Vizită la Universitatea Bilkent din Ankara, aprilie 2007

bilkent-principele-radu-3.jpg
Ankara, The City of Knowledge

In limba turca, “bil” inseamna cunoastere, iar “kent” oras. Asadar, “Bilkent” este “Cetatea cunoasterii”, adica numele unei universitati private din Ankara. Cei 11.000 de studenti ai acestei scoli private de nivel universitar sunt norocosi: au profesori englezi si americani, o biblioteca ce primeste 3 milioane de dolari pe an pentru a achizitiona carti, au o facultate de muzica ce detine o orchestra simfonica proprie si o sala de filarmonica, au hotel si restaurante, un campus cu strazi si alei, intocmai ca un oras, au specialisti din lumea intreaga si expozitii de arta invidiate de tot orasul.

Asadar, atunci cand am spus la Braila si Galati despre proiectul unificarii oraselor de pe Dunare printr-o sosea rapida, iar la Sulina despre un tren electric suspendat, nu eram fantezist, ci prea modest. Altfel cum puteti explica faptul ca Turcia avea acum 5 ani investitii straine de 1 miliard de dolari, iar acum, in 2007, de 20 de miliarde de dolari?

Tara este brazdata de autostrazi si are 100 de miliarde de dolari export, are 81 de universitati si una din cele mai mari cresteri economice ale lumii. Inca o cifra: anul trecut, produsul national brut era de 500 de miliarde de dolari, iar anul acesta este de 900 de miliarde. Cum as putea sa explic societatii romanesti si conducatorilor ei politici ca Romania trebuie sa-si vada de treaba, sa caute sa dezvolte binele ei si nu nimicurile cotidiene? Cum ar putea fi acest adevar facut convingator?

Intalnirea de astazi cu ministrul Energiei si Resurselor, dimineata petrecuta cu rectorul, decanii, profesorii si studentii de la universitatea privata “Bilkent”, intalnirea de la Uniunea Nationala a Camerelor de Comert si Burselor de Marfuri (un milion de companii membre) cu presedintele acesteia, intalnirea de ieri seara si de asta-seara cu oameni de afaceri, toate acestea mi-au aratat ca turcii au rafinament, spirit comunitar, inteligenta, ospitalitate, cunostinte in orice domeniu si talent. Dar mai au doua calitati: viziune si instinctul binelui national.

Daca cineva citeste pagina aceasta de jurnal, rog sa comenteze cele doua aspecte.

Post Scriptum

Turcia are alegeri prezidentiale maine. Desi subiectul trezeste comentarii, pareri si iesiri temperamentale, nici capitala, nici tara nu sunt blocate; am putut sa-mi fac vizita oficiala nestingherit, toti demnitarii din marile institutii erau la biroul lor, nu se uitau la ceas impacientati si aveau zambetul pe buze. Nimeni nu vorbea de rau pe celalalt, iar tinuta lor era impecabila, eleganta si armonioasa, ca si limba engleza pe care o vorbeau.

p1000731.jpg p1000732-1.jpg p1000681.jpg

p1000714.jpg p1000722.jpg p1000708-1.jpg

1 comentariu

  1. Esmyana Martisor says:

    Instinctul binelui national este o calitate ce se impleteste armonios cu instinctul binelui in slujba omenirii,astfel vizionarii vor reusi prin munca,angajament echilibrat si consecvent sa daruie viata si eternitate proiectelor ce necesita profesionalism desavarsit.Trebuie sa fim recunoscatori pentru toate darurile naturii si sa valorificam cu intelepciune orice avantaj,orice investitie facuta cu rost si orice sfat prietenesc.Cu infinit respect,E.M.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53974561
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate