Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților, In Memoriam

Majestatea Sa Custodele Coroanei a aflat cu tristețe despre trecerea la Domnul a Înalt Preasfinției Sale Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților.

Înaltul ierarh al Bisericii Ortodoxe Române a condus timp de aproape trei decenii arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și a fost gazda Regelui Mihai I, în noaptea de Înviere, la Mânăstirea Putna, în aprilie 1992. Atunci, Regele Mihai și Regina Ana au petrecut, la Putna și la București, trei zile care au rămas în istoria contemporană a țării noastre. Regele Mihai și Regina Ana s-au reîntors la Arhiepiscopia Sucevei în anul 2000, în drum spre satele din Bucovina de Nord (Ucraina).

Arhiepiscopul Pimen s-a născut la 25 august 1929, la Greabănu (județul Buzău). A devenit călugăr acum aproape 70 de ani și a funcționat în cadrul Bisericii Ortodoxe Române ca monah, pedagog, stareț, paroh, muzeograf, reprezentant al Patriarhiei la Ierusalim, exarh, Episcop vicar și apoi Arhiepiscop.

În numele Casei Regale a României, Majestatea Sa Margareta transmite condoleanțe Bisericii Ortodoxe Române, enoriașilor din arhiepiscopie și familiei îndoliate!

 

5 comentarii

  1. Ioana Bogdan says:

    S-a dus la Domnul, noua ne ramane tristetea….

  2. Pantea Alexandru-Sorin says:

    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.

  3. Diana Lucia Zotescu says:

    Nu voi uita niciodata atat durerea pe care am simtit-o in decembrie 1990, la prima venire a Majestatii Sale Regelui Mihai si a Reginei Ana care au fost izgoniti rusinos si miseleste de oamenii inarmati ai lui Iliescu, dar nici bucuria coplesitoare din aprilie 1992 de care am avut parte noi, romanii stransi in numar mare la Hotelul Continental si apoi cei peste un milion de alti romani ce au inundat strazile Bucurestiului, urmand automobilul ce ii ducea la biserica “Sf. Gheorghe” pe Majestatile Lor Regele si Regina, carora autoritatile neo-comuniste FSN-iste le permisese, in fine, sa vina de Paste in tara.

    Ne-am bucurat nespus atunci sa aflam, din presa – partial libera – si televiziunea nationala (atat cat se indurau atunci sa dea comunicate laconice despre Regele nostru) ca IPSS Pimen le-a fost gazda Regelui Reginei si Membrilor Familiei Regale, spaland astfel o parte din uriasa rusine cu care ne acoperisem in 1990.

    Pentru acest motiv si pentru intreaga sa activitate ca ierarh bisericesc, ne plecam fruntile in fata memoriei IPSS Arhiepiscopului Pimen de Radauti si Suceava, pe care Domnul Dumnezeul nostru il va pastra de-a pururi in dreapta Sa, in vesnica slava cereasca. Cinstita in veci sa-i fie memoria !

  4. Diana Lucia Zotescu says:

    Cred ca am mai spus acest lucru candva, pe blogul Casei Regale: cred ca nu este doar DORINTA MEA FIERBINTE, ci si a multor altor romani, de a strange intr-o singura carte (cat mai lizibil si mai clar) toate articolele referitoare la momentele cele mai importante legate de Regii si Reginele noastre – precum si fotografiile ce le insotesc – publicate in presa vremii, incepand chiar din momentul venirii in tara a Principelui Carol I ca Domnitor, in 1866 pana la abdicarea fortata din decembrie 1947 a Regelui Mihai, si continuand cu tot ce tine de evenimentele Regale de dupa intoarcerea din 1990.

    Acea carte s-ar constitui intr-un veritabil manual de istorie ilustrat pe care studiindu-l, elevii, studentii si acei romani ramasi INCA inafara adevarului vor vedea si vor afla nemijlocit tot adevarul privind rolul imens jucat de Monarhie in viata si devenirea Romaniei moderne, si vor aprecia astfel justetea ideii ca Monarhia, Coroana, Regalitatea nu inseamna doar trecut, ci sunt o necesitate pentru cladirea viitorului tarii si natiei romane.

  5. Popescu-Purcel Carmen says:

    DUMNEZEU SĂ-L ODIHNEASCĂ !

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53712094
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate