Annie Girardot

170297-annie-girardot-637x0-2

© Pure People

Astăzi a murit marea actriță franceză de film Annie Girardot. Născută în aceeași zi cu Regele Mihai, pe 25 octombrie, dar cu zece ani mai târziu, în anul 1931, Annie Girardot rămâne probabil cea mai talentată actriță a ecranului francez din secolul al XX-lea.

Jean Cocteau i-a spus, odată: “Ești cel mai frumos temperament dramatic de după război”.

A avut o carieră de aproape șaizeci de ani, care a început la Comedia Franceză în anul 1954. Printre filmele ei se numără titluri de rezonanță: Rocco e i suoi fratelli (1960), Trois chambres à Manhattan (1965), Vivre pour vivre (1967), Mourir d’aimer (1971), Docteur Françoise Gailland (1975),  Le Dernier Baiser (1977),  La vie en mauve / All night long (1981),  Les Misérables (1994), The Piano Teacher (La Pianiste, 2001).

A lucrat cu Luchino Visconti, Roger Vadim, Claude Lelouche, Marco Ferreri, Philippe De Broca, a jucat alături de Jean Gabin, a câștigat de trei ori premiul Cesar și pe cel de la Festivalul de la Veneția.

Vestea morții ei ne-a întristat teribil, pe Principesa Moștenitoare și pe mine. Ani de zile, Annie a fost o prezență nelipsită la galele anuale ale Fundației Principesa Margareta de la Paris, organizate cu devotament și generozitate de MCD Promotion. Annie Girardot a venit an de an, a susținut public fundația, a făcut tot ce a stat în putința ei să încurajeze proiectele pentru copiii și vârstnicii români ale organizației Principesei.  O dată a acceptat invitația de a veni în România, la festivalul filmului de la Cluj, lucru care ne-a făcut nespus de mândri pe amândoi.

A fost mereu o prezență nobilă, generoasă, distinsă, iar pe ecran puternică și de neconfundat. Annie Girardot face parte din rara familie a marilor artiste, precum Anna Magnani sau Olga Tudorache, a celor sortite să scânteieze pe scenă sau ecran.

Annie era, de asemenea, modestă. Și, în ciuda aparenței de forță, energie și trăinicie, era un suflet fragil și emotiv. A trăit în ultimii ani cu o necruțătoare boală, Alzheimer. Cu toate acestea, atât cât i-a fost în putință, a ieșit în public și a înfruntat viața cu poftă și curaj. Talentul și personalitatea ei nepereche rămân definitorii pentru cinematograful european din secolul trecut.

les gauloises bleues

© Le sens des images

6 comentarii

  1. Roxana Soreanu says:

    Intr-adevar,o mare actrita,de care imi amintesc cu mult drag.Dumnezeu sa o odihneasca si sa o tina la dreapta Sa!

  2. mihaiela manole says:

    Pacat ca astfel de oameni ne parasesc asa de devreme.Dumnezeu sa o odihneasca!

  3. Maria Savescu says:

    Dumnezeu sa o odihneasca !

  4. Facebook says:

    #
    Adriana:
    Sa se odihneasca in pace.
    Cele ce prin adâncul întelepciunii, cu iubirea de oameni toate le chivernisesti si cele de folos tuturor le daruiesti, Unule, Ziditorule, odihneste, Doamne, si sufletul roabei Tale Annie spre Tine nadejdea si-a pus, spre Facatorul si Ziditorul si Dumnezeul nostru. Amin!

    #
    Horatiu: Îmi aduc aminte un film de excepție, văzut la Cinema Central, în liceu: „Aleargă după mine ca să te prind”.
    #
    Radu: Sufletul unei mari actrite a plecat dintre noi,….TRISTETE! DUMNEZEU s-o odihneasca!
    #
    Maria: Dumnezeu sa o odihneasca !
    O mare actrita, un mare suflet s-a dus. Pacat, mare pacat.

    #
    Rodica: DUMNEZU SA O IERTE!

    #
    Georg: Dumneze s-o odihneasca!

  5. Facebook (II) says:

    #
    Loredana: o,doamne.D-zeu sa-i aiba sufletul in paza.Minunate roluri,minunata actrita.

    Alina: Au revoir, Annie, nous sommes un peut de plus pauvres sans vous. Merci pour tout.
    #

    Loredana: http://www.youtube.com/watch?v=47rvqj0BlLY&feature=player_embedded

    #
    Luminita: un autre ange du ciel…
    #

    Ovidiu: J’espère que le monde aime l’article, non pas la catastrophe

  6. FP says:

    Tot respectul si consideratia pentru marea actrita impreuna cu un gand despre dramatismul existentei umane:asemenea temperament vivace sa moara de boala uitarii fara margini!
    Totodata nu pot sa ma opresc de a aminti si faptul ca nu am vazut nici un gand la adresa mortii unui alt personaj emblematic:VASILE PARASCHIV.
    Prin profilul sau moral-gen Coposu-credea in reantoarcerea tarii acolo de unde organizarea statala i-a fost rupta samavolnic!
    La buna vedere!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53998227
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate