British Council 70

In Sala Regilor, aseara, Principesa Margareta si cu mine am gazduit cea de-a 90-a Seara a Palatului Elisabeta. Ocazia a fost prilejuita de jubileul de 70 de ani al organizatiei British Council Romania.

In timpul domniei Regelui Carol al II-lea, organizatia British Council si-a deschis o filiala in Romania, in anul 1938. Bucurestiul a fost unul dintre primele cinci orase din lume in care s-a deschis un birou British Council, alaturi de Atena, Alexandria, Cairo si Lisabona.

britishcouncillarge.jpg

Inainte de 1989, British Council a functionat ca sectie culturala a Ambasadei Marii Britanii, avand sediul intr-o mica anexa din gradina ambasadei si un personal format din doar patru angajati: doi englezi si doi romani.

Datorita enormei cereri de informatie despre Marea Britanie si de expertiza britanica aparute in urma deschiderii Romaniei, in 1990 Consiliul Britanic a capatat identitate proprie si si-a stabilit sediul intr-o frumoasa vila in centrul Bucurestiului.

Incepand cu 1990 British Council a stabilit relatii de parteneriat cu institutii locale si si-a dezvoltat activitatea regionala in Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Sibiu si Timisoara.

In anul 2000, sediul proaspat restaurat, caruia i s-a adaugat cladirea Centrului de predare a limbii engleze, a fost redeschis oficial de catre Alteta Sa Regala Principesa Anne a Marii Britanii si de presedintele de atunci al Romaniei, domnul Emil Constantinescu.

In 2003 s-a inaugurat noul Centru British Council din Iasi.

Pe 18 ianuarie 2007 s-a inaugurat Network Central, noua cladire din complexul British Council din Bucuresti, in prezenta presedintelui British Council, Lordul Neil Kinnock.

Casa Regala a sprijinit multe dintre proiectele importante ale organizatiei, mai ales cel dedicat tinerilor lumii, initiati in anul 2007 si numit „Living Together”. Am avut placerea de a participa, de asemenea, in martie 2007, la intalnirea la varf mondiala a organizatiei, The British Council World Summit. Principesa si cu mine vom lua parte, in anul 2009, la mai multe proiecte europene ale organizatiei, mai ales in tarile invecinate cu Romania.

1 comentariu

  1. Agerpres, 10 decembrie 2008 says:

    10 Dec British Council, şapte decenii de activitate în România

    Bucureşti, 10 dec /Agerpres/ – Principesa Margareta si Principele Radu a apreciat, miercuri seara, la ceremonia marcării a 70 de ani de existenţă şi activitate în România a British Council, desfăşurată la Palatul Elisabeta, că instituţia aniversată reprezintă unul dintre vârfurile de lance ale schimbărilor din ţările est-europene şi în special din România.

    ‘British Council s-a aflat în prima linie a acestor schimbări profunde pe care România le-a traversat în ultimii ani, prin susţinerea unor proiecte fundamentale din domeniile învăţământului, culturii, academic sau economic’, a spus principele Radu.

    Acesta a evidenţiat legătura directă dintre Casa Regală şi British Council, cele două instituţii împărţind valori comune până la identitate.

    La rândul său, principesa Margareta a evidenţiat importanţa British Council în dezvoltarea României, amintind legătura Casei Regale cu Marea Britanie, existentă prin chiar strămoşii săi.

    Liliana Biglou, directorul British Council, a evocat istoria îndelungată a relaţiilor culturale româno-britanice şi a British Council România.

    Directorul British Council a subliniat, în context, oportunităţile create de British Council dezvoltării, în România, a unor programe în domeniul universitar, academic şi de afaceri, prin asigurarea învăţării limbii engleze, a expertizei în diverse domenii, încurajarea creativităţii şi a valorii.

    Un cuvânt din partea conducerii British Council International a rostit, la ceremonie, Cathy Stephens, director Inovaţie şi membru al Comitetului de conducere British Council.

    În spiritul sărbătorilor de iarnă, corul de copii ‘Meloritm’ a interpretat un program de colinde, în limbile română şi engleză.

    La eveniment au fost prezenţi, alături de ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Robin Barnett, alţi reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditaţi la Bucureşti, directori ai centrelor culturale ale ţărilor europene din Capitală, ai mediului universitar, academic, cultural şi de afaceri din ţara noastră. AGERPRES/(Daniel Popescu)

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54887970
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate