Acum 94 de ani

Fotografia înfățișează pe Principele René, alături de copiii lui Ana, Michel și André, în anii 1930.

 

Acum 94 de ani, în ziua de 18 septembrie 1923, la Paris, a văzut lumina zilei Principesa Ana de Bourbon, fiica Principelui René de Bourbon-Parma și a Principesei Margareta a Danemarcei.

Principesa Ana avut trei fraţi, Principii Jacques, Michel şi André de Bourbon. S-a căsătorit cu Regele Mihai I al României la 10 iunie 1948, la Atena. Au avut împreună cinci fiice. A venit pentru prima oară în România în mai 1992 şi începând din anul 2001 a avut, alături de Regele Mihai, reşedinţa oficială la Palatul Elisabeta. Regina Ana a trecut la cele veșnice în ziua de 1 august 2016.

Regina Ana a copilărit în Franţa, împreună cu cei trei fraţi ai săi. În 1939, după începerea războiului, a trebuit să-şi urmeze familia în refugiu în Spania, Portugalia şi în Statele Unite ale Americii. De la şaisprezece la nouăsprezece ani a urmat o şcoală de artă la New York şi, în paralel, a lucrat ca vânzătoare la magazinul universal Macy’s, pentru a-şi câştiga existenţa.

În anul 1943 a cerut permisiunea mamei să meargă pe front în Europa, sub culorile patriei ei, Franţa, iar mama a acceptat. La nouăsprezece ani, în septembrie 1943, Ana a pornit la război, mergând timp de doi ani din loc în loc, în Maroc, Algeria, Italia, Franţa, apoi Luxemburg şi, în final, Germania, pentru a lupta, alături de tatăl şi fraţii ei, pentru o Europă liberă şi demnă.

Principesa Ana, devenită caporal în armata franceză, a lucrat ca infirmieră în spatele frontului, transportând sânge şi limfă pentru răniţi şi conducând singură un jeep de război. A făcut o şcoală de infirmiere pe ambulanţă, a dus o viaţă de cazarmă în toată regula, s-a îmbolnăvit de gălbinare şi, în final, s-a întors la viaţa civilă în 1945, având în buzunar o soldă primită de la armata franceză, precum şi „Crucea de Război“ a Republicii Franceze şi gradul de locotenent.

Când s-a întors din război, deşi în vârstă de numai douăzeci şi doi de ani, i s-a părut că este mult mai matură decât cei de vârsta ei. În toamna anului 1947 l-a cunoscut, la Londra, pe regele României, venit să asiste la nunta Principesei Elisabeta a Marii Britanii, viitoarea Regină Elisabeta a II-a.

După abdicarea forţată a Regelui Mihai şi pe tot parcursul durerosului exil, Regina Ana i-a stat alături soţului său. Familia Regală a României avea să fie, pe timpul exilului, una obişnuită: copiii, munca, bucuria de a petrece timp împreună. Familia rămânea unită în jurul regelui, care nu şi-a uitat niciodată ţara. Iubirea unuia pentru altul şi dragostea amândurora pentru România aveau să-i însoţească pe rege şi pe regină timp de 68 de ani.

5 comentarii

  1. Liliana Sora says:

    ”Cei pe care îi iubim şi pe care i-am pierdut nu mai sunt unde erau , dar sunt peste tot unde noi suntem .”
    Un gând pios , amintire şi lumină veşnică pentru Regina Ana a României !

  2. In Memoriam!!Dumnezeu sa o odihneasca in pace si lumina!!

  3. Nestinsa fie amintirea Reginei Ana in inimille neamului romanesc !

  4. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

    OMAGIU SI PIOASA AMINTIRE PENTRU MS REGINA ANA, CARE SE ALATURA CU ONOARE GALERIEI REGINELOR ROMANIEI !
    MS REGINA ANA VA RAMANE PESTE VREMURI EXEMPLU DE DEVOTAMENT, SI CREDINTA !
    MS REGINA ANA A BINEMERITAT SA SE ODIHNEASCA IN LOCUL SACRU DE LA INCEPUTURILE STATALE ALE ROMANILOR !

  5. Panescu eugeniu says:

    O poveste minunata !!
    Face cinste istoriei noastre !

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54793554
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate