Camerata Regală, concertul inaugural
Duminică, 13 decembrie, seara, în sala mare a Universității Naționale de Muzică din București a avut loc un eveniment plin de semnificații și de valoare. Asociația Studenților din Universitate și, cu precădere, șase dintre tinerii muzicieni români studenți și proaspăt absolvenți au fondat “Camerata Regală”, o orchestră de cameră studențească, formată din 21 de membri, la care se adaugă dirijorul și un număr de muzicieni, alții decât instrumentiștii. Tinerii de la Universitatea Națională de Muzică urmează o veche și glorioasă tradiție românească. În plus, așezarea lor împreună, într-o orchestră, le dezvoltă în mod armonios și complementar o multitudine de calități necesare viitoarei lor cariere. Am primit cu mare speranță și cu încredere vestea fondării orchestrei și propunerea de a-i acorda înaltul patronaj. Faptul că, în acest moment confuz și descurajant al vieții publice românești, tânăra generație dă o discretă, dar fermă, lecție de profesionalism, altruism, sens al istoriei și înalt simț moral este binefăcător. Voi încerca, încă din ianuarie 2010, să în ajut pe cât pot în primii lor pași publici. Sunt sigur că veți mai auzi de Camerata Regală. Rectorul Universității, care le-a pus la dispoziție cu generozitate sala mare pentru primul lor concert, mi-a spus că selecția pentru orchestră a fost foarte riguroasă și că, astfel, calitatea membrilor ei este de primă mână. Studenții au dat dovadă de ospitalitate și delicatețe sufletească ieșite din comun. Au fost gazde atente și generoase, au făcut mari sacrificii financiare (inclusiv pentru închirierea costumelor de scenă pentru o seară) și, mai important decât orice, au cântat minunat. Repertoriul ales a fost exclusiv românesc: George Enescu, Constantin Silvestri, Paul Constantinescu. A fost cel mai frumos dar pe care îl puteam primi de Crăciun. Talentul și pasiunea lor înfocată pentru muzică într-o Românie demnă este o bună carte de vizită pentru anul 2010.
|
Alteta Voastra Regala,
*
“Radacina convingerilor este experienta”.
(Felicite de Genlis)
* *
“OAMENII VAD CEEA CE SUNT PREGATITI SA VADA”.
(R.W.Emerson)
*
SUNTEM ALATURI DE SATISFACTIILE CASEI REGALE
SI ASTEPTAM CU NERABDARE PUBLICAREA PE BLOG
A PROGRAMARII SPECTACOLELOR PUBLICE VIITOARE,
DIN TARA SI DIN FIECARE COLT DE LUME ROMANESC,
(IN MIJLOCUL SPIRITULUI ROMANESC AL DIASPOREI).
.
SA FIE INTR-UN CEAS BUN !
O analiza a crizei prin care Romania trece, efectuata fara excese partinice si din perspectiva mult mai larga a evolutiei socio-economice la scara globala, pune in evidenta, ca factor generator, insasi evolutia Omului. Nu este doar o criza economica sau educationala sa zicem, ci una a “metamorfozei” prin care Omenirea va trebui sa treaca pentru a Supravietui! De la epoca industriala bazata pe eficienta si productie materiala, tangibila, omenirea trebuie sa forteze saltul catre o Societate a Cunoasterii, bazata pe creativitate, pe inovativitate. Ori, aceasta trecere implica dezvoltarea INTUITIEI si intelegerea ARMONIEI, ca factori fundamentali ai sustenabilitatii omenirii in aceasta etapa de dezvoltare tehnologica exploziva. Acest fapt nu se poate face in absenta culturii, a promovarii valorilor generatoare de frumos si bucurie autentica! Asa ca, in contextul intelegerii profunde a faptului ca OMENIREA are O MENIRE, iar menirea este evident spirituala, asemenea evenimente devin de importanta strategica, sinonoma cu munca pentru dezvoltare durabila si imbunatatirea calitatii vietii, munca despre care, clasa politica, de cele mai multe ori doar vorbeste. In numele tinerilor ce au evoluat pe prestigioasa scena, va multumesc personal pentru implicare.
Un spectacol minunat.
Probabil ca mai toti dintre voi ati citit cartea lui Dan Puric: “Cine suntem”. Va rog totusi sa aveti bunatatea de-a mai “suporta” un citat din ea, absolut necesar celor ce vreau sa va scriu:
“Eu nu pot sa ma duc la biserica, spunea, firesc, un fost tortionar, devenit intre timp un simplu pensionar pasnic. “Nu ma duc pentru ca pe mine nu ma poate ierta Dumnezeu! N-are cum sa ma ierte! Eu omoram zilnic opt sau noua tineri dupa ce ii torturam. Astia…, Coposu, Tutea, sunt nimic pe linga tinerii si personalitatile de valoare pe care le-am omorit. Asa ca Dumnezeu n-are cum sa ma ierte.”(interviu cu tortionarul Tandara).”
Cu cine credeti ca a votat nenorocitul asta?
Asadar, asta-i comunismul! In Timisoara s-a repetat, in alte conditii, acelasi scenariu, in Bucuresti, de asemenea. Mineriada a distrus alti tineri, dupa aceleasi metode!
Unde hoinaresc sufletele miilor, sutelor de mii de OAMENI ucisi in torturi nemaipomenite? Nu striga ele in piepturile voastre? Sufletele acestor sfinti gem in fiece roman frumos: “Vrem dreptate, nu vrem razbunare, vrem justitie!” Le auziti? Sau frica si ciupeala ne-a facut si surzi, ca orbi stam noi asa cam de vreo 55 de ani!?!…
Flacaii astia pragmatici, nemernicii astia oportunisti, criminalii astia parveniti, hotii astia impostori huzuresc de bine, ne dau lectii si ne pun la colt. Ei pe noi! Obraznicia ticaloasa n-are limite! Se tem de procese, de parca ar fi nevoie de proces? Faptele vietii lor sunt ca si adevarul absolut: n-are nevoie de demonstratie!
La Revolutia noastra si lovitura lor de stat aveam 20 de ani. Pe atunci nu stiam de toate crimele ordinare savirsite de copiii lui Scaraosky, dar sufletul meu curat simtea ca ceva e (vorba lui Hamlet) putred in tot ceea ce se intimpla si in tot ce facea alesul lor. Acum numai cine nu vrea, nu vede adevarul! Sau cine are interes sa nu-l vada!…
In decembrie 1989 nu au fost omoriti doar oameni-sfinti, a fost ucis fara mila visul poporului roman! Imi amintesc cum toti strigam si saream de bucurie, bucurie adevarata, cinstita si nespus de frumoasa. Dupa vreo 3 zile visul a inceput sa se destrame si in locul lui ne-am trezit cu un cosmar scirbos prin perversitatea si ipocrizia lui.
In decembrie visam o Romanie ce sta cu fruntea sus alaturi de orice tara civilizata din Europa, visam, imi imaginam… si ce-a devenit Romania? Ultima tara din Europa, chiar tarile bananiere din Africa au un nivel de dezvoltare si de trai mai de doamne ajuta ca al Romaniei!
Suntem pe primul loc in Europa in ceea ce priveste coruptia si hemoragia de bani (bani ce ajung ca prin minune, ei stiu doar cum, in buzunarul flacailor). Si doar locul al doilea la prostitutie…
Astea sunt realizarile echipei lui iliescu! Astea sunt realizarile “omului de bine” si a gastii lui de “, “baroni”, “moguli”, securisti, de ticalosi!
Iar noi? Noi ne tirim pe burta prin sirma ghimpata, iar in momentele de “relaxare” ni se ofera placerea de-a afla de cei 300 de miliardari al Romaniei! Toti extraterestri, imaculati si onesti, foarte mindri de-a fi fost smecheri, adica, pentru nivelul lor, “inteligenti”.
Cit ii vom mai rabda?
Cit de mult inseamna: indeajuns, gata?
Un american, daca il pisti de un deget, scoate pistolul si good – bye. Astia ne-au taiat picioarele si miinile, ne-au scos si dintii si ochiii – multora la propriu- si parca tot nu au facut indeajuns! Parca s-ar mai putea rabda…
E timpul de-a ne stapini vocatia esecului si de-a ne smulgem “din aceasta mare de amar” (Dan Puric). Ca doar asa sufletele sfintilor poporului roman ne vor nu numai calauzi, ceea ce ei tainic si fac, dar ne vor si lumina! Iar spurcata Golgota a neamului romanesc uita pe veci va fi, Romania redevenind Gradina Maicii Domnului, tara “umilita de istorie, dar inaltata de Dumnezeu!”(Dan Puric)
Asa sa ne ajute Dumnezeu! Craciun fericit Romaniei mele!
Camerata Regala invitată la Jurnalul TVR Cultural in ziua Concertului Inaugural.
http://www.youtube.com/watch?v=VyIsBI1gsCQ
Camerata Regala invitată la Jurnalul TVR Cultural in ziua Concertului Inaugural.
http://www.youtube.com/watch?v=BFu9Cf-L-JM
[…] un concert în Sala Regilor, urmat de o recepţie în Sufrageria mare a Palatului Elisabeta. Camerata Regală a fost creată la iniţiativa studenţilor muzicieni în decembrie 2009 şi se bucură de Înaltul […]
[…] Zilele trecute, Alteța Sa Regală Principele Radu a primit la Palatul Elisabeta pe violonistul Radu Chișu, directorul Cameratei Regale. Orchestra, aflată sub Înaltul Patronaj al Principelui Radu încă de la înființare, împlinește în ziua de 13 decembrie un deceniu de existență și de fructuoasă activitate. […]