Basarabia, jurnal de călătorie, prima zi

de Ioan-Luca Vlad

Luni, 28 septembrie a.c., Alteţa Sa Regală Principele Radu al României, însoţit de autor, a început a treia vizită oficială în Republica Moldova din cursul acestui an. Vizita este una scurtă, de numai două zile, dar două zile încărcate de semnificaţii şi de momente frumoase.

După un zbor scurt (mai scurt decât unele zboruri interne), pe o vreme care a devenit din ce în ce mai puţin cenuşie şi ploioasă, am ajuns în Chişinău, oraş pe care îl revăd prima oară după vizita oficială alături de Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu, efectuată în anul 2013. Aici am fost întâmpinaţi de Excelenţa Sa domnul Ambasador Marius Lazurcă, ambasadorul României la Chişinău, care, ca de fiecare dată, este o gazdă desăvârşită a activităţilor Regale din Basarabia. După un scurt mic dejun, am pornit către Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, unde Principele Radu urma să primească înaltul titlu de Doctor Honoris Causa.

Am fost întâmpinaţi la Biblioteca Ştiinţifică Centrală “Andrei Lupan” a Academiei de Ştiinţe a Moldovei de către Excelenţa Sa domnul Academician Gheorghe Duca, Preşedintele Academiei, de doamna Academician Maria Duca, Rectorul Universităţii şi de către membri ai Senatului, cadre universitare, studenţi şi elevi întruniţi în şedinţa festivă a acestui for decizional. La prezidiul şedinţei au participat Excelenţa Sa doamna Corina Fusu, Ministrul Educaţiei din Republica Moldova, şi domnul Academician Ion Guceac, care a dat citire unui Laudatio. Acesta a evocat viaţa şi activitatea Principelui Radu al României, cu accent pe cariera sa militară, ştiinţifică şi diplomatică. Între aspectele importante pe care le-a menţionat s-au numărat cele trei principii pe care, în cuvintele domnului Guceac, Biroul Reprezentantului Special al Guvernului (condus de Principele Radu timp de mai mulţi ani) le-a întrupat: tradiţii, continuitate şi identitate naţională. De asemenea, el a remarcat că Principele Radu a pus bazele primului proiect de terapie prin artă pentru orfani, în care a lucrat timp de şase ani.

În continuare, Principele Radu, primind însemnele de Doctor Honoris Causa, în virtutea hotărârii Senatului Universităţii, a susţinut discursul de inducţie în comunitatea academică a Chişinăului, cu tema Coroana Română – Libertate şi Dezvoltare. În cadrul acestei prezentări, Alteţa Sa s-a concentrat pe două dintre “virtuţile amintite în Laudatio, care ne conduc viaţa privată şi publică, anume libertăţile omului şi marele dar al dezvoltării”. El a atras atenţia asupra distincţiei făcute de teoreticianul Fareed Zakaria între democraţie, care este un instrument pus în folosul binelui, şi libertate, care este o valoare umană, şi care a ajuns să fie considerată idealul propriei generaţii. Cu referire la dezvoltare, Principele Radu a arătat că orice sistem sau aport uman şi intelectual se judecă după urma lăsată în istorie. De aceea, Regele Ferdinand şi Regina Maria, care au definit istoria modernă a Republicii Moldova, sunt zilnic prezenţi în viaţa acesteia, deoarece ei au adus un aport substanţial la principiile dorite de majoritate: libertate, stabilitate şi predictibilitate, într-un cuvânt la libertate şi dezvoltare. Alteţa Sa a apreciat că aceşti aproape 150 de ani de la fondarea Dinastiei au fost anii cei mai grei, şi mai plini de sacrificii ai Basarabiei, dar şi cei mai plini de paşi înainte şi de speranţe. Evenimentul de astăzi a stat sub cheia continuităţii, a reprezentat “mărturia că savanţii acestei şcoli, alături de studenţii săi, posedă memorie, au în suflet perspectiva eforturilor uneori miraculoase pe care predecesorii lor le-au făcut ca noi să fim astăzi aici” în aceste fericite circumstanţe.

Împreună, Academicianul Guceac şi Principele Radu au menţionat noile Burse Regele Ferdinand şi Regina Maria, ce urmează să se acorde, ca o paralelă la Bursele Carol I şi Elisabeta, acordate de Academia Română, unui student şi unei studente eminenţi din Republica Moldova, burse finanţate în integralitate din fondurile Familiei Regale. Pentru primul an, Principele Radu a lansat invitaţia ca decernarea burselor să aibă loc la Castelul Peleş.

A luat în continuare cuvântul doamna Corina Fusu, Ministru al Educaţiei din Republica Moldova, care a susţinut un discurs mişcător, rafinat şi plin de elegie şi cultură. Între cele mai mişcătoare idei pe care doamna Fusu le-a prezentat, s-a numărat şi aceea că vizitele reprezentanţilor Casei Regale în Basarabia aduc “un mesaj de iubire, de pace şi de comunicare, recuperând, într-un anumit fel, prin iubire, tăcerea care a durat prea mult timp între românii de o parte şi de alta a Prutului”.

Doamna Ministru a făcut cunoscut acordul dat de Guvernul Republicii Moldova * pentru reconstruirea în centrul oraşului Ialoveni, lângă clădirea Consiliului Raional, a monumentului Regelui Ferdinand I, hotărâre luată mai întâi de chiar acest consiliu. Este o dovadă că “inimile românilor basarabeni, cetăţeni ai Republicii Moldova, se deschid, şi ne simţim tot mai demni să facem parte din naţiunea română, chiar dacă trăim în alt stat românesc”.

În fine, au avut scurte alocuţiuni Președintele Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media din Parlamentul Republicii Moldova, domnul Vladimir Hotineanu, membru corespondent al Academiei Republicii Moldova, care a transmis felicitările membrilor acestei comisii, precum şi Preşedintele Consiliului Rectorilor din Republica Moldova, domnul Academician Grigore Belostecinic, Rectorul Academiei de Studii Economice a Moldovei, care a exprimat felicitări din partea a celor peste 100.000 de studenţi şi profesori universitari ai acestui stat.

La încheierea evenimentului, Alteţa Sa Regală a făcut un tur al bibliotecii Academiei, a vizionat Monumentul Culturii, şi a sădit un prim tei din ceea ce va să fie Calea Teilor, din faţa noului cămin studenţesc al Universităţii Academiei.

După masa de prânz, ne-am deplasat la Liceul Academic de Arte Plastice “Igor Vieru” . Aici, Principele Radu a avut ocazia să admire lucrările de pictură, sculptură şi grafică ale elevilor din diferiţi ani şcolari, precum şi expoziţia temporară a maeştrilor basarabeni. Principele Radu a apreciat sârgul, iscusinţa, curăţenia şi harul elevilor şi profesorilor din acest liceu, acceptând să-şi ofere Înaltul Patronaj. Liceul “Igor Vieru” este prima instituţie din Republica Moldova care primeşte Înaltul Patronaj al Principelui Radu al României.

În continuare, am fost primiţi de Excelenţa Sa domnul Andrian Candu, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova. Această întâlnire s-a înscris într-un şir constant de întâlniri de lucru dintre Alteţa Sa Regală şi oficiali ai Republicii Moldova, în cursul cărora se urmăreşte consolidarea relaţiilor instituţionale dintre Coroana Română şi Statul Moldovean. Instituţiile Republicii Moldova văd în membrii Familiei Regale ambasadori înalţi ai spiritului şi identităţii naţionale comune a României şi Republicii Moldova, şi promotori ai traseului pro-european asumat de aceste state. În condiţiile în care România este membră cu drepturi depline a Uniunii Europene, în parte şi datorită eforturilor Familiei Regale a României din anii 2000, nu mai rămâne decât ca şi Moldova să definitiveze procesul de integrare europeană, proces la care Familia Regală poate contribui activ. Un număr de evenimente şi iniţiative concrete în acest sens vor fi făcute publice în următoarele luni.

Seara s-a încheiat cu o cină privată oferită de domnul primar Dorin Chirtoacă, primarul municipiului Chişinău . Domnul Chirtoacă, decorat în anul 2013 de către Majestatea Sa Regele Mihai I al României cu Ordinul Coroana României în grad de Cavaler, este unul dintre susţinătorii cei mai reputaţi ai ideii unirii sub o singură Coroană a celor două state româneşti. În această calitate, el a fost şi rămâne gazda exemplară a Familiei Regale în acest frumos oraş, care este atât într-o altă ţară, cât şi Acasă, aşa cum a spus-o şi Principesa Moştenitoare la prima ei vizită.

Încheiem ziua Acasă, cu speranţă.

 

* HG nr. 625/11 septembrie 2015, privind edificarea în oraşul Ialoveni a bustului Regelui Ferdinand I, disponibilă la adresa http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=360938

Filmul integral al ceremoniei de la Universitatea Academiei Moldovei poate fi vizionat aici.

 

La Universitatea Academiei de Științe

La Parlamentul Republicii Moldova

La Liceul Academic de Artă

4 comentarii

  1. Liliana Sora says:

    Atunci când drumul vieții unui om este marcat de gânduri bune și vorbe pline de înțelepciune, de educație, inteligență și cultură pusă în slujba dragostei și iubirii de oameni și de frumos, dar mai ales de fapte demne de apreciat și de urmat, trecerea acestuia prin lume nu poate să rămână neobservată. Unul dinte acești oameni excepționali , erudit și altruist este ASR Principele Radu , a cărui prezentabilă carte de vizită este demnitatea și pentru care calitatea vieții este direct proporțională cu angajamentul său pentru excelența, un reper moral și intelectual, un model de eleganță în exprimare și ținută, în sobrietate și prestanță, modestie și discreție, omenie și respect. Este OMUL care reușește să dea greutate caracterului său alcătuit din minte și suflet , temelia de bază a demnității personale și umane, prin fapte, adevăr și seriozitate. De aceea, titlul de Doctor Honoris Causa , acordat de Universitatea Academiei de Științe a Moldovei Alteței Sale Regale Principelui Radu al României , este o recunoaștere oficială a meritelor și a valorii faptelor , este un semn de înaltă prețuire și apreciere. Alegerea de către ASR Principele Radu de a planta un tei , cred că nu este întâmplătoare, pentru că la români este considerat un copac sfânt fiind folosit la unele sărbători , ca și protector al casei , aducător de liniște și calm , care vindecă sufletul și a cărui frumusețe a florii de tei, în tot miracolul auriu de mireasmă adormitoare, a fost descoperită de Eminescu. Felicitări Alteță, și să aveți parte mereu de cele mai frumoase împliniri !

  2. Inima Reginei Romaniei Mari! says:

    Adevarata fata si integritate morala si spirituala a ASR Principelui Radu a Romaniei s-a demonstrat cu prisosinta cu ocazia decernarii titlui Honoris Cauza a Academiei de Stiinte a Moldovei.Evenimentul si intreaga ceremonie ,m-a impresionat pana la lacrimi!Am asistat prin intermediul videoclipului la izbanda iubirii stramosesti si la adevarata infratire intre basarabeni si Coroana Romaniei prin intermediul ilustrulu si neobositului Principe si Alteta Regala Radu Duda.Aceasta deschidere ,adevarata spovedanie nationala unificatoare, trebuie cunoscuta de romanii de pretutindeni!Unire frati romani!Unitate!Traiasca MS regele Mihai I a Romaniei!Prin Casa Regala a Romaniei TOT INAINTE!

  3. […] Principele Radu a vizitat Liceul Academic de Artă în 28 septembrie 2015. Ceremonia de acordare a Înaltului Patronaj a avut loc la Palatul Elisabeta, în ziua de 4 decembrie 2015. […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53788736
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate