Absurdul si elevii cei lucizi

Am fost impresionat astazi de atitudinea ferma, politicoasa, decisa, lucida a elevilor din colegiile nationale si liceele oraselor Cugir si Sebes, pe care i-am intalnit la ei acasa. Desi tineri si romantici, cu toate atributele unei fiinte umane de varsta lor, elevii din clasele a XI-a si a XII-a care mi-au stat in fata aveau o privire neasteptat de profunda si de bine cumpanita a momentului actual.

cugir-2.jpg

cugir-5.jpg

Cugir

(Marius R. unul din talentatii bloggeri romani, a publicat pe situl lui cateva fotografii minunate cu orasul Cugir, pe care il iubeste si pe care il considera “al lui”. Va ofer aici, si sper ca autorul sa nu se supere, o mica mostra a afectiunii lui pentru Cugir).

cugir-4.jpg
Cugir

Intrebati despre visele lor de adolescenti, generatia aceasta de romani care vor cunoaste prima criza economica din viata lor, generatia care experimenteaza deja curiozitatile unui sistem liber si democratic, dar inconsistent si impredictibil, isi proiecteaza vise masurate si bine ancorate in concret: ei vor sa se opreasca poluarea oraselor lor, vor centuri in care traficul sa ocoleasca centrul urbei, vor o societate de oameni maturi care sa nu se mai faca de ras prin incompetenta si coruptie, o lume care sa se lepede de caricaturala imbracaminte a lacomiei irationale si inguste. Liceenii au denuntat pozitia paguboasa si demobilizatoare a celor care le spun ca incercarea nu are nici un rost, ca initiativa este sortita pierzaniei, ca paralizia sufletului si a mintii nu poate fi combatuta si ca nu are rost sa crezi.

cugir-3.jpg
Cugir

Elevii nu mi-au vorbit despre flori si dragoste, nici despre marete idealuri literare sau matematice. Ei au spus ca le lipseste increderea, mandria, demnitatea si norocul de a avea pe cine admira. Sa nu ne miram, asadar, daca marea lor majoritate ne vor trimite curand ilustrate din Canada sau Japonia.

sebes-1.jpg
Sebes

Intalnirile de astazi au fost cu toate interesante si fructuoase, am fost impresionat de multe dintre schimburile de idei sau informatii cu diferiti oameni din comunitatea locala. Intalnirile cu acesti adolescenti au ramas totusi momentul cel mai insemnat al zilei.

sebes-2.jpg
Sebes

La finalul uneia dintre vizitele la liceu, o echipa de elevi de clasa a X-a, talentati si cu aplomb, au jucat un mic fragment dintr-o piesa absurda a lui Eugen Ionescu. O fi fost felul lor de a zugravi portretul adultilor timpului lor?!

3 comentarii

  1. viorel chis says:

    Intradevar contemplind la tara Romaneasca ajungem sa cunoastem locuri de o unica frumuseta cu traditii specifice doar locului ,care in ciuda timpului este greu de reconstruit ce altii au creat,construit si realizat!
    Multi ajung sa se intrebe de ce?Si poate pentru multi raspunsul este greu de gasit !Insa cei care studiaza si inteleg istoria fiecarei generatii al unei epoci realizeaza din ce cauza si care sint elementele de baza la ce se intimpla si gaseste!
    Si in ori ce generatie ne- am gasi vedem ca pentru prosperitatea si realizarea lucrurilor de arta ,de arhitectura si structura sociala si morala este nevoie de o educatie si instruire intr-un nivel ce da rezultate optime ,eficiente si de calitate!Iar pentru toate acestea este nevoie de o structura bine organizata,dotata cu standardele de cerinta!Si acestea pornesc de sus si trebuie continuate pina la ultima persoana implicata!Deci sacrificiul ,interesul si abilitatea trebuie impletite alaturi de respectarea normelor morale de disciplina,dupa cum se intimpla intr-o unitate militara ce functioneaza la capacitate maxima si cu rezultate foarte eficace si pozitive fiinca totul este respectat si indeplinit conform cerintelor si standardurilor expuse in cadrul unitatii!Deci unde moralitatea ,spiritul de respect si de indeplinire de sarcini exzista alaturi de unitate si interes comun ,acolo intilnim succes ,prosperitate si alaturi de productivitate de calitate intilnim si aprecieri si chiar satisfactie!Deci valorile trebuiesc stimulate ,ajutate si rasplatite dupa efort si implicare!Insa azi este trist ca s-a intrat pentru multi intr-un impas si au ajuns sa beneficieze persoane care din interes egoist uita de valorile unor persoane ,iar altii nu pot sa se lanseze fiinca sint prinshi intr-o situatie greu de ieshit si pentru o restabilire si ambalansare e nevoie de timp ,mult efort si multa lupta ,dupa cum s-a intimplat in fiecare generatie care de fapt construieste pentru noi o istorie vie prin realizari si prin ce putem sa vedem si sa cunoastem!Pentru o restabilire a valorilor este nevoie de o educatie buna,sanatoasa cu un mediu ambiant ,nu ca cel prezent!O scoala normal e un loc in care se intra cu pasiune,dragoste si un envaiorment nu ca cel care exzista azi in multe locuri din tara si afecteaza pshilogia elevului dindu-i un randament scazut in abilitatile de studii!
    Mai mult Romaniei au ajuns sa lipseasca locurile de instruire si calificare a meseriashilor care joaca un rol important in viata sociala de dezvoltare !Iar cind se va ajunge din nou sa iasa meseriashi calificati pentru industrie,agricultura si constructii ,din institutiile care azi nu mai exzista ,o sa putem discuta de prosperitate ,de calitate si de valori arhitecturale ce pot face tara sa fie restabilita la valori de inalta calitate ca si multe alte tari in care aceste institutii nu au disparut si ishi pastreaza valorile in ciuda crizei si problemelor ce se ridica si apar!!Deci aceste lucruri ar trebui sa fie cunoscute si rezolvate de cei care conduc tara !

  2. Vlad Cherecheş says:

    Raman foarte surprins sa vad ca scrieti despre noi aici. Pana sa ajungeti la Cugir, nu stiam prea multe despre dumneavoastra. Stiam doar ca sunteti sotul Principesei Margareta si ca ati fost actor. Cu o seara inainte sa ajungeti la noi, am citit cate ceva despre dumneavoastra pe net. Dar tot nu puteam sa imi fac o idee despre ce fel de om sunteti. Banuiam ca aveti un oarecare “aer de printz”. Dar odata cu intalnirea de la Casa de Cultura din Cugir, si cu citirea catorva postari de pe acest blog mi-am schimbat total parerea. Cred ca, pana la urma, sunteti doar un om cat se poate de normal, care a ajuns sa aiba un statut mai rar intalnit, si care se foloseste de acest statut pentru a ajuta Romania, si in special tinerii romani. Si va felicit pentru asta! Mi-a placut mult discursul dumneavoastra. Si m-am bucurat si mai mult sa vad ca amintiti si de noi aici, si ca v-am lasat o impresie buna. Consider ca am de invatat multe de la dumneavoastra, asa ca o sa incerc sa va urmaresc constant activitatea.

    Va urez mult succes in toate activitatile dumneavoastra & sper sa pastram legatura, pentru ca in curand ONG-ul nostru de la Colegiu va fi gata!

    Cu respect,
    Vlad Cherecheş (elevul care a luat cuvantul la Cugir si cu care ati purtat un dialog)
    Colegiul National “David Prodan” Cugir

    P. S.: Imi cer scuze daca nu am folosit formulele de adresare necesare, dar nu am mai avut pana acum ocazia si onoarea sa ma adresez unui membru al unei Case Regale, si nu cunosc aceste reguli.

  3. Va multumesc pentru mesaj. Este sincer si imi face placere sa il primesc. Imi pare rau ca in toti anii din urma nu am avut ocazia sa va transmit, direct sau de la distanta, mesaje din care sa rezulte mai bine ceea ce facem pentru tineri si pentru Romania, in general. Niciodata, insa, nu este prea tarziu.

    A fost o mare placere sa va intalnesc colegii si pe dumneavoastra la Cugir. Imi voi aduce aminte mereu cu bucurie si interes tot ce am vorbit si simtit in acea ora de incredere si sinceritate.

    Abia astept sa vad asociatia dumneavoastra pusa pe roate. Am vorbit cu dl primar si imediat ce aveti toate formalitatile indeplinite va astept la Palatul Elisabeta. Va rog sa veniti impreuna cu 5-6 colegi ai dumneavoastra, chiar mai multi de atat, daca doriti.

    Va voi da cateva idei despre cum ar putea asociatia sa faca primii pasi.

    De asemenea, astept sa vina la Palat si cei adulti, intr-o dupa-amiaza dedicata special orasului dumneavoastra. Poate spre vara anului acesta.

    In fine, sper sa am ocazia de a reveni la dumneavoastra in oras.

    Tineti-ma la curent cu pasii viitori.

    Principele Radu

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54981164
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate