Concertul regal caritabil la Ateneul Român, 2009

Duminica 25 octombrie, seara, a avut loc la Ateneul Român un nou concert de gala in favoarea actiunilor Fundatiei Principesa Margareta a României. Gândita ca un eveniment anual, organizat intotdeauna la Ateneul Român de ziua Majestatii Sale, gala a adunat fonduri pentru tinerii artisti români.

Anul trecut, la 25 octombrie, recitalul de gala a fost oferit generos de maestrul Dan Grigore. Anul acesta, Orchestra de Camera Radio a sustinut un program muzical desavârsit sub bagheta maestrului Cristian Mandeal.

Ca si anul trecut, 16 tineri studenti si elevi, care se specializeaza in muzica, arte plastice sau arte vizuale, vor beneficia de 16 burse oferite de Fundatia Principesa Margareta a României, pentru a-si plati instrumentele, calatoriile sau participarea la concursuri internationale.

Sala Ateneului a fost, ca de fiecare data când Familia Regala ofera patronajul evenimentelor muzicale, plina de melomani. Ateneul este unul dintre putinele locuri din centrul Bucurestiului care au pastrat intacte aura regala si simbolul statal românesc. Spre deosebire de Biblioteca lui Carol I, care a ars in 1989, de statuia Regelui fondator de stat modern, care a fost topita, si de Sala Tronului din Palatul Regal, care a fost despuiata de insemnele statale si este astazi folosita pentru nunti, agape si receptii, Ateneul Român vegheaza inca la demnitatea si respectabilitatea noastra.

Principesa si cu mine speram din inima ca acest eveniment sa poata avea loc, de aici incolo, in fiecare an. Egida plina de prestigiu si umanism a Majestatii Sale este cea mai potrivita pavaza pentru ocrotirea si incurajarea talentului si tineretii artistilor români de astazi.

17 comentarii

  1. Ionut Sauca says:

    As dori sa va impartasesc experienta mea cu privire la evenimentul de la Ateneu: am descoperit tarziu (Joi seara) faptul ca Duminica avea sa aiba loc concertul si deci nu am mai putut sa le comand on line. Vineri am incercat sa iau bilete din reteaua Diverta (nu mai aveau), la Ateneu nu se vindeau, asa ca in extremis am sunat la Fundatia Principesa Margareta unde o domnisoara foarte amabila (ii multumesc si pe aceasta cale) mi-a pus la dispozitie cele trei bilete pe care le-am achitat Vineri dupa amiaza tarziu. Concertul a durat aproximativ 1.5 ore (fara pauza), repertoriul ales a fost usor asimilabil (preclasica, Mozart, un surprinzator – pentru mine – Alfred Alessandrescu dar si Dan Voiculescu -altul, decat cel celebru – Astor Piazzola), foarte muzical. Dovada ca pustiul meu de 6 ani si 9 luni a rezistat la tot concertul (chiar daca a dirijat din fotoliu, jumatate din timp…) Dupa concert s-a servit sampanie si mici gustari.
    Cred ca ar fi fost util ca acest concert sa fi fost promovat si pe acest site/blog; (era insa pe http://www.fpmr.ro si pe siteul Familiei Regale) – era gata sa il ratez, ca pe cel de anul trecut. Cred ca actiunile publice care implica membri ai Familiei Regale ar trebui promovate macar pe siteurile care au legatura cu aceasta.
    Am observat o suita de persoane publice, oameni de afaceri, actori, realizatori TV prezenti la eveniment. Presupun ca acesti oameni au participat la spectacol si din simpatie pentru Familia Regala si nu imi explic de ce nu vad in media luari de pozitie, atitudini, opinii despre Familia Regala ale acestora; nici macar nu se deschide subiectul… Nu am sa dau nume, pentru ca ar fi o indelicatete fata de acestia, dar in timp ce avem amanunte despre toate personajele inutile si insignifiante din Romania (fostul sofer al lui Moni, fiica lui Ogica, etc., Otil, Mihaela, fel de fel de stripperi si de lelite), avem comentarii ale altor lelite despre cele dintai, aproape nici un personaj public nu aminteste despre vreo actiune/gest al unui membru al Familiei Regale. Nu avem nici detractori, nici cantareti de curte, nici observatori impartiali, nimeni (sau aproape nimeni) nu se refera la Familia Regala. Pentru mine este total inexplicabil! Am sa spun eu pe scurt ca Principele si Principesa au fost corecti, normali, cu o tinuta (inclusiv vestimentara) ireprosabila. Am fost intr-o oaza de normalitate, adica asa cum am vazut in Anglia sau in Germania peste tot…

  2. Sophia says:

    Alteta Voastra,
    Sperand ca aceste ganduri sa ajunga prin intermediul Vostru
    la cat mai multe persoane, care au nevoie de incredere pentru
    a deveni deschisi si sinceri; va multumesc pentru acceptarea Ideei in sine.

    “Încrederea este franchete si curaj în confruntarea cu întâmplarile vietii”.
    (John Dewey)
    “Încrederea este balamaua usii spre succes”.
    (Mary O’Hare Dumas)
    “Daca ai încredere în tine însuti, inspiri încredere altora”.
    (Goethe)
    “Mincinosul nu are încredere în nimeni”.
    (Valeriu Butulescu)
    “Cel care are încredere în el va câstiga încrederea celorlalti”.
    (Leib Lazarow)
    “Sa nu ai incredere in cel care si-a incalcat odata cuvantul?”
    (William Shakespeare)

  3. Adriana Mihaela Macsut si Stefan Bak Grosu says:

    Alteta Voastra,
    Pe acesta cale ii transmitem Majestatii Sale Regele Mihai traditionala urare La multi ani. Ne bucuram ca am reusit sa participam si in acest an la concert si suntem onorati ca ne aflam printre voluntarii Fundatiei Pricipesa Margareta. Ne exprimam pretuirea pentru munca de caritate a Altetei Sale, Principesa Margareta. Va urmarim cu intres blogul si condideram ca postarile Altetei voastre sunt extrem de interesante.
    Cu deosebita consideratie,
    Adriana Mihaela Macsut si Stefan Grosu

  4. Adriana Mihaela Macsut si Stefan Bak Grosu says:

    Tinem sa exprimam adanca pretuire si urarea traditionala Lamulti ani pentru Majestestatea Sa Regele Mihai. Am fost onorati, sa participam si anul acesta la concertul caritabil in calitate de vouluntari ai Fundatiei Principesa Margareta. Ne exprimam pretuirea si respectul nostru pentru Alteta Sa Principesa Margareta pentru acest regal muzical oferit in beneficiul tinerilor talentati fara posibilitati materiale. Va multumim Altetei Voastre pentru acest blog extrem de interesant si incitant.
    Cu deosebita consideratie, Adriana si Stefan

  5. Gabriel B. says:

    Mă întreb câte statui ale Regelui Carol I sau ale Regelui Ferdinand sunt în Bucureşti şi în ţară…
    De fapt, nici nu au cum să fie astfel de statui, pentru că EI mai conduc încă România. Nu din birourile unde au lucrat până în 1989, ci din birourile societăţilor comerciale de succes (dar cvasi-anonime).
    Nu au niciun interes în restaurarea adevărului istoric sau în Restauraţia monarhiei.
    Ei şi-au făcut o altă românie, alta decât România pe care a fondat-o Carol I, a cărei libertate şi unitate au fost consfinţite prin jertfele ştiute şi neştiute ale străbunicilor noştri.
    Ei au mutat şi Ziua Naţională de la 10 mai la 23 august şi apoi la 1 decembrie, tot ca să uităm adevărul.
    Chiar dacă nu fac decât să-mi exprim o părere strict personală şi risc să devin redundant, cred că restaurarea monarhiei în România este o datorie de onoare a românilor, ca semn că nu şi-au uitat istoria şi nici pe cei care (cu mici excepţii) au dat României respectabilitate.
    Trebuie doar să fim convinşi că puterea este la NOI şi nu la ei !

  6. Daniela L. says:

    “Divide and rule, the politician cries; unite and lead, is watchword of the wise. ”
    Johann Wolfgang von Goethe

  7. Adrian says:

    Parerea mea este ca mediile sunt si ele in buna parte vinovate de acesta mascarada la care romanii sunt expusi zii de zii. Casa Regala este un exemplu de cum ar trebuii sa se poarte niste adevarati demnitari. Nu iau parte la discutiile goale si fara valoare la care de multe ori si mai toate canalele le au. Poate totusi lucrurile se vor schimba si vom fii in stare sa avem emisiuni in care sa se dezbata subiecte serioase despre istorie, cultura si viata sociala sanatoasa. Aceste evenimente sunt un bun exemplu si sper ca in continuare Casa Regala sa sprijine si sa impulseze aceste initiative care, dupa parerea mea, ne redau un pic la normalitate si ne ajuta sa ne simtim mandrii ca suntem romani. Sper si cred intr-o Romanie monarhista in care viata noastra sociala, culturala si economica sa revina pe fagasul cel bun si sa poata prospera si aspira la noi orizonturi. Trebuie insa sa avem multa speranta si usor dar sigur sa facem pasii necesari spre restabilirea adevartelor valori care sa ne faca din nou sa ne simtim “oameni”.

  8. Acest eveniment cristalizeaza legatura tineretului cu regalitatea,cu adevaratele valori morale,caci ei sunt forta noastra de miine,chintesenta renasterii poporului roman.

  9. Sorin says:

    Mesajul semnat “Sorin” a fost sters. Autorul lui a trimis o adresa de e-mail falsa, iar la solicitarea mea de a raspunde cu o adresa corecta, a preferat tacerea.

    Imi pare rau pentru cititorii blogului de acest incident.

    Radu al României

  10. Mesaj pentru Sorin (comentariul 9) says:

    Domnule Sorin,

    Am incercat sa va trimit un mesaj pe adresa e-mail pe care ati consemnat-o. Este o adresa falsa. Mesajul mi-a venit inapoi. Minciuna dupa care va ascundeti este o ofensa la adresa cititorilor blogului meu.

    Va multumesc pentru comentariu, insa va avertizez ca daca in urmatoarele 24 de ore nu va trimiteti adresa e-mail corecta, acolo unde sa va pot raspunde, comentariul dumneavoastra va fi scos de pe blogul meu.

    Cu bine,
    Radu al României

  11. valentin Ben-Sela says:

    Alteta

    Din pacate si un blog de calitate ( din pacate nu sint multe) este patruns de virusuri si idei preconcepute care au fost propagate pina in 89.Ramasitele lor inca se mai fac simtite . Nevoia de a improsca cu noroi tot ce nu se conformeaza cu credoul lor, tot ce este nobil si frumos (dar creat de altii) este patologica.Sint de parere ca mahalagisme de genul celor debitate de Dl Sorin isi au locul in alta parte (de ex. la vreo plenara de partid unde isi faceau autocritica si criticau aspru pe cei care se abateau de la linia de partid) nu printre noi.

  12. Romeo Tarhon, Mi.R.A. says:

    AVR Principe Radu,
    In numele celor 88 de membri si al sutelor de simpatizanti ai asociatiei civice Miscarea Romania Altfel,
    ca fideli cititori ai blogului si sustinatori ai personalitatii AVR, va rugam sa stergeti neintarziat mesajul incalificabil al (pseudo)personajului caruia prefer sa nu ii scriu numele si a carui ura maladiva, izvorand din invidie, complexe si resentimente, nu trebuie luata in seama.

  13. Nicoara Ovidiu says:

    Alteta Voastra!
    Cu permisiunea Voastra ma voi adresa celui care-si spune “Sorin” cam asa:”Mai individ de doi lei,cum iti permiti sa insulti un om care a facut si face numai bine Tarii :Din cauza unor muhaiale ca tine merge tara asta cum merge,ca s-au cocotat pana in cele mai inalte functii in stat.Oricum,daca mi-ai fi in fata,tare mi-ar place sa-ti trag doua perechi de palme de sa nu te vezi!”(si inca am fost extrem de retinut!)
    Nu cred ca trebuie sa avem retinere in a da de pamant cu ticalosi din acestia!
    Cu toata consideratia,
    Dr.Nicoara Ovidiu

  14. Citat din Richard Wurmbrand: says:

    “Pentru a judeca drept,
    nu asculta numai toate vocile,
    ci ascultă şi toate tăcerile”.

  15. Aşa cum spunea cineva mai sus, cred că monarhiei i-ar trebui într-un fel sau altul recunoscut faptul că a fost hăituită la un moment dat. Dar trebuie să-mi daţi voie să cred în monarhie atît cît cred şi în comunism sau democraţie. Nici una dintre cele trei nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor mele. Trecînd însă peste toate acestea, sînt de părere ca numai mîna omului sfinţeşte sau pătează lucruri, locuri. Oricît de înfierbîntaţi am fi de ceea ce se-ntîmplă în jurul nostru nu ar trebui să aruncăm cu noroi în oameni care “fac” şi nu “desfac”, în oameni care unesc oameni. Iar Casa Regală, într-o discreţie chiar prea mare, face lucruri pe care noi nu le mai facem de mult. La rîndul meu sînt blogger şi nu cred că ar trebui să-mi fie ruşine cu asta, cunosc mulţi moderatori de emisiuni şi nu îmi este jenă cu ei, iar cu Principele Radu, dacă aş avea noroc, aş sta la un pahar de vin bun şi unul de vorbă (aşa scriam într-un articol mai vechi). Cred că ar trebui odată şi-odată să înţelegem că lucrurile frumoase nu apar de nicăieri, ele sînt făcute de mîinile noastre, iar oamenii buni nu sînt o otravă ci o necesitate. Cu atitudinea domnului Sorin nu cred că avem şanse de evoluţie, chiar dacă ar avea dreptate, dar nu cred că este cazul să-l punem la zid. Este o părere şi ar trebui respectată, nu cred că violenţa noastra va potoli violenţa dumnealui. Iar faptul că se ascunde sub un nume şi o adresă falsă îi ştirbeşte onoarea şi credibilitatea. Dar va învăţa multe din asta!
    Respect tuturor!

  16. Agerpres says:

    25 Oct Principesa Margareta: Cu aceşti tineri şi cu talentul lor România va fi mai frumoasă

    Bucureşti, 25 oct /Agerpres/ – Fundaţia Principesa Margareta a României a organizat, duminică, la Ateneul Român, de ziua Regelui Mihai, a doua ediţie a concertului de gală caritabil în beneficiul tinerilor talentaţi, oferit anul acesta de Orchestra de Cameră Radio, dirijată de maestrul Cristian Mandeal.

    ‘Am ales să petrecem această seară sub semnul carităţii, înconjuraţi de oameni generoşi şi de muzicieni de valoare. Ei au acceptat să îşi pună talentul în sprijinul unei noi generaţii de artişti’, a declarat, în discursul rostit în cadrul manifestării, Principesa Margareta, preşedinta Fundaţiei Principesa Margareta a României, care a amintit că duminică este ziua tatălui său, Regele Mihai, şi a mulţumit publicului, în numele fostului suveran, pentru prezenţa numeroasă.

    Evocând succesul primului concert caritabil organizat în urmă cu un an, Principesa Margareta a adresat celor prezenţi o chemare la generozitate pentru sprijinirea tinerei generaţii.

    ‘Cu aceşti tineri şi cu talentul lor România va fi mai frumoasă. Fiţi generoşi în seara aceasta, gestul vostru poate însemna mult pentru tânăra generaţie de români’, a spus principesa.

    Programul concertului a cuprins Simfonia nr. 1 în do major de Antonio Vivaldi, Serenada în sol major KV 525 ‘Mica serenadă’ de Wolfgang Amadeus Mozart, ‘Adagio’ de Tomaso Albinoni, ‘Sarabanda, Giga, Badinerie’, de Arcangelo Corelli. În partea a doua a serii, Orchestra de Cameră Radio a interpretat ‘Amurg de toamnă’ de Alfred Alessandrescu, trei fragmente din Suita ‘Codex Caioni’ de Dan Voiculescu, ‘The Entertainer’ de Scott Joplin şi ‘Libertango’ de Astor Piazzola.

    Proiectul de burse ‘Tinere talente’ va beneficia de fondurile strânse la concert, acestea urmând să susţină tineri talentaţi din familii cu venituri modeste, aflaţi în imposibilitatea materială de a-şi dezvolta talentul.

    Proiectul ‘Tinere Talente’ a fost sprijinit, anul acesta, de maestrul Dan Grigore, maestrul Ştefan Câlţia, maestrul Gabriel Croitoru, prof. dr. Silvia Voinea, dr. Mihai Cosma, conf. univ. dr. Vasile Ganţolea, conf. univ. dr. Florin Stoiciu, prof. univ. dr. Cătălin Bălescu, Virgil Scripcariu, Ion Arcudeanu, Violeta Toţir, maestrul Nicolae Licareţ, prof. univ. dr. Dan Dediu.

    La eveniment au participat, alături de Principesa Margareta şi Principele Radu, ambasadori şi membri ai corpului diplomatic, personalităţi ale vieţii culturale, invitaţi din conducerea mai multor companii naţionale şi multinaţionale.

    Anul trecut, recitalul extraordinar oferit Fundaţiei Principesa Margareta a României de către maestrul Dan Grigore s-a bucurat de un imens succes şi a strâns aproximativ 100.000 euro pentru tinerii artişti. Fondurile strânse din vânzarea biletelor şi din sponsorizări au sprijinit 16 tineri talentaţi în domeniul artelor plastice , muzicii, baletului şi artei teatrale selectaţi în cadrul programului ‘Tinere Talente’.

    Valoarea burselor a variat de la 2.000 la 4.000 de euro şi a acoperit deplasările la concursuri şi stagii de pregătire internaţionale, vestimentaţiile de scenă, materialele şi instrumentele de lucru necesare tinerilor artişti. Beneficiarii programului s-au bucurat de îndrumare din partea unor artişti consacraţi şi de o tabără de creaţie interdisciplinară la Centrul de Cultură ‘Rosetti-Tescanu-George Enescu’, în perioada 12-21 septembrie 2009.

    Cu ajutorul burselor, tinerii au participat la recitaluri şi concursuri în ţară şi în străinătate, obţinând până în prezent opt premii la competiţii internaţionale, două diplome de onoare, audiţii şi burse la prestigioase academii de artă din străinătate.

    Fundaţia Principesa Margareta a României intenţionează ca acest concert să devină o tradiţie. În fiecare an, pe 25 octombrie, la Ateneul Român, artişti de valoare vor fi invitaţi să concerteze în beneficiul tinerilor talentaţi aflaţi la începutul carierei artistice. AGERPRES/(Daniel Popescu)

  17. Victor M says:

    Alteta Voastra,
    Cu mare parere de rau va recunosc ca nu v-am mai vizitat blogul din ziua retragerii dumneavoastra din cursa electorala. Printre alte distrageri cotidiene care m-au tinut sa revin, am fost si putin dezamagit, mai ales ca imi declarasem suportul dar nu am apucat sa il si pun in practica. Ma bucur totusi sa vad atatea pagini publicate din acea zi, pagini pline de evenimente prin care continuati sa promovati un exemplu, exemplul propriu, acesta plin de bun gust si bun simt. Casa Regala dintotdeauna a facut foarte multe pentru Romania, dar nu s-a asteptat (si cred ca) nu a prea primit inapoi altceva decat recunostinta si bucuria sincera a celor ce stiu sa aprecieze niste fapte de valoare. Va multumesc asadar pentru tot, chiar si in numele ignorantilor si a nerecunoscatorilor.

    Victor M

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52921777
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate