Amman și Petra

19 aprilie 2010. Astăzi s-a încheiat vizita noastră în Regatul Hașemit al Iordaniei, a treia în ultimii paisprezece ani. Majestățile Lor Regele Mihai și Regina Ana au vizitat, de asemenea, Iordania în anul 1995.

Principesa Moștenitoare a dorit mult să viziteze una dintre fundațiile de caritate ale Reginei Rania. Am ales Jordan River Foundation, un conglomerat de fundații și proiecte care vizează consolidarea și protecția familiei, ocrotirea copiilor, a mamelor și a persoanelor în vârstă, precum și combaterea sărăciei și dezvoltarea meșteșugurilor și tradițiilor populare.

Am mai vizitat una dintre fundațiile Reginei Rania, în martie 2004. Ieri, 18 aprilie, Principesa și cu mine ne-am îndreptat către Centrul Copilului și al Familiei “Regina Rania”. Aici se desfășoară un evantai de proiecte îndrăznețe și eficiente pentru combaterea abuzului copiilor și pentru a ajuta familiile să educe și să înțeleagă mai bine generațiile tinere.

Tot duminică, 18 aprilie, am vizitat monumentul funerar al Regelui Hussein. Situat în Parcului Regal din Amman, mormântul regelui se află în aer liber, sub o frumoasă cupolă sprijinită de patru coloane din piatră albă. În mijlocul Cimitirului Regal se află mormântul Regelui Abdullah I, fondatorul Statului iordanian, unul dintre cei mai străluciți lideri ai Orientului Mijlociu.

A fost un privilegiu și o onoare să aducem respectul nostru acestor mari regi ai secolului XX.

În cadrul vizitei noastre în Regatul Hașemit al Iordaniei am avut plăcerea de a ne întâlni cu Altețele Lor Regale Principele El Hassan și Principesa Sarvath. Altețele Lor Regale au fost gazdele noastre în anul 1996, iar Principele El Hassan a vizitat România de mai multe ori și este un excelent cunoscător al dinamicii politico-economice din regiune.

Am rămas dator cu pagina zilei de 16 aprilie. Am lăsat-o special la urmă, fiindcă a fost ziua pe care am petrecut-o la Petra, loc unic în lume, în care omul și natura au dăltuit unul dintre cele mai neobișnuite și mai miraculoase înfățișări de pe pământ. Pe lungimea a doi kilometri, defileul de la Petra ascunde frumuseți dificil de descris în cuvinte. Este o mărturie de mii de ani a umanității și mai bine de 70% din această comoară așteaptă arheologii lumii să fie descoperită.

Petra este un oraș străvechi dăltuit și brodat în piatră, o barieră muntoasă nevăzută și aproape de nepătruns. Este moștenirea lăsată acum mai bine de 2,000 de ani de nabateeni, un popor străvechi al Orientului Mijlociu, binecunoscut pentru spiritul lor ingenios și pentru uimitoarea știință de a construi apeducte și temple. Petra a fost capitala nabateenilor până în primul secol al erei noastre.

Vă las în compania fotografiilor, încheind cu un cuvânt de apreciere pentru ocazia de a revedea acestă prietenoasă, temerară și primitoare țară și cu gratitudinea noastră pentru generozitatea, atenția și perfecta ospitalitate cu care am fost primiți de gazdele noastre.

IMG_3766.JPG

IMG_3779.JPG

IMG_3783.JPG

IMG_3786.JPG

IMG_3793.JPG

IMG_3800.JPG

IMG_3742

IMG_3536

HPIM0827

IMG_3539

IMG_3545

IMG_3550

IMG_3561

IMG_3584

IMG_3594

IMG_3623

IMG_3637

IMG_3657

IMG_3665

IMG_3668

IMG_3677

IMG_3685

IMG_3690

IMG_3696

IMG_3702

5 comentarii

  1. Adrian says:

    Aceste vizite sunt cele mai potrivite ocazii pentru a încheia noi acorduri economice si comerciale.Oare de ce oamenii nostrii de afaceri nu profita de aceste vizite si nu însotesc Familia Regala pentru a deschide noi orizonturi pentru afecerile lor?
    Regele Spaniei, don Juan Carlos este însotit la fiecare vizita pe care o face de o armata de oameni de afaceri si întreprizatori. Prezenta altetei sale este o garantie ca acordurile economice si comerciale se vor încheia.
    Si noi am putea face aceleasi lucruri dar din pacate înca nu avem cu cine.
    Orizonturi înguste au aceasta sleahta de ciocoi care ne conduc tara si care vad oportunitati doar în sistemul defect pe care l-au creat si în care se complac.

  2. Alin Horj says:

    Sper ca cenusa vulcanului sa va permita intoarcerea acasa.

  3. Esmyana Martisor says:

    Stancile,marturii semete, au drept flori de colt desenele copiilor ce ne inspira imbratisand curcubee de eternitate.

  4. Este interesanta dezvoltarea economica,culturala,spirituala a oraselor din Regatul Hasemit al Iordaniei,ambitia acestor minunati monarhi din aceasta parte indepartata a lumii de a oferi poporului lor valori morale,conditii decente de trai pentru o evolutie frumoasa spre viitor ca si grija acestor minunati oameni fata de frumusetile naturii si vestigiile istorice pe care le-au mostenit de la inaintasi.Cu adevarat pe aicia peregrinat si Domnul Iisus Hristos Mantuitorul nostru lasand in sufletele acestor crestini respectul fata de om,natura si vestigii istorice,lucruri pe care le-am putea avea si noi romanii

  5. Oprea Carolina says:

    Sunteti un cuplu minunat , Flelicitari !! Sunteti foarte frumosi !!!!

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54807355
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate