Bosforul si Regina Maria

Principesa Margareta si cu mine am fost aseara, la Istanbul, martorii unui moment de emotie si altruism, colorat cu multe intelesuri care, in societatea romaneasca, ne scapa in mod frecvent.

O universitate din Turcia (este adevarat, fost “Colegiu American”) si un institut de cultura (este adevarat, roman), au organizat o expozitie de fotografii si un seminar dedicate personalitatii exceptionale a Reginei Maria a Romaniei. Anul acesta se vor implini, la 18 iulie, 70 de ani de la disparitia sa.

marie02.jpg

Universitatea Bosfor, asezata pe malul marii, in apropierea Cornului de Aur, pe una din colinele orasului Istanbul, a avut ocazia istorica de a gazdui, de trei ori, pe Regina Maria. O data la sfarsitul anilor ‘20 si de doua ori la inceputul anilor ‘30. Merita subliniat, inca de la inceput, curajul si clarviziunea, originalitatea acestei Regine crestine care, in plina perioada misogina si antimonarhista europeana, gaseste de cuviinta sa mearga, insotita de copiii ei, intr-o tara musulmana, aducand astfel la lumina valori precum ecumenismul, pacea, educatia, multiculturalismul, unitatea si cultura, ca baza a civilizatiei. Mai mult, decide sa locuiasca in campusul universitar, dand si mai multa valoare locului si virtutilor lui.

Cu toate acestea, nici o sala de la Uniunea Europeana, din Bruxelles, nu-i poarta numele. Nici al ei, nici al Elisabetei, Carmen Sylva.

marie09.jpg

Am vizitat universitatea de doua ori pana acum, in anii 2005 si 2007. Ultima oara, impreuna cu Alteta Sa Regala Principesa, cu sora ei, Principesa Elena si cu Alexander, sotul Elenei. Pentru o ocazie atat de iesita din comun, Principesa Margareta si cu mine am decis sa facem o prelegere comuna, stand amandoi in fata auditoriului si spunand, rand pe rand, in completare, in armonie, ceea ce credem noi ca a fost, cu adevarat, pentru Romania, pentru Balcani, pentru Europa, Maria a Romaniei.

marieportrait2.jpg

Profesorii de la universitatea Bosfor spun ca Regina obisnuia sa mearga pe jos, de la resedinta ei din campus la cladirile universitatii, pe un drum de pamant batatorit. Acest drum se numeste astazi “cararea Reginei Maria”.

marie19.jpg

Regina Maria a fost un mare lider. Ea a adus Romaniei invigorare si modernism, in toate domeniile. Intr-un anume fel, asa cum Carol I a fost un constructor de stat modern si de institutii, Maria a fost un inspirator de timp modern, influentand politica externa, relatiile internationale, diplomatia, politica interna, economia, cultura, ba chiar si sistemul apararii, avand un rol decisiv in prima conflagratie mondiala, atat in plan teoretic, cat si practic.

marie20.jpg

Vizitele sale la Paris si in SUA sunt cunoscute. In ambele locuri a uimit institutii si oameni, a lasat o “urma geopolitica” in jocul de putere al timpului. Dar Maria a Romaniei a vizitat si alte tari, iar Turcia si Egiptul sunt doar doua dintre ele. Asemenea ei, Carol al II-lea, sub directa influenta a mamei sale, a facut inconjurul lumii in sapte luni, mergand din Grecia, Turcia Egipt, prin Peninsula Arabica si India, apoi Singapore, China si Japonia, trecand apoi Pacificul, traversand SUA si, dupa trecerea Atlanticului, incheind calatoria cu Anglia, Franta, Elvetia si revenind la Bucuresti. Aceasta calatorie a servit Principelui mostenitor de atunci drept ocazie de a duce, in aproape toate tarile lumii, mesajul Romaniei, ca stat suveran si independent, cu o voce distincta in concertul natiunilor.

mariereading.jpg

Regina Maria este creatoarea unui exemplu unic de leadership in Europa timpurilor ei. Acest lucru a ramas complet neexplorat in societatea romaneasca, tot asa cum este inca ignorat de toate universitatile europene. Ar fi nevoie de lucrari de doctorat pe tema influentei ei in consolidarea statului roman, in dezvoltarea si imbogatirea identitatii nationale a tarii, in dezvoltarea culturii, apararii, economiei, politicii si diplomatiei romanesti.

A fost prima femeie care a vorbit in fata Academiei Franceze vreodata. A fost prima femeie primita in randul Academiei de Litere si Arte a Frantei. A cucerit Statele Unite ale Americii cu inteligenta si farmecul ei, punand Romania pe harta. A adus tarii inapoi teritorii dislocate si a facut posibila, prin maternitatea ei, continuarea dinastiei.

marieportrait1.jpg

La Istanbul, pe malul marii, in campusul unei universitati cosmopolite, unde invata studenti din 67 de tari, inclusiv Thailanda, am ascultat aseara pledoaria Principesei mostenitoare Margareta, care spunea despre strabunica ei, Regina Maria cea cu ochi albastri patrunzatori, ca a uimit lumea cu frumusetea, curajul, talentul si farmecul ei zdrobitor.

A avut noroc o anumita tara de pe glob sa se numeasca “tara ei”.

7 comentarii

  1. A.Fagarasanu says:

    Alteta,

    Excelent moment! Cat paradox, aproape carnal, intre gloata politica de la noi, cu oameni de toate culorile manjindu-se si aruncand cu venin si astfel de momente in care se implica Familia Regala. Daca s-ar organiza ceva similar la noi, ar fi doar o ocazie pentru unii trecatori politici de a aparea “pe sticla” pentru cateva clipe si pentru a citi un discurs sterp scris de consilieri.
    Felicitari pentru astfel de momente!

    Cateodata am senzatia ca HAUL dintre oamenii de azi ai Romaniei europene si “zoon polikon” este urias. Vrem ca Romania sa fie o tara normala, Alteta, cu Familia Noastra Regala intre noi, discutand despre viitor, despre bunastare, despre spiritualitate, nu despre dosare, arestari si declaratii politice halucinante. Vrem ca viata romaneasca de azi sa revina la un calm decisiv, sa-si vada de bunastarea si de armonia ei. Citeam zilele trecute la relatarile vizitelor Altetei Voastre prin tara. Imi spuneam in gand: cata modestie, calm si pace. Inconjurat de adolescenti, cu primarul, langa o caruta, la o manastire… Mi-am spus ca asa e normal, e firesc. Astazi, intr-un ziar central, un mascarici national scria un pamflet despre astfel de vizite ale Altetei Voastre. Mi-am zis cu un suras amar: la omu’ sarac, nici boii nu trag…

    A. Fagarasanu

  2. N.N says:

    Regina Maria este, fara indoiala, una dintre cele mai importante figuri ale diplomatiei romanesti din perioada interbelica. Hotarata si convingatoare, sarmanta si frumoasa, Regina Maria a dat Romaniei in 16 ani (22 octombrie 1922-18 iulie 1938) o fata pe care tara nu o avusese poate niciodata. Iubindu-si patria adoptiva, Regina a facut tot ce i-a stat in putinta pentru propasirea cultural-economica a Romaniei, pentru transormarea “vocii Romaniei” intr-un “voce cu ecouri puternice” in intreaga Europa. Exemplu demn de lidership, Regina Maria, este azi, poate mai mult ca niciodata, un model demn de urmat, si mai ales de respectat!

  3. Ionut Sauca says:

    Am citit si eu pamfletul incriminat de dl. Fagarasanu si am ramas uimit de inutilitatea sa; nu are logica si nu conduce catre nicio concluzie; daca lecturarea acestui blog inspira astfel de consideratiuni domnului poet, acesta ori scrie la comanda, ori este “urat la suflet”, mai ales ca nu e prima data cand se situeaza pe astfel de pozitii fata de un membru al Casei Regale. E pacat ca acest om cu asa expunere mare in media, nu poate disemina catre public informatii interesante despre rolul Familiei Regale. Eu, de pilda, sunt placut impresionat de faptul ca Principele Radu a gasit urme ale Regalitatii chiar si in orasele ca Giurgiu, caci in desele mele delegatii prin tara am cautat adesea cladiri emblematice construite inainte de 1947, urme vizibile ale Regalitatii. Am crezut dintotdeauna ca regimul comunist nu a putut sterge complet tot ce s-a realizat in perioada Regilor Romaniei, incercand astfel sa judec eu cu capul meu, pentru mine, daca Regalitatea a insemnat cu adevarat ceva pentru Romania. Mi-am spus ca daca institutiile create in istoria moderna a tarii noastre au putut fi sterse, trebuie totusi sa existe urme perene. Si nu pot sa nu remarc ca stim cu totii ca tov. Nicolae a facut Casa Poporului, dar poate nu toti stim cine a “facut” Arcul de Triumf, Parcul Herastrau sau Cartierul Primaverii, atat de locuit de catre comunisti.

  4. Nicoara Ovidiu says:

    Alteta Voastra!
    Constat cu mahnire ca Romanii,de peste 60 de ani sunt privati de Istorie.De aceea poporul Roman(una din “maretele” realizari ale regimului criminal comunist,continuate de majoritatea epigonilor sai post-decembristi) a devenit un popor amnezic,masa excelenta de manevra pentru o serie de indivizi fara scupule numiti “politicieni”,indiferent de culoarea politica cu care aceste personaje s-or fi vopsit,sau din de ONG-uri mai mult sau mai putin dubioase.
    Eforturile Voastre sunt cu atat mai remarcabile,cu cat va straduiti ca neamul pe care il reprezentati cu onoare ca Principe,sa-si recapete memoria.Un Roman care nu stie ce a reprezentat pentru Romania Regina Maria,de facto nu e Roman ,ci apatrid!(chiar daca are cetatenie romana).
    Si,un Roman nu ar trebui sa uite niciodata(cu atat mai mult un Banatean),ca frontiera cu Serbia de azi i se datoreaza acestei exceptionale Regine,careia faimosul Clemenceau,zis si “Tigrul”,i-a spus:”M-ai invins Doamna!”
    Cu toata consideratia,
    Dr.Nicoara Ovidiu

  5. Diana Mandache says:

    “Robert College” din Istanbul, a fost fondat in 1863 de doi americani, Christopher Robert si Cyrus Hamlin, si este, din cate stiu, unul din cele mai vechi colegii americane fondate in afara granitelor SUA. In perioada cand Regina Maria a vizitat colegiul era vicepresedinte profesorul american George Huntington. Familia Huntington a vizitat Romania la invitatia Marie, lucru consemnat in jurnalul Reginei. La fel de interesanta este lectura jurnalului prof. George Huntington, care consemneaza intr-un stil captivant vizita sa in Romania (28 ianuarie – 10 februarie 1925), jurnal pe care l-am publicat cu zece ani urma in limba engleza.

    La finalul calatoriei sale in Romania, George Huntington scria despre Regina Maria: “we all found her to be a woman of extraordinary lovely character, a most attractive and delightful personality, and as perfect as the world can show. She is less than three older than I, but she treated me in a distinctly motherly, as well as friendly and affectionate way, and I think I gave myself to her more in that attitude, as I might have to our own dear mother. Perhaps it was that frank, friendly, and really affectionate comradeship which her attitude enabled us to give and receive, which made our stay at the palace so endlessly delightful”.

    Dr Diana Mandache

  6. Stire a televiziunii Antena 3 says:

    FOTOGRAFII ALE REGINEI MARIA EXPUSE LA ISTANBUL

    Fotografii ale reginei Maria expuse la IstanbulIstanbulul a găzduit o expoziţie de fotografie dedicată Reginei Maria. Joi seara, în Sala de conferinţe şi holul Rectoratului Universităţii Bosforului din Istanbul, a avut loc un simpozion însoţit de vernisarea unei expoziţii de fotografie a îndrăgitei regine Maria a României. La eveniment au participat Principesa Margareta şi a Prinţul Radu ai României.

    Regina Maria este personalitatea istorică din România cea mai cunoscută şi îndrăgită la Universitatea Bosforului (fostul Robert College american), în campusul căreia regina locuia în timpul vizitelor sale la Istanbul.

    Iniţiativa aparţine Institutului Cultural Român şi a fost organizat cu sprijinul Casei Regale a României şi al Muzeului Castelului Bran.

    Expoziţia de fotografie beneficiază de materiale documentare furnizate de Muzeul Bran şi de Casa Regală, documente ce vor fi ulterior donate Muzeului Bodazici University Cultural Heritage.

    Regina Maria a României, născută Marie Alexandra Victoria, din Casa de Saxa-Coburg şi Gotha, a fost mare prinţesă a Marii Britanii şi Irlandei, consoarta regelui Ferdinand şi regină a României. A fost nepoata reginei Victoria a Marii Britanii.

    Supranumită de popor “Mama răniţilor”, “Regina-soldat”, Maria a dat dovadă de bravură în timpul Primului Război Mondial, când, alături de doamnele de la curte a lucrat direct pe front în spitale de campanie sau a coordonat activitatea unei fundaţii de caritate.

  7. Gabriel Adrian Ferrari says:

    Natiunea care nu isi gaseste identitatea in Cartea Natiunilor din Biblie este o natiune temporar orbita,dar nu permanent oarba. Romanii nu stiu cine sunt si nici nu au idee despre Regina Maria,despre legaturile ei de rudenie cu 70% din romani,despre rolul ei intr-o misiune de origine Divina menita sa salveze si sa intregeasca neamul romanesc pedepsit mereu pentru religii false care il jignesc pe Creatorul,Legislatorul si Judecatorul Suprem care asteapta de la ei intoarcerea la Religia Adevarata scrisa in Scrolurile Sfinte Originale.Cu stima si respect Gabriel din America

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53978824
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate