Basarabenii si rusii lipoveni

Intalnirile Palatului Elisabeta au reinceput, in aceasta toamna, cu studentii basarabeni si cu comunitatea rusilor lipoveni.
img_6451.jpg
La cererea lor, un numar de peste patruzeci de profesori si studenti de la Universitatea Pedagogica „Ion Creanga“ din Chisinau, mai ales de la facultatea de Istorie, s-au intalnit cu Majestatile Lor Regele Mihai si Regina Ana, in sala de receptii a Palatului Elisabeta. A fost un eveniment pentru care basarabenii au depus mult efort si perseverenta. Desi beneficiind de mijloace de locomotie putin rezistente, ei au ajuns la Palat, cu o intarziere oarecare. Spre cinstea lor, ziaristii prezenti au ramas, dand dovada de rabdare si simpatie, de afectiune si de interes.
img_6455.jpg

Regina Ana si cu mine am stat retrasi, admirand bucuria cu care Regele, de obicei tacut, a raspuns atat de multor intrebari. Intalnirea, menita sa aiba un anume ritual, s-a transformat intr-o prelegere, fiindca studentii au pus nenumarate intrebari, dintre cele mai spontane si mai neobisnuite.
img_6462.jpg

img_6474.jpg

A fost o placere sa vezi cum Palatul Elisabeta devine un loc al confluentelor, al mandriei, al identitatii, pentru toti romanii, oriunde ar fi ei.
img_6477.jpg

Dupa-amiaza, la ora 17, Serile Palatului Elisabeta, care se desfasoara de sase ani, neintrerupt, nu au mai adus opiniei publice bucurestene institutii, organizatii, bresle sau domenii de activitate. Pentru prima oara, invitatii serii au fost membrii comunitatii rusilor lipoveni, deschizand calea intalnirilor cu minoritatile nationale din Romania.
img_6489.jpg

In 1946, Regele semna un decret prin care credinta lor era recunoscuta de Statul Roman. De mai bine de sase decenii, legatura lor cu Casa Regala a fost sporadica. Regele si Regina, ca si Principesa si cu mine, am vizitat satele lipovenesti din Dobrogea. Este insa prima oara cand, peste o suta de membri ai comunitatii, veniti din Bucovina, Moldova si Dobrogea, s-au reunit pentru a onora spiritul si traditiile acestor romani de origine rusa.
img_6491.jpg

Scriitori, politicieni, preoti, oameni de afaceri, militari, studenti au umplut sala de receptii a Palatului, petrecand apoi in sufrageria mare, alaturi de noi, in jurul unei mese pline de bunatati pregatite de ei.
img_6498.jpg

Astazi a fost o zi plina de intelesuri, in care Familia Regala a indeplinit menirea ei cotidiana. Palatul Elisabeta a oferit incredere, demnitate, a insufletit legatura dintre romani si romani, incurajand partea buna din fiecare, a garantat continuitate si a propovaduit bun-simt. Nici un cuvant nu a fost rostit in plus, nimeni nu a fost deplasat in vreun fel. Dimpotriva, oamenii au avut lacrimi in ochi, iar acest lucru nu s-a obtinut prin strategii, ci prin adevar.

8 comentarii

  1. Rompres, ora 14.37 says:

    14:37 Regele Mihai îi îndeamnă pe studenţii basarabeni să-şi păstreze obiceiurile, limba şi credinţa

    Bucureşti, 19 sep /Rompres/ – Regele Mihai consideră că monarhia trebuie să reprezinte ‘un exemplu de purtare şi de morală’, iar menirea Casei Regale este aceea de a ţine o linie dreaptă, nu de a guverna.

    ‘Am spus-o întotdeauna. Basarabia este pământ românesc şi basarabenii sunt români. Ar trebui, pe cât se poate, ca aceştia să nu-şi uite limba, originea şi să-şi păstreze credinţa lor în biserică. Pentru că acum sunt multe tendinţe’, a spus regele Mihai, care i-a îndemnat miercuri pe studenţii basarabeni sosiţi la Palatul Elisabeta să nu-şi uite ‘obiceiurile, limba şi credinţa’.

    Fostul suveran s-a întâlnit cu un grup de circa 30 de studenţi şi profesori ai Facultăţii de Istorie şi Etnopedagogie din cadrul Universităţii Pedagogice de Stat ‘Ion Creangă’ din Chişinău.

    Pe parcursul întâlnirii, regele Mihai a satisfăcut curiozitatea tinerilor oaspeţi, răspunzând, timp de mai bine de o oră, la numeroase întrebări. Acestea au vizat rolul fostului suveran în scurtarea celui de-al Doilea Război Mondial, sentimentele acestuia faţă de modul în care a fost primit, în anii ’90, de români, ca şi faţă de refuzul autorităţilor timpului de a-i permite întoarcerea în ţară, greutăţile perioadei exilului, rolul monarhiei în istoria Europei şi a României, personalitatea controversată a mareşalului Antonescu etc.

    ‘S-au spus şi se spun încă atâtea lucruri oribile despre monarhie. E foarte greu să înţelegi care a fost rolul monarhiei în România începând cu regele Carol şi până la plecarea noastră’, a spus fostul suveran.

    Regele Mihai şi-a exprimat speranţa că ‘în timp aceste situaţii se pot îndrepta’, deoarece în ultimii doi ani a constatat ‘o anumită îmbunătăţire, în sensul că au început să se ştie mai multe lucruri despre monarhie’.

    Oaspeţii basarabeni i-au înmânat regelui Mihai o lucrare de grafică şi una de sculptură mică (un clopot), ‘care să-i amintească de ţinuturile basarabene’.

    La întâlnire au fost prezenţi, de asemenea, regina Ana şi principele Radu de Hohenzollern-Veringen. ROMPRES/(Daniel Popescu)

  2. Rompres, ora 18.32 says:

    18:32 Seara Ruşilor Lipoveni, la Palatul Elisabeta

    Bucureşti, 19 sept /Rompres/ – O premieră în istoria tradiţionalelor ‘Seri’ organizate la Palatul Elisabeta – ‘Seara Ruşilor Lipoveni’- s-a desfăşurat, miercuri, în prezenţa regelui Mihai şi a reginei Ana.

    Împreună cu regele Mihai, principele Radu de Hohenzollern-Veringen a salutat premiera absolută pe care o reprezintă întâlnirea, exprimându-şi speranţa că ea va constitui un ‘moment de continuitate, dar şi de început în dezvoltarea relaţiilor directe între comunităţile etnice din ţara noastră şi mediul diplomatic şi de afaceri din România’.

    La rândul său, preşedintele Comunităţii Ruşilor Lipoveni, deputatul Miron Demianovici Ignat, a caracterizat momentul drept ‘unul istoric’, mulţumind pentru ‘înalta cinste ce li se face ruşilor lipoveni prin primirea la Palatul Elisabeta’.

    Un cuvânt din partea credincioşilor ortodocşi de rit vechi, legalizat în România în urmă cu 61 de ani, în 1946, prin decretul semnat de însuşi regele Mihai, suveran al României la acea vreme, a rostit părintele Vasile Cosma de la Mitropolia Ortodoxă de Rit Vechi de la Brăila.

    Oaspeţii lipoveni au înmânat înalţilor reprezentanţi ai Casei Regale, o icoană rusească reprezentând-o pe Maica Domnului Iubitoarea de Dumnezeu.

    La rândul lor, aceştia au oferit oaspeţilor un vas cu însemnele Casei Regale. ROMPRES/ (Daniel Popescu)

  3. Victoria says:

    Ma bucur ca s-a publicat aceasta vizita pe care am facut-o miercuri.Am avut marea onoare sa fiu si eu prezenta acolo.A fost o experienta de neuitat,si cred ca irepetabila,dar…nu se stie niciodata..:)

  4. Victoria says:

    As vrea si io un e-mail,ceva prin care sa tinem legatura.Multumesc.

  5. Principele Radu says:

    Victoria,

    Va multumesc pentru mesaj. Imi pare bine ca ati venit la intalnirea de la Palatul Elisabeta. A fost si pentru noi o placere sa va avem ca oaspeti. Puteti sa scrieti oricand la e-mail-ul office@princeradu.ro.

  6. Gelu Vlasin, Spania says:

    Altetei Sale Radu
    Principe de Hohenzollern-Veringen

    Va felicitam pentru intreaga activitate depusa in folosul tuturor romanilor atat in calitate de reprezentant al Casei Regale cat si in calitate de Reprezentant Special Al Guvernului Romaniei. De asemenea va transmitem noutatile comunitatii romanesti din Spania prin intermediul paginii web a FEDROM – Federatia Asociatiilor Romanesti din Spania: http://www.fedrom.org

    cu deosebita consideratie,

    Gelu Vlasin
    Resp. Imagine si Comunicare
    FEDROM
    http://www.fedrom.org
    Telf. +34 691 538 369

    Presedinte
    Asoc. Hispano – Romana
    DIALOG EUROPEAN
    http://dialogo-europeo.blogspot.com

  7. Eugenia Mihart says:

    Altetei Sale Principelui Radu

    Aduc multumirile mele pentru onoarea pe care am avut-o de a fi un mijlocul Casei Regale, cu prilejul organizarii “Serii Lipovenilor” in data de 19 septembrie 2007, la Palatul Elisabeta din Bucuresti eu, un om oarecare din Romania.

    Alteta, Va felicit pentru proiectul pe care Vi l-ati propus, de a cunoaste comunitatile etnice din Romania, dand astfel oamenilor din diferite minoritati nationale sansa de a trai cateva clipe de istorie adevarata, de a fi in preajma si a vorbi cu Regele Mihai I al Romaniei! Astfel de intalniri sunt unice in viata multor oameni!

    Am fost profund impresionata de aceasta intalnire si, ca urmare, indraznesc sa va scriu cat de mult inseamna pentru oameni deschiderea catre cunoastere.

    Cu deosebita stima,
    Eugenia Mihart

  8. Uli Friedberg Valureanu says:

    Sunt ziaristul Uli Friedberg Valureanu din Haifa si va rog sa-mi dati adresa email a Principesei Margareta, careia as vrea sa-i solicit o audienta in vederea unui interviu despre Regina Mama Elena si actiunile ei care au salvat vieti de evrei in perioada Holocaustului. As dori de asemenea sa organizez la Haifa si eventual Tel Aviv o lansare a Caietului lui Emil Simiu dedicat Reginei Mama Elena ca si a volumului publicat de Rao pe care l-am primit de la dv.
    Cu multumiri anticipate si cele mai bune urari,
    Valureanu

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54852524
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate