Academia de Studii Economice, 100 de ani

Valoroasa instituție de învățământ superior a fost fondată prin Decret Regal, în ziua de 6 aprilie 1913. Aflat atunci în al patruzeci și șaptelea an al domniei, Regele Carol I a pus bazele celei mai mari și mai vechi universități economice din țară. La acea vreme, faptul era vizionar și singular. Precum multe alte instituții ale statului român modern, universitatea ce învăța economie pe tinerii României se așeza temerar alături de Banca Națională, Bursa de Valori, Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci și atâtea alte instrumente de modernizare a țării.

Universitatea se prezintă astăzi publicului astfel: “Academia de Studii Economice din București dorește să rămână cea mai prestigioasă instituție de învățământ economic superior și de administrație publică din România și să se califice printre primele universități din Europa, prin conținutul și modernitatea procesului de învățământ, dinamismul inovării, implicarea în raporturi strategice de parteneriat cu mediul economic și social, național și internațional”.

În ziua de joi, 4 aprilie 2013, la o sută de ani de la fondare, Academia de Studii Economice primește Decorația regală Nihil Sine Deo din partea Majestății Sale Regelui, într-o ceremonie la Palatul Elisabeta.

Cu o seară înainte, pe 3 aprilie, la Ateneul Român, Camerata Regală a susținut un concert extraordinar de muzică românească în onoarea Academiei de Studii Economice. Cu această ocazie, Principele Nicolae a reprezentat Familia Regală.

3 comentarii

  1. Titus Berinde says:

    La aniversare celor 100 de ani de cand Regele Carol I a fondat prin Decret Regal [6 aprilie 1916] infiintarea valoroasei institutii de invatamant, se cuvine sa ne aducem aminte de convingerile sociologului filozof Dimitrie Gusti :”…responsabilitatea academica- e cea mai fina dintre formele responsabilitatii- adica aceea pe care o are fiecare membru fata de constiinta lui proprie. Nu sunt oare virtutile unui guvernamant intr-adevar democratic? In realitate, Academia este un simbol al adevaratei democratii, al democratei aristocrate. Caci idealul unei democratii nu poate fi tendinta unei nivelari a tuturor in jos, catre un minimum, ci una in sus, catre un maximum, adica o autoguvernare si autoresponsabilitate sociala a unor personalitati, ajunse la un cat mai mare grad de dezvoltare…intre membrii egali alesi in mod liber..””

  2. Cerasela Platz says:

    Calduroase Felicitari !
    Academia de Studii Economice, simbol al competentei financiare.

  3. O inițiativă demnă de suprem elogiu. NIHIL SINE DEO! Doamne, ajută!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53334830
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate