Adjud si Panciu

Am vizitat judetul Vrancea de mai multe ori, in ultimii ani. Vizitele anterioare, care au avut loc in anii 2005 si 2006, s-aua desfasurat in municipiul Focsani sau au vizat institutii militare. Tot in judetul Vrancea am venit in vara anului 2005, in vremea inundatiilor, vizitand localitatile Vadu Rosca si Vulturu. Astazi am poposit la Adjud si Panciu.

Adjud are aproape 21.000 de locuitori si se dezvolta in ritmul obisnuit al oraselor Romaniei de acest calibru. O parte din populatia tanara lucreaza in Europa, ceea ce a dus la aparitia unei anume bunastari la nivelul familiilor, reflectata de cele 12 banci care s-au deschis in oras.

img_8176.jpg

La Casa de Cultura “Tudor Vornicu” am fost intampinat de primarul municipiului, dl Constantin Armencea, precum si de consilieri locali, de oameni de afaceri, de intelectuali ai locului si de mass-media. Am discutat despre proiectele din fonduri structurale, despre infrastructura, despre soseaua de centura de care orasul are nevoie urgenta, ca si despre alte chestiuni care preocupa locul si oamenii. Ca si reprezentantii celorlalte administratii locale vizitate, i-am invitat sa vina la Palatul Elisabeta, spre sfarsitul acestui an, pentru a continua sirul dialogurilor noastre pe teme de dezvoltare economica si culturala sau educationala.

img_8181.jpg

Surpriza cea mare a venit pe urma cand, in sala de festivitati a Casei de cultura, am intalnit nu mai putin de 500 de elevi, veniti la intalnirea noastra. Erau elevi de la Liceul “Emil Botta”, de toate varstele, de la 12 pana la 19 ani. Au fost dezinvolti, activi, siguri pe ei si foarte entuziasti. Au raspuns la intrebari, au facut declaratii convingatoare, fara sa stea prea mult pe ganduri. Elevii mai mari au vorbit primii. Madalina a spus ca doreste ca Adjudul sa aiba o piscina, un patinoar si un cinematograf cu mai multe sali. Sala a raspuns cu entuziasm la propunerea ei. A vorbit apoi Florin, care a spus ca ar dori ca viitorul sa aduca orasului lui si Romaniei corectitudine. Dar surpriza a venit de la cei mici. Mihai, Andrei si Alexandru, toti in clasa a VI-a si toti in varsta de 12 ani, au spus ca doresc sa dispara raul din societate (Mihai), ca vor sa fie ascultati, fiindca au multe de spus (Andrei) si ca doresc ca oamenii sa fie uniti (Alexandru). Daca cei prezenti in sala vor fi tot atat de activi si pe acest blog, atunci multa lume se va putea delecta cu extraordinarele lor idei.

img_8192.jpg

img_8203.jpg

img_8204.jpg

In finalul vizitei la Adjud am fost in vizita la scoala generala “Angela Gheorghiu”, unde am vizitat clasele si cancelaria, am intalnit cateva grupuri de elevi si am discutat cu conducerea scolii. De asemenea, am vizitat Grupul scolar “Gheorghe Bals”, care are laboratoare bine dotate si un nou cabinet medical.

img_8225.jpg

Orasul Panciu are 10.000 de locuitori, este situat intr-o zona de frumusete naturala si are o istorie care merge inapoi, in secolele al XIV-lea si al XV-lea. Actualmente, doua mii de locuitori lucreaza in strainatate, iar restul comunitatii este implicata in activitati economice, administrative, educationale, culturale.

Am inceput vizita cu Liceul teoretic “Ioan Slavici”, unde elevii din clasele mari erau adunati in amfiteatru, in numar mare. Spre deosebire de toate celelalte locuri pe unde am mers, aici intalnirea a debutat cu cuvantul unui elev din clasa a XII-a, care a rostit un bun-sosit emotionant, a facut o trecere in revista a rolului Casei Regale in Romania si a amintit un numar de initiative ale ultimilor ani, pornite de la Familia Regala. Am raspuns prin descrierea viziunii pe 30 de ani, am vorbit despre valori si institutii, despre leadership si, mai ales, despre rolul generatiei lor in schimbarea comunitatilor locale.

img_8234.jpg

img_8235.jpg

Urmatorul popas a fost la Manastirea Brazi, aflata in apropierea orasului, asezare bisericeasca relativ noua, dar cu o istorie veche. Aici, cu secole in urma, calugarii traiau in chilii ascunse in pamant, pentru a se proteja de navalirile tatare. Lovitura de gratie nu le-au dat-o, insa, hoardele pagane, ci concetatenii lor. In anii comunisti, manastirea a fost facuta praf, ramanand din ea moloz, buruieni si un beci. In acest beci s-au adapostit primele doua maici, in anul 1990, cele care aveau sa inceapa reconstructia asezarii. Astazi, manastirea are o mica biserica, un paraclis, un altar in aer liber, chilii si, poate cel mai important lucru, gazduieste moastele sfantului mucenic Teodosie, cel care a fost mitropolit al Moldovei in secolul al XVII-lea si a fost decapitat de tatari.

img_8239.jpg

img_8243.jpg

img_8251.jpg

Am vizitat, in incheiere, primaria orasului Panciu, unde m-am intalnit cu viceprimarul, cu consilieri locali, cu o parte din functionarii publici si cu personalitati locale. Am discutat despre proiectele lor de infrastructura, despre cele culturale si economice, despre consolidarea sistemului educational. Am invitat intreaga audienta sa vina la Palatul Elisabeta in septembrie sau octombrie, pentru a continua dialogul.
img_8259.jpg

Inainte de a parasi judetul Vrancea, am facut un popas la noul Muzeu al Unirii unde, intr-o ambianta de un pitoresc exceptional, am purtat un dialog inregistrat de televiziuna Atlas din Focsani.
img_8265.jpg

14 comentarii

  1. un cetatean says:

    Alteta – va propun un proiect- tot mai multe organizatii si grupuri pornesc o adevarata cruciada impotriva Legii Fundamentale in Romania si nu mare mi-a fost mirarea cand pe langa niste proiecte de constitutii prezidentiale, parlamentare realizate de juristi, studenti si asa mai departe am gasit o constitutie monarhica.
    Acum daca dvs doriti sa luati o pozitie vizavi de acest subiect- poate chiar sa propuneti un proiect de constitutie deschis dezbaterii publice realizand eventual un site web in aceasta directie.
    Opinia mea – sunt convins ca acest demers v-a avea un rezultat pozitiv apreciand faptul ca tata suflarea politica romana doreste schimbarea prezentei constitutii datorita imposibilitatii ei de a mai functiona coerent in situatile actuale.
    va las cu un citat:”Sa adaptam legile la timp si nu timpul la legi”

  2. Ronin says:

    Cand calatoresti singur, nu reprezinti nimic, poate doar un cabotin ratacitor.

  3. Gheorghioiu Nicolae says:

    Un om cu “sange albastru” cum se spune, un Principe, si totusi un om atat de simplu si de deschis…Va Multumim ca ati trecut pe la noi …

  4. Nicoara Ovidiu says:

    Domnu’ “Ronin”(nu stiu daca cunoasteti semnificatia termenului cu pricina-personal,dupa cum scrieti ,ma indoiesc!),ca si alta persoana numita “Bibliotecaru” nu binevoiti sa va desvaluiti identitatea-ceea ce spune multe despre caracterul Dv.!
    Nu doresc sa fiu avocatul Altetei Sale Principele Radu de Romania,Inaltimea Sa neavand nevoie de asa ceva,intrucat ceea ce il recomanda sunt faptele Sale-ele il reprezinta.Asa ca,daca nu intelegeti semnificatia calatoriilor Altetei Sale,nu va mai cheltuiti pretioasa energie de a scrie non-sensuri pe acest blog-sunt atatea in care sa va demonstrati talentele!
    Cu toata consideratia(pentru Principele Radu!)
    Dr.Nicoara Ovidiu

  5. N.N says:

    Alteta Voastra,

    Cred ca propunerea domnului/doamnei care se semneaza cu “un cetatean” este salvatoare. Suntem gata sa sprijinim o asemenea initiativa de constitutie monarhica!

    Cu profund respect,
    N.N.

  6. M.D. says:

    Alteta, ma bucur ca am avut privilegiul de a va cunoaste si va multumesc din suflet ca ati vizitat si orasul Panciu. TARA are nevoie de oameni ca Dumneavoatra. Multa sanatate si succes in tot ceea ce v-ati propus sa realizati pentru Romania!

  7. Raspuns pentru un cetatean si pentru N.N. says:

    Va multumesc pentru mesaje. Imi pare rau ca va raspund cu o anume intarziere.

    Ceea ce spuneti dumneavoastra este de mare si stringenta actualitate. Numai ca putina lume intelege acest lucru, din cauza haosului institutional si identitar, pe care il incurajeaza oameni inteligenti, dar iresponsabili.

    Majestatea Sa Regele a vorbit, anul trecut, in doua randuri despre ‘daltuirea’ Legii fundamentale. Regele se referea atunci la nevoia de a da tarii institutii ale statului limpezi, complementare si ne-echivoce. Aceasta a fost intotdeauna baza Constitutiei Romaniei moderne.

    Pentru a se ajunge acolo, este nevoie de constiinta si spirit de raspundere din partea TUTUROR celor care detin putere in Romania: oameni politici, oameni de afaceri, intelectuali, formatori de opinie, oameni din mass-media si vocea intregii societati civile.

    Adesea, insa, cei care dezamagesc cel mai mult sunt exact cei de la care astepti mai mult. Genuflexiunile societatii civile in fata presiunii politice si banesti sunt, ca si acum o suta de ani, respingatoare.

    Este nevoie de oameni ca dumneavoastra si mai este nevoie si de noroc. Poate ca a venit momentul sa se arate!

    Principele Radu

  8. Mihai Iosif says:

    Cetateanul-are perfecta dreptate as spune. Poate dansul doreste sa mai trimita un post pt a-si clarifica pozitia.

    Pot spune doar atat: romanului de rand nu i-a fost prezentata niciodata alternativa monarhica. Cateva referiri vage in presa nu insemna o informare cat de cat satisfacatoare.Existenta unui proiect constitutional monarhic ii va conferi acea informare reala-nu teoretica privind alternativa monarhica.Acceptarea unui asemenea proiect de care populatie(in tot sau in parte) poate insemna o schimbare in bine, poate chiar o revenire la adevaratele valori ale societatii romanesti.
    Toate cele bune.

  9. N.N says:

    Alteta Voastra,
    In primul rand as dori sa va multumesc pentru raspunsul argumentat pe care ni l-ati oferit. Cred insa, si probabil ca nu sunt singurul, ca actiunea propriu-zisa de constientizare a opiniei publice cu privire la o noua Constitutie care sa repuna Monarhia in drepturi si care sa poate da constanta vietii politice romanesti, trebuie sa porneasca de la o voce autorizata, de la un exemplu veritabil de lider si de lidership. Iar din punctul meu de vedere, atat Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei( care a vorbit pe 9 mai 2007 de acest lucru) cat si Alteta Voastra intrunesc in totalitate aceste conditii. Sunt convins ca pana la urma vom reusi sa patrundem cu un mesaj de “revenire la normalitate” si in sferele politice, si in sferele economice inalte(exista oameni care sprijina ideea de monarhie si in politica si in viata economica), si in mass-media, si in final in mentalul colectiv!

    Cu deosebita consideratie,
    N.N

  10. Nicoara Ovidiu says:

    Alteta Voastra!
    Pentru ca Romania sa redevina o tara LEGITIMA,adica sa fie restaurat regimul legitimat de divanurile ad-hoc din 1856,de plebiscitul din 1866 , de jertfele a 800.000 de tineri Romani in Rasboiul de Intregire si de jertfele tinerilor din Decembrie 1989,este intr-adevar nevoie de oameni dedicati ideii ,capabili de a fi loiali,generosi si mai ales activi!Ca o parere personala,consider ca NOI ROMANII avem in primul rand nevoie de CASA REGALA,si de aceea este de datoria noastra a celor putini sa-i convingem pe cei multi de necesitatea de a reveni la monarhia constitutionala.
    Principele Radu,ca dealtfel toti ceilalti reprezentanti ai Casei Regale,in frunte cu MS regele Mihai I fac tot posibilul,dar noi ceilalti?Poate spun un lucru mai putin cuviincios,dar reprezentantii Casei Regale pot fiinta oricum,pentru ca sunt de NEAM REGESC!
    Am cautat site-uri monarhiste si asociatii;pe http://www.monarhist.ro activitatea straluceste prin….absenta;pe http://www.aliantarom.com cam la fel-Declaratia-apel din 30 Decembrie 2007 este frumoasa,semnata de aproape 900 de persoane,dar este o semnatura suficienta?Cu riscul de a va plictisi,pot spune ca am contactat pe mail alianta cu pricina,si am intrebat daca la Timisoara exista vero persoana de contact.Mi s-a raspuns afirmativ ,mi s-a dat doar un nume si un e-mail(fara nici o adresa sau telefon).Am trimis imediat un e-mail(au trecut vreo doua luni de atunci)…si nu am primit nici un raspuns!
    Domnilor “Cetateanu” si “NN”(am rugamintea sa va dati macar un pseudonim care sa permita o adresare reverentioasa pentru al nu-l pune pe Principele Radu in situatii delicate cand vi se adreseaza),sper sa va desvaluiti identitatea si,impreuna cu toti Romanii care simt nevoia de aer proaspat in aceasta tara,si care sint convinsi de necesitatea revenirii la un regim monarhic constitutional sa gasim mijloacele adecvate de actiune intru realizarea acestui deziderat.Personal va stau la dispozitie!
    Cu toata consideratia,
    Dr.Nicoara Ovidiu

  11. Pavel Mihaela says:

    Alteta Voastra,
    Am fost incantati ca ati dorit sa vizitati Scoala “Angela Gheorghiu” si,mai cu seama,ne-a onorat ca ati pasit in clasa in care diva a invatat odinioara, eleva fiind.
    Acolo va asteptau cuminti elevii clasei a IV-a B,elevii mei.Daca imi este ingaduita o gluma,le-am spus copiilor ca au fost atat de coplesiti si cuminti, ca in fiecare zi ar trebui sa vina in vizita o asa personalitate!
    Va multumim pentru vorbele frumoase si va poftim respectuos sa ne fiti oaspete si cu alte ocazii!
    Cu adanca si nedisimulata consideratie,
    invatatoare, Mihaela Pavel

  12. N.N says:

    Si eu sunt printre cei care au semnat petitia de pe http://www.aliantarom.com! In ceea ce priveste mesajului dl-ului Ovidiu Nicoara, poate ca mai important este ce simti pentru Casa Regala si ce spui, decat numele cu care te semnezi. Atat dumneavoastra, cat si eu si domnul/doamna care se semneaza cu “cetatean” vad in monarhie o salvare, indiferent de semnatura pe care o au!

  13. elena says:

    va asteptam si in alte judete din moldova.

  14. Stefan says:

    Va multumesc ca ne-ati vizitat orasul si astept cu nerabdare vizita noastra la Casa Regala (5 noiembrie).

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54904874
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate