisti, unii mai necesari decat altii, o descriere a efortului de la Savarsin este greu de facut, in mod complet.

img_4454.jpg

Este vorba despre viziunea si dedicatia Principesei Margareta, ca un legamant, de a reda familiei si Romaniei acest model de frumusete si demnitate creat de bunica sa.
img_4449.jpg

6 comentarii

  1. C.-D. Negut says:

    Alteta Regala,

    Profit de aceasta posibilitate pentru a va semnala incercarea de distrugere a monumentului istoric “Pasagiului Victoria”, pe locul caruia se va ridica o cladire cu 17 etaje. Mai multe informatii pot fi gasite in acest articol publicat in Gardianul:
    http://www.gardianul.ro/index.php?pag=nw&id=118983&p=smecherii-din-imobiliare-vor-sa-darame-monumentul-istoric-pasagiul-victoria.html

    S-a conceput o scrisoare de protest care poate fi citita aici:
    http://rapireadinserai.blogspot.com/2008/08/n-chestiunea-pasagiului-9-propunere-de.html , dar, existand temerea ca acest demers ar putea fi insuficient,
    va rog sa binevoiti a lua in considerare actul barbar de demolare a unuia dintre putinele monumente istorice care au supravietuit chiar si perioadei ceusiste, demolare care, daca va fi dusa la un “bun” sfarsit, va fi spre paguba intregului regat si a romanilor de pretutindeni.

    In speranta ca se va gasi o solutie legala pentru a impiedica invaziile noilor barbari,
    O rog pe Excelenta Vostra sa binevoiasca a primi asigurarea consideratiunii celei mai inalte.

  2. Dietmar Melzer says:

    Alteta sa principesa Margareta & principe Radu,

    mä bucurä foarte mult cä existä mäcar aceste fotografii vechi din archiva albumului de fotografii regale si personale. Aceste fotografii sänt documente istorice si importante pentru a putea restaura acest frumos castel de la Sävärsin din Banat.
    Prin institutii si firme romänesti s-au sträine, budgete europene si cu ajutorul acestor fotografii vechi si a unor prieteni din familiile regale europene se poate reface acest castel frumos din Sävärsin. Sincer sä spun, cä n-am stiut, cä existä acest castel in Banat al casei regale romänesti.
    Vä doresc mult succes, pentru a putea reface acest castel frumos.
    Cu mult respect si stimä,
    Dietmar Melzer
    -Germania/Deutschland-

  3. Dietmar Melzer says:

    Mä intreb: “Nu se poate reconstrui palatul de la Sävärsin prin fondatia Mihai Eminescu-Trust, fondatia principelui englez Charles of Wales?”
    Vä rog frumos, sä mä scuzati, dacä ideea mea nu este atribuitä.
    Cu drag,
    Dietmar Melzer
    -Germania/Deutschland-
    P.S. Este foarte greu, a reconstrui si de a retine fortificatiile strämosiilor mei, a sasiilor din Transilvania, fiindcä nu existä o asociatie romäneascä de restaurare, mä refer la Denkmalschutz, cum deja existä in Germania. Prin asociatia sasiilor din germania am putut instala mäcar un birou in Sibiu, pentru a vedea si consulta greutätiile acestor biserici si fortifictii a sasiilor germani din trasilvania.

  4. Marina Rotaru says:

    Alteta Voastra,

    Refacerea Castelului Savarsin si a Domeniului Regal Savarsin este imperios necesara. Succesul acestui proiect va fi o dovada clara ca romanii incep sa isi recupereze valorile autentice de care au fost cu violenta deposedati.
    Efortul Altetei Sale Regale Principesa Margareta de a restaura castelul astfel incat acesta sa arate intocmai ca pe vremea Reginei Mama Elena, inlocuind toate materialele de constructie folosite de comunisti, de la instalatia electrica pana la ziduri si tencuiala, nu este un moft. Poate ca multi s-ar putea intreba de ce este nevoie de schimbarea tencuielii, a caramizilor, a tiglelor. N-ar fi acesta un lucru inutil? Categoric nu. Pentru ca efortul Principesei este unul asumat intr-o maniera responsabila si aproape sisifica.
    In primul rand, este vorba de un exemplu de restaurare profesionista. Se stie ca in activitatea de restaurare, unul din principiile esentiale este acela de a folosi, pe cat posibil, materialele autentice.
    Pentru mine personal, inlocuirea lucrurilor facute de comunisti cu cele facute de Regina Mama Elena sau dupa planurile Reginei Mama capata si conotatia unei exorcizari a raului, a unei purificari, fara de care nu poti intra in armonie cu locul respectiv, cu mostenirea lui si, in final, cu tine insuti.
    Munca la care s-a angajat Principesa, asumandu-si greutatile si piedicile are si o alta semnificatie: reprezinta o reintoarcere la radacini, o cautare si regasire a unei identitati, nu numai pentru Principesa, dar si pentru noi ca neam. Inseamna redescoperirea unor inaintasi care au lasat in urma lor dovezi clare de frumos, armonie, bun gust, civilizatie, intr-un cuvant.
    Dorinta Principesei Margareta de a restaura castelul pana in cel mai mic detaliu nu poate fi o toana. Pe cand eram in clasa a VII-a, am primit o lectie de istorie cum nu mai primisem niciodata la scoala. In 1991, un grup de fosti aviatori britanici si americani a vizitat Ploiestiul. Mama mea, profesoara de engleza, le-a fost translator si i-a insotit peste tot. Ei fusesera piloti pe avioanele care au bombardat Ploiestiul si rafinariile din jurul lui in timpul operatiunii Tidal Wave. revenisera la Ploiesti in 1991 pentru a recupera ramasite ale aparatelor de zbor cazute in jurul orasului. Au gasit chiar si o curea si au putut afla cui apartinuse dupa un numar de inregistrare inscriptionat pe catarama. La Margineni, in judetul Prahova, au gasit un capac de fantana confectionat din rezervorul unui bombardier. Le-au cumparat si le-au luat cu ei. Acesti fosti piloti, acum oameni in jurul varstei de 70-80 de ani, doreau sa organizeze o expozitie itineranta cu ocazia aniversarii a 50 de ani de la terminarea celui de Al Doilea razboi Mondial. Scopul lor era de a explica tinerilor ce s-a intamplat cu adevarat in lume in urma cu aproximativ jumatate de secol si sa-i faca pe acestia sa creada. Adunau, prin urmare, orice dovezi care sa indice trecerea lor pe acolo, o parte a propriei lor istorii. Sa ni se mai para acum o extravaganta gestul Principesei de a recupera bucatica cu bucatica din castel si de a le repune la locul lor?
    Asadar, gestul Principesei de a se reintoarce la Castel si de a-l vedea recladit este expresia normalitatii. Este normal, in legea firii, ca nepoata sa se intoarca in casa bunicii si s-o salveze de la ruina si uitare si sa-i redea spiritul. Aici este vorba si de un efort enorm, pe cat de constient asumat pe atat de dureros de a reinnoda capetele, de a recladi o continuitate de care noi, romanii, nu prea am avut parte.
    Am incredere ca Savarsinul isi va regasi matca. Spiritul unui loc construit cu atata dragoste si devotament nu poate sa dispara in eter. Am convingerea ca Alteta Sa Regala Principesa Margareta va scoate la lumina acest spirit si ii va reda Castelului frumusetea si distinctia de alta data.

  5. Multumiri Casei Regale a Romaniei! says:

    .
    “De îndată ce o ideea adevărată ne-a intrat în minte,
    ea aruncă o lumină care ne face să vedem o mulţime de alte lucruri
    pe care mai înainte nici nu le zăream.”
    (Francois-Rene de Chateaubriand)

  6. elena haddad says:

    Alteta Margareta
    Dumnezeu sa va binecuvanteze pentru ceea ce faceti si doriti sa faceti pentru poporul roman. Ruga mea este sa terminati cu bine lucrarile de la castel, ca astfel romanii sa se trezeasca si sa se regaseasca .Suntem noi oare demni de dragostea care ne-o purtati?

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53975602
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate